<b>MYE SMAK:</b> Av en torskeblokk kan du for eksempel lage friske thai-fiskekaker med mye smak. Foto: ELISABETH DALSEG
MYE SMAK: Av en torskeblokk kan du for eksempel lage friske thai-fiskekaker med mye smak. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Fem gode og rimelige middager av frossentorsk

Hvem sa at ikke frossenfisken kan brukes til å lage gode middagsretter?

Å få til å lage både god og billig mat til familien kan være en utfordring. Rema1000 er blant kjedene som har forsøkt å gi sine kunder rimelige middagstips, men sliter litt med å holde prisene under hundrelappen, slik de lover.

Som kjent er det, ironisk nok, ikke like lett å få tak i fersk fisk i alle norske dagligvarebutikker. Men frossenfisk trenger slett ikke å være et dårlig middagsalternativ - i tillegg til at det er rimelig, og du kan ha det på lur i fryseboksen.

Dinside har her samlet fem gode middagsforslag, alle laget med frossen torsk, som er rimelige og gode alternativer. Og med unntak av én av dem, skal du fint klare å mette en familie på fire for under hundrelappen.

Les også hvilke dagligvarenyheter du nå får kjøpt i butikkene.

Hjemmelagde fiskepinner

Vis mer


Vi har laget hjemmelagde fiskepinner med ovnsbakte potetbåter, ertepuré og remulade som tilbehør. Å lage fiskepinner selv er enkelt, innholdet av fisk blir større og det smaker bedre!

Til fire personer trenger du:
To torskeblokker, tinte
Hvetemel
Griljermel
Egg
Frosne erter
Smør
Poteter
Remulade
Salt, pepper og olje

Slik gjør du:

  • Skjær opp poteter i båter og legg båtene utover på et stekebrett med bakepapir. Tøm over en tynn stråle med olje, og strø på salt og pepper. Stekes i 30-40 minutter på 180-200 grader, avhengig av ovn.

    TIPS: Har du fett igjen fra julens ekstravaganza, gir det fantastisk smak til ovnsstekte poteter.

    • Skjær torskeblokken i 2 cm brede biter. Pisk sammen to egg og litt salt, og rull fiskebitene i først hvetemel, så egg og tilslutt griljermel. Stek i olje, et par minutter på hver side, til de er gyldne.
      • Kok erter i et par minutter, kjør i kjøkkenmaskin eller med stavmikser sammen med en klatt smør og litt salt og pepper.
      • Pris middagsrett: 88 kroner
        Pris handlekurv: 171,48 kroner

        ENKELT: Det er veldig lett å lage fiskepinner selv. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


        Ceviche

        SUNT: Ceviche kan for eksempel serveres i salatblader av hjertesalat, om du vil ha en sunn middag. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


        Ceviche er veldig trendy akkurat nå, men det betyr ikke at det er vanskelig eller dyrt å lage! Ceviche er rett og slett fisk som er kokt i syre fra lime eller sitron. Det smaker friskt og godt, og også her duger frossenfisk, selv om resultatet blir noe bedre med fersk fisk.

        Til fire personer trenger du:
        To torskeblokker, tinte
        Fire lime
        To avokado
        En chili
        To tomater
        To små eller en stor rødløk
        En neve koriander
        Salt
        Tacochips

        Slik gjør du:

        • La det renne godt av fisken, skjær den i små biter og ha fisken i en bolle. Klem over saft fra fire lime og rør godt. Dekk til bollen og sett den i kjøleskapet i 1-2 timer, til den er blitt hvit og fast.
        • Finhakk de øvrige ingrediensene med unntak av avokado, som du enten skjærer i terninger eller i avlange strimler og legger til side. Bland inn de finhakkede ingrediensene sammen med fisken, og smak til med salt. Avokaden rører du inn forsiktig til slutt, eller legger oppå hver porsjon ved servering.
        Spises som topping til tacochips, eller du kan bruke såkalte taco trays, eller blader av hjertesalat. Sistnevnte fungerer god som et sunnere alternativ.

        Har du mye koriander til overs? Da bør du prøve den på tacoen.

        Pris middagsrett: 128,80 kroner
        Pris handlekurv: 160,80 kroner

        FRISKT: Ceviche er friskt og sunt, og passer også som forrett i mindre porsjoner. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


        Sjekk også disse smarte avocadotriksene

        Hjemmelaget fiskegrateng

        Fiskegrateng er en middagsklassiker som smaker ekstra godt om du lager den selv fra bunnen av, og det tar heller ikke lengre tid å tilberede enn å kjøpe den ferdig fra frysedisken.

        Til fire personer trenger du:
        To torskeblokker
        Makaroni
        Smør
        Hvetemel
        Tre egg
        Griljermel
        Muskat
        Salt og pepper

        Slik gjør du:

        • Del opp fisken i litt større stykker og la den trekke noen minutter i saltet vann. Kok 250 gram makaroni etter anvisning på pakken.
          • Lag hvit saus ved å smelte 3 ss smør og røre inn 3 ss hvetemel og 3 dl melk. Avkjøl og rør inn3 eggeplommer.
            • Pisk tre eggehviter og vend inn disse sammen med makaroni og fisk i hvitsausen. Ha over i en ildfast form, og strø griljermel og eventuelt litt ost over. Stekes i cirka 20 minutter på 200 grader.
            Pris middagsrett: 77,80 kroner
            Pris handlekurv: 133 kroner

            BARNEFAVORITT: Unger elsker fiskegrateng, og den du lager selv er det mye mer fisk i enn de ferdige variantene. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


            Thaifiskekaker

            CURRYPASTE GIR FARGE: Vi valgte rød og får nesten lakserosa fiskekaker, men både grønn og gul kan fint brukes. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


            Når du kjøper fiskekaker i butikk, inneholder de gjerne mellom 50 og 80 prosent fisk. Disse sursterke thai-inspirerte fiskekakene inneholder kun fisk og krydder. Pakker du dem godt sammen, og steker forsiktig i små kaker, slipper du å bruke bindemiddel, og du sitter igjen med et nesten helt rent fiskeprodukt.

            Denne porsjonen holder til fire personer som en lett forrett, eller fire til middag om du serverer med kokt ris.

            Du trenger:
            1 fiskeblokk
            2 ts thai curry
            En dæsj soyasaus
            1 lime
            1 bit chili
            koriander

            8 gulrøtter
            2/3 agurk
            1/2 rødløk

            1 lime
            5 ss bit finhakket chili
            1 ts brunt sukker
            2 ss risvineddik eller hvit eddik
            En dæsj fiskesaus eller en god klype salt
            koriander

            12 SMÅ: En pakke torsk holder til cirka 12 små fiskekaker. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

            Slik gjør du:

            Legg fiskeblokken i kjøleskapet kvelden før, eller om morgenen før du går på jobb. (Vi anbefaler å legge den på en tallerken, eller pakke den inn i plast, det kan dryppe litt.

            • Sett over ris, og kok etter anvisning på pakken.
            • Ta fiskeblokken, del opp i biter, hell av evt vann, og ha i en food processor (eller i en bolle om du heller vil bruke stavmikser). Ha i thai curry, saften av en halv lime, en dæsj soyasaus og finhakket chili (cirka fem cm om den er middels sterk), samt en god klype blader koriander. Mos til du har en god, litt grov blanding.
            • TIPS: Press og rull før du deler limen i to, så blir det mye lettere å få saften ut av limen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


              • Form middels store fiskekaker, de skal være ganske flate, og stek på middels varm panne i 5-10 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
                • Mens fiskekakene steker, vasker og skreller du gulrøttene, og fortsetter å skive gulrøttene med potetskrelleren. Skjær skiver av agurken, også dette med potetskrelleren, forsøk å få cirka like brede skiver som av gulrøttene. Skjær rødløken i tynne skiver, og ha alle grønnsakene i en bolle.
                  • Rør sammen ingredienser til dressingen og hell over salaten. Server sammen med en båt lime som du kan skvise over fiskekakene; og server med kokt ris og soyasaus til for en full middag (inkludert i pris for middag).
                  • Pris, fire porsjoner: 64,27 kroner
                    Pris handlekurv: 210,58 kroner

                    MYE SMAK: Av en torskeblokk kan du for eksempel lage friske thai-fiskekaker med mye smak. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


                    Les også: Slik unngår du at rå løk blir for skarp

                    Enkel torskegryte

                    ENKELT: Legg de frosne fiskebitene på toppen, slik at de ikke ligger nedi gryten når du koker den opp. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


                    Denne fiskegryten inneholder få ingredienser, men er like fullt smaksrik og god. Ikke bare er det få ingredienser, det er også rimelige ingredienser, og med unntak av purre, er det mat de aller fleste stort sett har i hus.

                    Denne gryten egner seg også godt til å bruke seifilet, som gir enda rimeligere porsjonspris.
                    Denne porsjonen holder til to veldig greit sultne voksne.

                    Du trenger:
                    2 torskeblokker
                    2 purre
                    1 løk
                    Tre bokser tomater
                    Ett laubærblad
                    Salt, pepper
                    6 store poteter

                    Slik gjør du:

                    • Vask (og eventuelt skrell) poteter, og kok dem til de er nesten helt ferdige.
                    • Rens og kutt opp purre og løk. Har du dårlig tid, kan du godt grovkutte dem, denne gryten tåler rustikke biter.
                    • Skjær torskeblokkene i fire-fem grove stykker

                    • Ha alle ingrediensene til gryten (minus potetene) i en stor gryte. La purre og løk ligge nederst, nærmest varmen, fisken oppe på toppen. Er fisken tint, kan denne også vente til senere, men er den frossen, er det bare å slenge oppi gryten med én gang.
                    • Kok opp, og etter fem minutters tid skrur du ned varmen. Når det ikke lenger koker, men syder, kan du røre rundt, slik at fisken også kommer nedi sausen. Gjenta dette med jevne mellomrom slik at noe av fisken blir løst opp og går inn i sausen. Det gir bare god smak!
                    • Etter ti-femten minutter er gryten nesten klar. Da deler du potetene i grove biter, og har oppi gryten, slik at de også får trukket til seg litt av sausen. La gryten stå på ovnen i fem minutter til, og la den hvile litt på bordet (tomatsausen blir varm!) før du serverer.
                    TIPS: Dette er også et glimrende utgangspunkt for en rekke ulike fiskegryter, og du kan enkelt gjøre den mer spennende ved å tilsette eksotiske smaker, for eksempel fersk koriander (finhakk stilkene og kok med, strø over hakkete blader når du serverer) og sitron for en frisk og smaksrik variant, hele sorte oliven og hvitløk for en bacalao-aktig variant, eller ha i litt curry paste for en indisk fiskegryte.

                    Pris, fire porsjoner: 93,04 kroner.
                    Pris handlekurv: 104,24 kroner

                    ENKELT OG BILLIG: Og likevel utrolig godt. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer