<B>LOCATION LOCATION LOCATION:</B> Det er, for å si det forsiktig, lite å utsette på beliggenheten til svømmebassenget som ledsager Coburn Residence ved Lake Wakatipu i New Zealand. Foto: Simon Devitt
LOCATION LOCATION LOCATION: Det er, for å si det forsiktig, lite å utsette på beliggenheten til svømmebassenget som ledsager Coburn Residence ved Lake Wakatipu i New Zealand. Foto: Simon DevittVis mer

Ekstrembolig med ekstrem beliggenhet

Det finnes eneboliger, og så finnes det eneboliger. Denne tilhører sistnevnte.

Boligdrømmen kan treffe plutselig, og den kan treffe hardt. Den er enklest å avfeie når boligobjektet er så spektakulært og så hinsides at bankrådgivere ville fått krampelatter hvis du forsøkte deg på en lånesøknad.

Coburn Residence er en slik drøm, og den vil forbli uoppnåelig for de fleste av oss. Beliggenheten alene er nok verdt noen millioner, til tross for at New Zealand kanskje ikke har verdens mest anstrengte boligmarked.

Ut mot havet (som er elva)

Familieboligen ligger ytterst på et nes, rammet inn av mektige fjell og vannet fra Wakatipu-elven - så overveldende er landskapet at det truer med å nesten drukne og begravet bygget, og som bildene under viser forsvinner det nesten ut av syne når en beveger seg noen hundre meter bort fra eiendommen.

Bygget er tegnet av Harris Butt Architecture, og måler hele 712 kvadratmeter. Oppgdragsgiver skal blant annet ha etterspurt "store, underholdende områder" innvendig som likevel har nær tilknytning til naturen rundt bygget. Det kan en trygt si at han har fått, ikke minst i form av de enorme vinduene som vender ut mot Wakatipu-elven, eller på måten det utendørs svømmebassenget nesten glir over i elven.

Arkitektene har så langt det har vært mulig brukt byggematerialer, som skiferstein, fra både tomta og nærområdet, men innrømmer samtidig at "lokale reguleringer har påvirket både formen og utseendet på bygget dramatisk" (sitat fra arkitektenes nettsider).

Stue- og kjøkkenutsikt

Nordsiden av huset, som altså vender ut mot elva, huser naturlig nok rommene der familien oppholder seg mest i våken tilstand, med en anselig stue og et relativt stort kjøkken med spisestue plassert bak de dype, store glassdørene.

FIN UTSIKT: Stua og den gigantiske peisen er ikke til å skjemmes av, men det er først når en inkluderer utsikten mot elva og fjellene at Coburn-bygget virkelig kommer til sin rett. Foto: Simon Devitt Vis mer


Coburn-residensen har i tillegg et stort hovedsoverom, og en egen gjesteseksjon med blant annet flere gjesterom. Førstnevnte er vendt mot elva, mens gjesteseksjonen vender mot et stort fjellområde kalt "Remarkables". Garasjen er bakt inn i kjelleren, det samme er rommet som huser familiens vinsamling.

Boligen ble ferdigstilt i 2009, prislappen er ikke kjent.

Se flere bilder tatt av fotograf Simon Devitt her:

Foto: Simon Devitt
Foto: Simon Devitt
Foto: Simon Devitt
Foto: Simon Devitt
Foto: Simon Devitt
Foto: Simon Devitt
LOCATION LOCATION LOCATION: Det er, for å si det forsiktig, lite å utsette på beliggenheten til svømmebassenget som ledsager Coburn Residence ved Lake Wakatipu i New Zealand. Foto: Simon Devitt
Foto: Simon Devitt
Foto: Simon Devitt
Foto: Simon Devitt
Foto: Simon Devitt
FIN UTSIKT: Stua og den gigantiske peisen er ikke til å skjemmes av, men det er først når en inkluderer utsikten mot elva og fjellene at Coburn-bygget virkelig kommer til sin rett. Foto: Simon Devitt
Foto: Simon Devitt
Foto: Simon Devitt