<b>FRANSK, KLASSISK OG HOT:</b> Lærer du deg disse tre oppskriftene kan du lage potetsalat som passer til de aller fleste grillretter.  Foto: ELISABETH DALSEG
FRANSK, KLASSISK OG HOT: Lærer du deg disse tre oppskriftene kan du lage potetsalat som passer til de aller fleste grillretter. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Du trenger bare kunne disse tre potetsalatene

Uansett hva du skal grille i kveld - det finnes en potetsalat som passer til. Her er våre tre favoritter.

Potetsalat og grillmat hører sammen som hånd i hanske.

Den ferdige potetsalaten du får i butikken er ikke alltid like god. For mye majones, for lite smak, for dvaske eller faste poteter ...

Heldigvis er det enkelt å lage selv, og mulighetene er mange. Den ferdige potetsalaten er stort sett laget til å passe sammen med klassisk krydret grillmat, men hva om du skal prøve deg på noen av årets grillnyheter?

En potetsalat kan varieres i det uendelige, men hvilken skal du lage? Og hva skal du egentlig ha i?

Lærer du deg disse tre potetsalatene har du alternativ enten du lager klassisk, middelhavsinspirert eller sterk grillmat.

Lei ferdig potetsalat? Nå får du andre mettende salater i butikken, men ikke alle er like gode. Vi har testet vårens ferdigretter.

Søtsterk potesalat

HOT: Vi stusset første gang vi hørte hva som var i denne potetsalaten, men det passer perfekt sammen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Denne potetsalaten passer til det meste, og gjør seg spesielt godt om det du griller er marinert med chili og hvitløk, eller er inspirert av det asiatiske kjøkken. Vi spiser den helst til svin eller grillet kylling.

Det kan kanskje virke som en litt voldsom porsjon, men dette er en potetsalat du kommer til å spise mye av! Det er litt som potetmos, du bør beregne dobbelt så mye poteter per person enn om du serverer kokte poteter. Om ikke dere klarer å spise opp alt, er den om mulig enda bedre dagen etter

Nok til fire personer.

Du trenger:
0,8 kg poteter
1 rødløk
0,5 potte persille
1 fedd hvitløk
1-2 medium sterke chili
1 dl nøytral olje
0,3 dl hvitvinseddik
1-2 ss sukker
salt
pepper

Slik gjør du:
1. Vask og kok potetene.

2. Mens potetene koker gjør du klar dressingen. Ha olje og eddik i en stor salatbolle.

3. Finhakk chili, hvitløk og persille. Ha i salatbollen.

4. Skjær rødløken i små biter, og ha oppi salatbollen.

5. Bland godt sammen, og smak til med sukker, salt og pepper. Det skal være søtt, men ikke smake dessert.

DOBBEL PORSJON: Du bør beregne dobbelt så mye poteter som det du vanligvis ville ha gjort til den søtsterke potetsalaten. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


6. Når potetene er ferdig kokt, lar du dem koke i et par minutter til. De skal være myke, og gå litt - men ikke helt - i oppløsning når du skjærer dem opp.

7. Kutt potetene i mellomstore biter, mens de fortsatt er varme. Med mindre du har smedfingre, kan du godt la dem avkjøle seg litt, men de skal fortsatt være varme.

TIPS: Jo mer snittflate det er på potetene, jo bedre blir salaten. Dressingen skal trekke godt inn i de varme potetbitene.

8. Bland alt sammen, strø evt over litt hakket persille på toppen, og servér.

Blanchére: Smart kokketriks redder kjedelige bønner

Fransk potetsalat

FRANSK: Kapers, ruccola go en lett sennepsvinaigrette gjør at dette er en salat som passer perfekt til fisk og lyst kjøtt. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Denne potetsalaten kommer vi alltid tilbake til. Den passer til det aller meste, og er aller best til hvitt kjøtt og fisk.

Porsjonsberegningen er er kanskje noe knapp, men dette er en salat som må spises med én gang, ruccolaen overlever ikke lenge i vinaigretten.

Oppskriften er nok til fire personer.

Du trenger:
0,5 kg amadinepoteter eller andre småpoteter
0,5 pose ruccola (ca 30 gram)
0,5 rødløk
0,5 lite glass kapers

0,7 dl olivenolje
1 stor ts dijonsennep
0,25 dl hvitvinseddik
1 dæsj honning
1 fedd hvitløk
salt
pepper

TIPS: Skal du ta med en rett til koldtbord,spre potetsalaten utover et fat, og legg over skiver av røkelaks og sitroner. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Slik gjør du:

1. Vask og kok potetene.

2. Skjær rødløken i tynne skiver. Er rødløken gammel, eller spesielt hissig, kan du legge den i en bolle vann i 10 minutter.

3. Skyll og tørk ruccolaen.

4. Hell laken av kapersen, og la dem renne godt av.

5. Bland sammen ingrediensene til dressingen til du får en tykk og god vinaigrette.

6. Når potetene er ferdigkokt, heller du av kokevannet, og avkjøler dem. Har du dårlig tid, kan du helle iskaldt vann i gryten. Skift gjerne ut vannet med mer kaldt vann underveis.

7. Del potetene i to-tre biter.

8. Bland poteter, løk, dressing, kapers og ruccola, og servér.

Serveringsforslag: For en litt mer rustikk følelse, kan du også tilsette en spiseskje grov sennep.

Synes du rå løk blir litt for skarpt? Tre veier til mindre hissig løk

Klassisk potetsalat

KLASSISK: Vanlig potetsalat er mye, mye bedre om du lager den selv. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Vi lager denne når vi skal grille biff, klassisk grillkryddermarinert svinekjøtt, eller grillpølser. Hvor mye vi lager

Denne porsjonen er nok som tilbehør til grillpølser til fire personer.

Du trenger:
0,3 kg poteter
1 ss majones
2 ss rømme
4 skiver sylteagurk
0,25 gul løk eller 0,25 purre
1 fedd hvitløk (kan sløyfes)
1 ts fransk sennep
salt
pepper

FINHAKKET: Skjærer du potetene i små terninger, passer potetsalaten fint til Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Slik gjør du:

1. Vask og kok potetene.

2. Skjær løken eller purren i tynne skiver.

3. Finhakk, press, riv eller mos hvitløken.

4. Skjær sylteagurkene i små biter.

5. Bland sammen majones (gjerne hjemmelaget), rømme, løk, hvitløk, sylteagurk, salt og pepper.

6. Når potetene er ferdig, kjøler du dem helt ned. De skal være ganske faste i fisken.

7. Skjær potetene i biter. Hvor store, avhenger av hva du skal servere det til. Vi skjærer i store biter til større kjøttstykker, i små biter til pølser.

8. Rør potetbitene forsiktig inn i majonesblandingen, og servér.