Grønnfargen er et dårlig tegn. Foto: ALL OVER PRESS
Grønnfargen er et dårlig tegn. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Disse potetene blir fortere grønne

Og de skal du ikke spise.

Nypoteter hører sommeren til for mange. Men har du lagt merke til at de ofte får et uheldig grønnskjær allerede før du har kjøpt dem i butikken?

Ikke kjøp potet med deg hjem fra utlandet

Nye, rene, lyse poteter mest utsatt

Mattilsynet har tidligere påvist at andelen grønne poteter er høyere i butikkenes utvalg av hvite og vaskede potetsorter, enn når potetene er uvaskede eller har rødt skall. Fargen på skallet og det tynne jordlaget på uvaskede knoller beskytter rett og slett mot lyset som setter igang prosessen som gjør potetene grønne.

Potetene holder seg bedre om de er uvasket under lagring. Foto: Colourbox.com Vis mer


Danske Politiken skriver også at nypoteter er ekstra utsatt på grunn av det tynne skallet.

Slapp salat? Her er redningen

Ikke spis de grønne

Det er klorofyll som gjør poteter grønne. Men grønnfargen er også et tegn på at den har utviklet giftstoffer som kalles glykoalkaloider. Giftstoffene opphoper seg som regel på samme sted som klorofyllet, og er egentlig til beskyttelse mot skadegjørere. De kan også gi hodepine, feber, diaré, oppkast og magesmerter hos mennesker. Får du i deg store mengder, kan du også oppleve forbigående balanseproblemer og synsforstyrrelser, opplyser Mattilsynet.

Er poteten bare litt grønn er det ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt greit å skrelle eller skjære bort det grønne og spise resten. Har potetene ligget lenge i lys, og blitt mer eller mindre grønne helt gjennom, er det bare å kaste dem. Smaker potetene bittert og beskt, kan det også være tegn på for stort innhold av glykoalkaloider. Da bør de ikke spises.

Hva om poteten har lilla flekker?

Sjekk før du kjøper, og oppbevar dem riktig

Se over potetene før du putter dem i posen, så slipper du å ta med skadde poteter hjem. Foto: Jon Erland Madsen Vis mer


I og med at stadig flere poteter i butikken leveres vasket, og ligger utsatt for lys, er det gode grunner til å se nøye på potetene før du handler. Vær spesielt obs på nypoteter som er vasket og lyse i skallet.

Beskytt potetene mot støt under transport og lagring. Vel hjemme bør potetene oppbevares mørkt og ved 5-6 graders varme.

Flere tips: Slik oppbevarer du frukt, bær og grønnsaker