<b>DET FUNKER:</b> Forsøk nummer to og tre gikk mye bedre. Her helt enkle marengs, og små pikekyss med bringebærpulver. Foto: ELISABETH DALSEG
DET FUNKER: Forsøk nummer to og tre gikk mye bedre. Her helt enkle marengs, og små pikekyss med bringebærpulver. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Disse marengsene er laget av kikertvann

Ikke hell kikertvannet ut i vasken. Det er en glimrende erstatning for eggehviter.

Når vi bruker bønner, linser eller kikerter fra boks, siler vi grundig av det stivelsesrike vannet. Årsaken? Versjonen som egner seg til samtaler over middagsbordet er at man kan få mageknip eller bli litt oppblåst.

Versjonen som ikke er like grei å servere: Du får luft i magen. Mye luft.

Vi var derfor svært skeptiske første gangen vi hørte at vannet fra kikerter kunne erstatte eggehviter.

Smart, ja, i disse tider der det kan synes som om alle middagsgjester har én eller annen variant av matintoleranse. Men ikke like smart om barnebursdagen ender som en scene fra Doktor Proktors Prompepulver.

Eggehviter eller -plommer til overs? Se alt det gode du kan lage!

Aquafaba - mirakelvannet

KIKERTVANN: Det hverken ser ut eller lukter spesielt godt, men det oppfører seg nesten akkurat som eggehviter. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer


Mannen bak oppdagelsen er, ifølge the Guardian, den amerikanske software engineeren Goose Wohlt, som postet følgende melding til Facebookgruppen What Fat Vegans Eat:

Dead simple delicious two ingredient whole food meringues... one can chickpea brine mixed w half cup sugar. perfect-O

Han ga kikertvannet navnet aquafaba, etter de latinske ordene for vann og bønner, men når du ser hva det kan gjøre vil du kanskje heller tenke på aqua fabulous.

Lage makroner? Ida Gran-Jansens smarte makrontriks

Lettere sagt enn gjort

Det er imidlertid ikke bare å bruke aquafaba i stedet for egg eller eggehviter, og ture frem som du pleier.

Selv om det kan virke sånn når du begynner å piske. Vi brukte en effektiv kjøkkenmaskin på full guffe, og etter tre-fire minutter hadde kikertvannet fått pisket inn så mye luft, at det ikke var noe som tydet på at det ikke var eggehviter vi jobbet med.

STIVPISKET: Det tok ikke mange minuttene å gjøre om kikertvannet fra en gul, litt seig, væske, til luftig, hvitt skum. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer


Massen oppførte seg som den pleier da vi rørte inn sjokolade og lakris; og da vi la opp marengsen på bakepapir.

SÅ LANGT, SÅ BRA: Kikertmarengs, forsøk #1. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer


Dessverre ble resultatet en sterk kandidat til årets #nailedit:

#NAILEDIT: Nei, dette kan vi ikke servere noen. (Selv om det smakte godt!) Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det skulle vise seg at det var vi ikke alene om. Det er mange årsaker til at du ikke lykkes med kikertmarengs, og det har til og med fått en egen gruppe på Facebook.

Vi eksperimenterte litt frem og tilbake med instillinger på ovnen, og det som til slutt fungerte best for oss, var å sette ovnen på 75 grader og så skru ned til 50 grader etter en times tid:

DET FUNKER: Forsøk nummer to og tre gikk mye bedre. Her helt enkle marengs, og små pikekyss med bringebærpulver. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Hvor varmt du bør ha det vil nok variere noe fra ovn til ovn, så her er det bare å prøve seg frem.

Ta lofftesten: Slik blir du kjent med stekeovnen din

Hvordan smaker det?

Da vi smakte på den rene kikertmassen var det likevel ingen tvil om at her var det kikerter med i bildet.

- Dette åpner jo for en litt ny type marengs, kanskje man kan lage noen varianter å servere med middagsmat, foreslo en kollega.

Da sukkeret ble pisket inn bleknet kikertsmaken, det samme gjaldt for det ferdige resultatet.

Noen av dem som fikk smake kunne ane at noe var annerledes, men ikke hva. Dette gjaldt spesielt marengsene uten smakstilsetning.

Merkelig nok ble kikertsmaken mer fremtredende i de mindre pikekyssene vi blandet bringebærpulver i, mens kombinasjonen med lakrispulver fungerte perfekt.

Smart triks når du skal piske eggehviter

Oppskrift på kikertmarengs

ALT DU TRENGER: Sukker og kikerter gir fin marengsbase, så velger du eventuell smakstilsetning selv. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer


Disse marengsene er basert på en gjenganger hjemme hos oss, blant annet er det én av de oppskriftene vi alltid lager når vi tester kjøkkenmaskiner.

Marengs i seg selv kan bli litt i overkant søtt for noen, vi liker derfor å forsiktig røre inn smeltet sjokolade eller lakrispulver.

Ikke bare smaker det godt, det ser ekstra fristende ut med marmoreringseffekten.

Her er vår eggefrie variant:

Du trenger:
1 boks kikerter
2 dl sukker

Eventuelt: 100 gram smeltet sjokolade, et par ss lakrispulver - eller annen smakstilsetning.

ORIGINALEN: Marengs på "gamlemåten" av eggehviter, sukker og sjokolade. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Slik gjør du:

1. Sil av kikertvannet rett i bakebollen.

2. Pisk til vannet er like stivt som stivpiskete eggehviter, altså du kan forme små topper, uten at de smelter sammen.

3. Pisk inn litt og litt sukker. Pass på at det ikke faller sammen underveis.

4. Ha eventuelt i smakstilsetning. Ta et par tak med skjeen, pass på at det ikke blander seg helt.

5. Legg marengsen med skje på bakepapir.

6. Stek i ovn på 75 grader, uten varmluft, i 1 times tid, så skrur du ned til 50 grader og steker i 0,5 til 1 time til, til marengsen slipper bakepapiret.

7. Skru av ovnen, og la marengsen stå i til den er nedkjølt, minst én time, gjerne over natten.