En litt mer avansert variant. Her kan du risikere at kaffen er kald før du er ferdig. Foto: Colourbox.com
En litt mer avansert variant. Her kan du risikere at kaffen er kald før du er ferdig. Foto: Colourbox.comVis mer

Dette er "latte art" - og slik gjør du det

Med litt øvelse kan du lage kunst i kaffen. Se hvordan i videoen over.

Konseptet "latte art" går ut på å presentere kaffen på best mulig måte. Det gjør ikke mye med smaken, men opplevelsen kan heves noen hakk.

Gjør du et kjapt googlesøk får du opp drøssevis med bilder av hjerter, blomster, bamser og andre figurer, "tegnet" i melkeskummet på kaffen. Noen er mer avanserte enn andre, mens noen er enklere og kan gjøres hjemme.

LES: Dette bør du vite om kaffe.

Enkelt og greit

Håkon Kinn er tidligere norgesmester i barista, og jobber ved Stockfleths i Oslo. Han har ikke mye til overs for de mest avanserte skumtegningene, men setter mer pris på de enklere variantene.

– Det viser kunden at vi bryr oss om det vi serverer. Men blir det for mye dilldall så risikerer du å gi fra deg et dårligere produkt. Derfor er det greit å holde det enkelt, sier Kinn til DinSide.

I videoen øverst i saken viser Kinn de tre vanligste figurene.

En litt mer avansert variant. Her kan du risikere at kaffen er kald før du er ferdig. Foto: Colourbox.com Vis mer


Alle skumtegningene Kinn viser tar utgangspunkt i det han kaller "dotter", eller prikker, på godt norsk. Kan du lage en slik prikk har du utgangspunktet du trenger for å lage figurene også.

Her er det du må huske på:

  • Få rett konsistens på melken.
  • Snurr koppen litt, slik at espressoen blir myk.
  • Snurr melken, slik at den også blir myk.
  • Hold kaffekoppen litt på skrå, slik at melken går inn i den dypeste delen.
  • Begynn å helle fra cirka 5 cm høyde.
  • Hell på ett sted, til koppen er fylt tre kvart opp.
  • Hell melken fra kortere avstand, slik at det kommer en hvit dott
Denne dotten kan så danne et hjerte, eller du kan lage flere og få en rosetta. Fremgangsmåten er illustrert i videoen øverst i saken.

– Hvor viktig er det å få rett konsistens på melken?

– Det er veldig viktig. Den skal ha nok luft, men ikke for mye. Det beste er å prøve seg fram til du finner den rette konsistensen.

LES: Så mye kaffe tåler du.

– Må man bruke steamer?

– Ja, egentlig så må man det. Den er viktig fordi luften skal tilføres melken mens den fortsatt er kald. Det holder ikke å vispe den luftig i en kjele, sier Kinn.

Ikke for kapselkaffe

Dette kan du altså, med litt øvelse, få til på ditt eget kjøkken. Men i tillegg til rett utstyr, bør du også tenke på hva slags kaffe du bruker. Kinn tror ikke det vil fungere med for eksempel kapsel-espresso.

– Nei, den blir nok for tynn. Skikkelig espresso er litt seigere og blir derfor lettere å manipulere, sier han.

LES: Slik velger du rett kaffemaskin.

Vi har også funnet en YouTube-video som viser litt mer avanserte varianter. Men husk baristaens råd: Blir det for mye dilldall så risikerer du å gi fra deg et dårligere produkt.