<B>FERDIG TILBEHØR:</B> Det finnes hjelp å få til tilbehøret, enten du skal servere ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk: <a target="_blank" href="http://www.dinside.no/931916/ferdig-ertestuing-og-kaalrabistappe">Se også vår test av kålrabistappe og ertestuing</a></b> Foto: BERIT B. NJARGA
FERDIG TILBEHØR: Det finnes hjelp å få til tilbehøret, enten du skal servere ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk: Se også vår test av kålrabistappe og ertestuing Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Det beste tilbehøret til ribbemiddagen: Surkål og rødkål

Hvem klarer å finne den beste balansen mellom surt og søtt?

Julemat fra pose? Jatakk! Vi lager ribbe og steker medisterkaker, og varmer opp poser med surkål- og rødkål. Men hvilken bør du velge?

Sammen med Marie Larsson og Per-Erik Lindblad fra den tradisjonsrike restauranten Håndverkerstuene i Oslo har vi smakt oss gjennom noe av det ferdige tilbehøret som finnes i butikk. Vi har sett på utseende, konsistens, balanse - og ikke minst: smaker det slik tilbehøret til julematen skal smake?

Vi har tidligere presentert hva du bør velge om du vil ha ferdig kålrabistappe eller ertestuing (Hint: dropp pulvervariantene), og i dag ser vi på klassisk tilbehør for deg som skal servere ribbe: surkål og rødkål.

SMAKSHJELP:Marie Larsson, assisterende daglig leder, og Per Erik Lindblad, kjøkkensjef. Foto: BERIT B NJARGA Vis mer


Ferdig tilbehør til julemiddagen: Se også vår test av kålrabistappe og ertestuing

Rødkål

Rødkål som tilbehør skal være friskt og syrlig, balansert med litt sødme. Klassisk rødkål lager du ved å høvle ned rødkål og koke med rødvin, eddik, vann og krydder, gjerne typiske julekrydder som stjerneanis, kanel og nellik, toppet med litt sukker for å balansere syren.

På Håndverkerstuene serverer de også rødkål krydret med nellik til andebryst.

Eldorado Rødkål klassisk

Vis mer


Denne rødkålen fremkalte godlyder hos smakspanelet.

- Her skjer det mye, fin balanse!

Det er tydelig smaker av både kål, syre og sødme, som spiller perfekt på lag. Dette er testens mest finstrimlete kål, så om du ønsker litt å tygge på, er Smaken av Grimstads et bedre alternativ. Med større biter, rett og slett litt mer å tygge på, hadde dette vært en klar sekser.

Oppgitt på pakken:
Innhold: Rødkål (70 prosent), vann, sukker, eddik, salt, surhetsregulerende middel (E330), fortykningsmiddel (E412), konserveringsmiddel (E211, E202).
Vekt: 450 gram
Tilberedning: Varmes i pose i kokende vann.
Produsent: Unil for NorgesGruppen
Pris: 5,20 kroner på Kiwi
Terningkast: 5

Grimstad god gammeldags rødkål, grovkuttet

Vis mer


Denne rødkålen er litt blass i fargen, ser nesten ihjelkokt ut, og med ujevne. De litt grove stykkene gir et hjemmelaget preg. Konsistensen er fin og den er god å tygge på.

- Den er overraskende god, smaker mye mer enn utseendet lover.

Oppgitt på pakken:
Innhold: Grovkuttet rødkål (70 prosent), vann, sukker, eddik, salt, surhetsregulerende middel (E330), konserveringsmiddel (E211, E202), fortykningsmiddel (E412).
Vekt: 450 gram
Tilberedning: Varmes i posen i kokende vann.
Produsent: Smaken av Grimstad
Pris: 18,90 kroner
Terningkast: 4

Nora Rødkål

Vis mer


Dette er den rødkålen som ser best ut på tallerkenen, den er klar og fin i fargen, men kålstykkene er litt korte, det ser nesten revet ut.

- Med så små biter blir det litt grøtete, og ser ikke så delikat ut.

Dessverre trekker en litt for sterk sødme ned, men den går ikke over i dessert-sødmen slik som Bamas rødkål.

Oppgitt på pakken:
Innhold: Strimlet rødkål (71 prosent) i en lake av vann, sukker, eddik, salt, konserveringsmiddel (natrium-benzoat), fortykningsmiddel (guarkjernemel), fargestoff (antocyaner).
Vekt: 450 gram
Tilberedning: Varmes i pose i kokende vann.
Produsent: Stabburet
Pris: 12,90 kroner på Rema 1000
Terningkast: 3

Forvirret av ingredienslistene? «Aroma» kan bety beverrumpe

Bama fersk rødkål

Vis mer


Denne lukter fint av jul og har en dyp og klar rødfarge. Konsistensen er bra, den er fin å tygge på, typisk al dente.

Dessverre blir den alt for søt.

- Dette er nesten så søtt at vi kunne servert som dessert.

Oppgitt på pakken:
Innhold: Kokt rødkål (73 prosent), sukker, eddik, matlagingsrødvin (vann, rødvin, cherry, salt, pepperekstrakt, konserveringsmiddel (kaliumbisulfitt)), balsamicoeddik (vineddik, drue konsentrat, fargestoff (karamell), antioksidant (kaliumdisulfitt)), sukker og salt.
Vekt: 800 gram
Tilberedning: Varmes i pose i kokende vann.
Produsent: Bama
Pris: 19,90 kroner på Meny
Terningkast: 2

I det julete hjørnet? Se vår test av ferdiggløgg - og se våre tre alternativer til en mye bedre gløgg du lager selv.

Surkål

Akkurat som med rødkål er hemmeligheten bak en vellykket surkål en balanse mellom søtt og surt. Kålen høvles og kokes i vann, med hvitvinseddik, salt og litt sukker, og krydres med karve.

Her kan vi anbefale to surkåler, best balanse fant vi i surkålen fra Smaken av Grimstad, mens den ferske surkålen fra Bama ga noen sitronfjes, selv om den passer perfekt til den feteste julematen.

- Aller helst skulle jeg blandet sammen disse to, da tror jeg vi hadde hatt perfekt surkål til julematen.

Er ferdigmaten kjappest, eller er det raskere å lage maten selv

Smaken av Grimstad God gammeldags surkål

Vis mer


En god og velbalansert surkål, der både kål- og karvesmaken får skinne. Den kunne dog hatt litt mer syre til de aller feteste måltidene, men den er likevel ikke for søt.

Bitene er små, men likefullt med fin konsistens og tyggemotstand, og de ligger i en gyllen lake.

Oppgitt på pakken:
Innhold: Grovkuttet hodekål (71 prosent), vann, sukker, eddik, salt, karve, fortykningsmiddel (E412) og konserveringsmiddel (E212 og E202).
Vekt: 450 gram
Tilberedning: Varmes i posen i kokende vann.
Produsent: Smaken av Grimstad
Pris: 15,90 kroner
Terningkast: 5

Bama fersk surkål

Vis mer


Denne surkålen er nesten gjennomskinnelig, og med noe brunlig lake. Det er god og kraftig smak i den, og karven setter tydelig preg.

Den svikter dog litt i balansen, dette er testens sureste surkål. Så sur at det fremkaller grimaser, men kjøkkensjefen er klar i sin anbefaling:

- Så mye syre passer perfekt til den feteste julematen.

Oppgitt på pakken:
Innhold: Kokt hodekål (74 prosent), sukker, eddik, salt og karve.
Vekt: 450 gram
Tilberedning: Varmes i pose i kokende vann.
Produsent: Bama
Pris: 19,90 kroner på Meny
Terningkast: 4

Nora Hjemmelaget Parisersurkål

Vis mer


Denne surkålen ser grei ut på tallerkenen, med tydelige biter og god tyggemotstand. Den er litt søtere på smak enn de andre, og mindre karvepreg.

Den er likevel fint balansert, men egner seg nok ikke så godt til den aller kraftigste eller feteste maten.

- Dette er en barnevennlig, «snill» surkål.

Oppgitt på pakken:
Innhold: Strimlet hodekål (71 prosent) i en søt og mild lake av vann, sukker, eddik, salt, karve, konserveringsmiddel (natriumbenzoat), fortykningsmiddel (guarkjernemel), fargestoff (E150c).
Vekt: 450 g
Tilberedning: Pose varmes i kokende vann.
Produsent: Stabburet
Pris: 13,30 kroner på Kiwi
Terningkast: 4

Nora surkål

Vis mer


Denne surkålen er så finstrimlet og overkokt at den minner mer om eplemos på tallerkenen.

Den er helt grei, men smaker litt lite. Rett og slett litt anonym.

Oppgitt på pakken:
Innhold: Strimlet hodekål (67 prosent) i en lake av vann, sukker, eddik, salt, karve, krydder, konserveringsmiddel (natriumbenzoat), fortykningsmiddel (guarnkjernemel).
Vekt: 450 gram
Tilberedning: Varmes i pose i kokende vann.
Produsent: Stabburet
Pris: 6,90 kroner på Kiwi

Terningkast: 3

Eldorado Surkål

Vis mer


- Nei, nei, nei, dette var bare rart!

Surkålen fra Eldorado ser trist ut, og smaker tristere. Det er korte, ihjelkokte biter, med en meget dominerende karvesmak, og en litt emmen ettersmak på tungen. Den er grøtete i konsistensen, og har for lite syre.

Oppgitt på pakken:
Innhold: Kål (325 av 450 g), vann, sukker, eddik, salt, karve, fortykningsmiddel (E412) og konserveringsmiddel (E211 og E202).
Vekt: 450 gram
Tilberedning: Varmes i posen i kokende vann.
Produsent: Unil for NorgesGruppen
Pris: 5,20 kroner på Kiwi
Terningkast: 1

Hjelp til pepperkakebaksten? Se vår test av ferdige pepperkakedeiger