<b>FREM MED DUSJHETTA:</b> Når gjærdeigen skal heve er det bare å finne frem dusjhetta.  Foto: BERIT B. NJARGA
FREM MED DUSJHETTA: Når gjærdeigen skal heve er det bare å finne frem dusjhetta. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Dekk til gjærdeigen med dusjhette

Smart tips for heving av gjærdeig.

Om du ikke er av typen som hamstrer med deg toalettsaker og sysett fra hotellrommet du bor på, er det likevel én ting som kan være smart å ta med seg hjem:

Dusjhettene! Men du skal ikke bruke dem på hodet - bare hvis du vil, men derimot på bakebordet.

LES OGSÅ: Detet er forskjellen på gjær, natron og bakepulver

Dekk til deigen med plast

Når du setter gjærdeig til heving, er rådet både fra Opplysningskontoret for brød og korn, og baker André Løvaas ved Nofima, som har gitt oss gode råd om baking av gjærbakst tidligere, at du dekker til deigen med plast.

Dette forhindrer vannfordamping og at deigen tørker ut. Og det er her dusjhettene kommer inn i bildet:

Ikke bare er de laget av plast, men de holder seg godt på plass over bakebolla takket være strikken langs kanten - som normalt er for å holde badehetta på plass oppå hodet ditt.

TETT: En dusjhette over gjærdeigen holder seg godt på plass og forhindrer at deigen tørker ut. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Sleng et kjøkkenhåndkle over plasten

PLAST OG HÅNDKLE: Legger du et kjøkkenhåndkle over plasten, holder temperaturen på gjærdeigen seg bedre og gir bedre heving. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


For et ekstra bra resultat bør du likevel ikke forkaste kjøkkenhåndkleet helt.

Du bør derimot legge det over dusjhettene.

Slik forhindrer du at kjernetemperaturen på deigen synker, som i verste fall kan føre til at deigen ikke hever.

LES OGSÅ: Er pizzagjør bedre enn vanlig tørrgjær?