<b>GJELDER Å DOSERE RIKTIG:</b> Ifølge Klaus Pilgaard, aka Chili Klaus, er det lurt å ta chilien oppi en tepose - smak deg fram, og fjern den når maten er passe sterk.  Foto: CECILIE LEGANGER
GJELDER Å DOSERE RIKTIG: Ifølge Klaus Pilgaard, aka Chili Klaus, er det lurt å ta chilien oppi en tepose - smak deg fram, og fjern den når maten er passe sterk. Foto: CECILIE LEGANGERVis mer

Chilitrikset du bør kunne!

Redd for at maten blir for rampete? Bruk en tepose, ifølge eksperten!

Vi innrømmer det så gjerne - vi har litt ærefrykt for chili. Et par frø for mye i gryta, og vips så siler svetten i takt med hjertebanken.

At chilien vi kjøper i butikken kommer med en advarsel om at den er very hot, gjør matlagingen desto mer spennende - selv om det selvsagt og fins mildere varianter av chilien.

Og det er få ting som slår en kopp kakao med en liten klype chili, eller en chili con carne som får blodet og endorfinene til å bruse.

Men det gjelder å vite hva man gjør.

- Ta chilien i en tepose

CHILIENTUSIAST: Klaus Pilgaard, aka Chili Klaus, tipser oss om å legge chilien i en tepose når vi lager mat. Foto: CHILI KLAUS Vis mer


Chili kan brukes i en rekke retter, desserter og drikker. Men når du står der med dine fyrrige små røde og grønne pepperfrukter på skjærefjøla, er det lett å bli usikker.

Hva gjør vi for å unngå at tungen brenner? Ifølge danske Klaus Pilgaard, som er bedre kjent som Chili Klaus, er det et lite triks du kan ty til.

- Chili handler om å dosere riktig. Mange chilier er utrolig aromatiske og gir masse smak til maten. En fin måte å dosere på, er å ta chilien oppi en tepose og ned i gryten, sier Pilgaard til Dinside.

På den måten gir chilien smak til retten, samtidig som du har kontroll på hvor sterk maten blir. Du kan prøve deg fram, og røre litt rundt, og når maten er passe sterk, tar du posen ut igjen.

Bruk enten en tom tepose du får kjøpt i diverse tebutikker, eller tøm en tepose du allerede har i skapet.

Se også vår guide til pepper

Vit hvor sterk den er

STYRKESKALA: Alltid lurt å sjekke styrkeskalaen bak på posen.Rawit Bird´s eye får 8 på skalalen. Foto: CECILIE LEGANGER Vis mer


Det finnes over 200 ulike chilifrukter i verden, men for de fleste av oss går det gjerne mest i grønn og rød chili, samt Jalapeños, Serrano og Habanero.

Hvor sterk chilien er, varierer veldig, og har med hvor mye av stoffet capsaicin den inneholder. Chili måles også etter Scovilleskalaen, som er en enhet for å bestemme smaksstyrken på pepperfrukter.

Naga Jolokia regnes som en av verdens sterkeste chilier, og går under kallenavnet spøkelsespepper, siden den brennende opplevelsen kommer snikende.

DE MINSTE ER STERKEST: Vil du ha noe med krutt i, går du for de minste chilifruktene. Foto: Scanpix Vis mer


I grønnsaksavdelingen på nærbutikken skal det mye til for at denne dukker opp, men selv her er det mye hett å få tak i.

Men du kan ikke se på chilien hvor sterk den er, verken ved fargen, formen eller størrelsen. Er den pakket, er den derimot ofte merket med en styrkeskala.

- Les bruksanvisningen, og hvis den ikke er der, så smak på frukten. Lynhurtig finner du ut om den er sterk eller ikke. De sterkeste chiliene kommer fra familien Chinense, sier Pilgaard.

Og husk at jo mindre chilien er, jo sterkere er den. Men fjerner du frøene og det hvite frøene sitter fast på før du bruker den i maten, forsvinner mye av heten.

Har du vært litt for ivrig med chili i maten? Her er triksene som redder middagen - og sparer smaksløkene dine

Rampete kjøkkenfavoritt

NYDELIG TIL SKJELL OG SKALLDYR: Pasta Vongole med chili og skjell. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Med en neve chili kan du piffe opp det meste. Den kan enten brukes tørket eller fersk.

- Jeg pleier å dele den opp i tykkhudede og tynnhudede. De med tykt skall er gode å sylte mens de med tynt skall er gode å tørke, sier Pilgaard.

På kjøkkenet til restaurantene Skur 33 og Baltazar i Oslo, er kjøkkensjef Dag Tjersland spesielt begeistret for å bruke det i maritime retter.

- Jeg elsker å bruke chili i matlagning, og det er for meg et rampete krydder. Jeg bruker ofte tørket og knust chili til skjell og skalldyr, for eksempel Pasta Vongole eller Pasta Scoglio, sier han til Dinside.

Og sammen med olje og litt lime, er den nydelig å ha til scampi og annen sjømat.

Men å bli god på å bruke chili er en kunst, ifølge kokken.

- Chili tar mange år å beherske godt i matlagning, da det er ekstremt viktig å bygge opp balansen rundt chiliens styrke og smak.

BRUK GJERNE HANSKER: Og husk ta dem av deg, hvis du skal gni deg i øynene. Foto: Scanpix Vis mer


Chili er også med, om enn i små mengder, når vi lager verdens beste tomatsaus.

Èn ting må du huske

Har du hørt at det er lurt å bruke hansker når du skjærer opp chili? Vel, det er faktisk et skikkelig godt råd.

Har du ikke hansker, er det lurt å vaske hendene dine godt med såpe etter chilikuttingen. Og for all del - ikke gni deg i øynene, for sjansen er stor for at du har det sterke stoffet capsaicin på huden.

Sørg også for å fjerne alle frøene i chilien før du hiver den oppi gryta, for disse kan sparke fra seg.

Og brenner det i munnen, vil en brødbit lindre mer enn vann.