Tulipanformete glass, som vier seg litt ut i toppen, er perfekt til akevitt, ifølge Halvor Heuch. Han har for et par år tilbake selv vært med å designe et slikt glass i samarbeid med en av verdens største glassprodusenter - Riedel. Foto: Elisabeth Dalseg
Tulipanformete glass, som vier seg litt ut i toppen, er perfekt til akevitt, ifølge Halvor Heuch. Han har for et par år tilbake selv vært med å designe et slikt glass i samarbeid med en av verdens største glassprodusenter - Riedel. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Burde du bytte ut akevittglassene?

Serveringstemperatur avgjør hvilke glass du bør velge. Og her er det mange som bommer.

– Når noen spør meg hvilken akevitt de skal kjøpe, om de bare skal kjøpe én, pleier jeg å spørre dem om hvilken vin de drikker til alt, sier Halvor Heuch, akevittdestillatør og -nestor til DinSide.

Det samme kan sies om glassene du velger. For akkurat som når det kommer til formen på vinglass, har formen på akevittglasset mye å si for smaksopplevelsen. Har du arvet akevittglass, eller kjøpt akevittglass før forrige århundres siste tiår, er sjansen også stor for at du bør vurdere å investere i nye.

Og for smakens skyld bør du ikke legge akevitten i fryseren.

Velg tulipanform

For de norske akevittypene er anbefalingene et noe forvokst cognacglass med tulipanform. Det som skiller gode akevittglass fra cognacglass, er at toppen er noe lenger. Dette på grunn av at akevitt har noe sterkere alkoholprosent enn cognac.

– Formen på disse akevittglassene gjør at du får mest mulig aroma, som jo er en del av smaksopplevelsen, sier Heuch.

Har du ikke slike glass, kommer du langt med å velge tulipanformete cocnac eller likørglass i stedet for de tradisjonelle Y-formete akevittglassene, eller de små snapseglassene.

Les også: Slik får du perfekt temperert akevitt

Arvegodset er skandinavisk

Eric Berntson i Snällaröds anbefaler å servere akevitten av y-formete glass. Foto: HÅKAN SANDBRING/SYDPOL.COM/SANDBRING.SE Vis mer


Tar du en titt på arvegodset, er sjansen stor for at du har de såkalte Y-formete glassene i hyllen. Disse er gjerne fra gamle norske glassverk som Hadeland eller Nøstetangen, og mange produseres fortsatt.

– Dette er den danske formen; og selve glasset er målet. De skal fylles til randen. Da kan man ikke snurre på glasset for å få frem aromaen uten å søle, og da er det jo ikke vits å velge en god akevitt, mener Heuch.

Årsaken til at også norske glassprodusenter stort sett produserer den karakteristiske danske Y-formen, er flere hundre år med dansk styre, så svensk, forteller han.

Liker du lettere akevitt, som gjerne serveres til skalldyr, passer dette bedre. Det er disse glassene Eric Berntson i det svenske økologiske destilleriet Snälleröds anbefaler.

– Vi anbefaler at man serverer kjellersval akevitt i stettglass når man skal drikke til mat, sier Berntson til DinSide.

Når de skal prøvesmake akevitt bruker de moderne sherryglass, som ikke er helt ulike de Heuch anbefaler. – Da kan vi snurre akevitten rundt i glasset, og få frem alle aromaene, slik at vi bedre kan smake oss frem. Men vi serverer alltid akevitten i Y-formete glass.

Stor test: Her er årets beste juleøl

Hva med snapsglassene?

Før du tar den store utrenskningen i vitrineskapet - det er selvfølgelig ingen skam å servere akevitt slik svenskene og danskene gjør det om du føler for det. Du kan også fint bruke snapseglass, de små, rette uten stett. Disse egner seg imidlertid best til lysere og mer ukomplisert akevitt, som gjerne serveres kald.

– Snapseglass er mer hei og hå, sier Heuch. Tenk krepselag og lys akevitt med dillsmak.

De har også en annen fordel om du skulle være blant dem som synes øl og akevitt er så godt at du liker å innta litt større mengder i festlig lag: De velter ikke så lett.

Tips: Synes du øl og akevitt kan bli en i overkant sterk blanding? Velg lett- eller alkoholfri øl, så tåler kroppen (nesten) like mye som ganen.

Heuch har utviklet disse akevittglassene i samarbeid med den kjente glassprodusenten Riedel. Pris: cirka 500 kroner for to stykker Foto: Riedel
Cilia akevittglass fra Magonr skrås lett innover og egner seg fint til norsk akevitt. Pris: 249 kroner per stk. Foto: Magnor
Magnors kongle-serie, designet av Per Spook, har rukket å bli en klassiker. Drammeglassene koster cirka 300 kroner per stk. Foto: Magnor
Akevittglasset Norway fra Magnor: 399 kroner for et sett med to. Foto: Magnor
Øl- og drammeglass i Cabernet-serien fra danske Holmegaard. Pris: 499 kroner for en pakke med seks stykker drammeglass, mens ølglassene koster 699 kroner. Foto: Holmegaard
Danske Holmegaard lanserer også nytt design til de små drammeglassene (samt karaffel) hvert år - i år får du også større ølglass. Pris: 149 kroner for to drammeglass, cirka 300 for karaffel og 149 kroner for øl/vannglass. Foto: Holmegaard
Kuvertkaraffel Beck fra Magnor med to drammeglass til 540 kroner. Foto: Magnor
Dina kuvertdekanter med drammeglass koster cirka 420 kroner. Foto: Magnor
Ideelle snapsglass fra Holmegaard/Royaldesign.no, 195 kroner per stk. Foto: Royaldesign.no

Glass til alle typer akevitt:
Under kan du se ulike varianter av akevittglass - til alle typer akevitt: