Blu-ray i stuePCen?

Frittstående spiller eller spiller i stuePCen?

For halvannet år siden var vi ferdige med å bygge stuePCen vår. Artiklene om byggingen finner du her, del 2 her og den siste oppsummeringen her. I ettertid har vi imidlertid byttet ut skjermkortet med et ATI Radeon HD2600 XT.

StuePCen har hatt en vanlig DVD-brenner innebygd, som etter hvert fikk selskap av en HD-DVD spiller fra Microsoft. Dette er en USB-enhet, så det må kunne sies å ha vært et avstandsforhold.

Som kjent ble HD DVD taperen i kampen om filmindustriens gunst, selv om formatet på mange måter var mer brukervennlig og i utgangspunktet rimeligere å produsere. Derfor har vårt repertoar av HD-filmer på plate vært svært beskjedent for å si det mildt. Det finnes jo andre måter å se film på. Kino er også et hyggelig alternativ...

Men Blu-ray er altså det formatet vi sitter igjen med for optisk lagring og distribusjon av film.

Vi har tidligere testet en Blu-ray brenner fra Plextor, artikkelen finner du her

Gratis program for Blu-ray brenning har vi omtalt her

Vi har også skrevet om hva som må til for å spille av Blu-ray på PC, denne artikkelen finner du her

Altså er det på tide å installere Blu-ray spiller i stuePCen - alternativt kjøpe en frittstående spiller.

Bedre med frittstående spiller?

Vi har en frittstående DVD-spiller, det kan være greit å slippe å slå på PCen i blant, så vi har vurdert å erstatte denne med en frittstående Blu-ray spiller. Men etter å ha lest og tildels kikket over skulderen til kollega Paulsen på testene av Blu-ray spillere bestemte vi oss for å droppe dette.

Det var for oss to grunner til å ikke velge frittstående spiller: Pris og brukervennlighet.

Vi har allerede betalt for maskinvaren som trengs for å dekode dataene og sende disse til TV-skjerm og surroundanlegg. Derfor slipper vi unna med mindre enn en tusenlapp for en intern Blu-ray spiller. Vi valgte en fra LiteOn med SATA for intern montering, siden DVD-brenneren som satt i stuePCen fra før hadde samme tilkobling var det et stykke kake å bytte ut denne.

Den andre grunnen er at frittstående spillere bruker et hav av tid for å bli klar for avspilling når du setter i en plate. Dette skyldes beskjeden prosessorkraft for all tyggingen av Java-koden i Blu-ray standarden.

Selv om det var tilbud på Sony BDP-S350 til 1995 kroner hos Elkjøp for kort tid siden så valgte vi å stå over. Nå har dessuten prisen gått opp igjen.

Blu-ray på stuePCen i praksis

Vi kjøpte retail-versjonen av Blu-ray spilleren, og der følger det med en versjon av PowerDVD som håndterer Blu-Ray avspilling. Siden vi allerede hadde PowerDVD 7 Ultimate med støtte både for HD DVD og Blu-ray installert på PCen regnet vi med at det skulle være grei skuring å bare bytte spiller. Skuring ble det, men om den var helt grei kan diskuteres.


Vi ble sittende nesten en times tid med nedlastninger og oppdateriner av både det ene og det andre, installasjoner og omstarter - men til slutt var alt oppe å kjøre.

Og resultatet var faktisk helt utmerket!

Bilde og lyd er upåklagelig på vår Panasonic plasma og surroundlyden er helt utmerket. Dolby TrueHD eller DTS-HD Master Audio har vi ikke behov for, siden verken den eventuelle ekstra dynamikken eller eksta frekvensområdet har særlig relevans hos oss.


StuePCen starter på 10 sek fra dvale, oppstart av PowerDVD tar et par-tre skunder og det tar godt under minuttet for å starte opp en film. At vi må lide oss gjennom de evindelige advarslene biter vi i oss.

Konklusjon: Har du en stuePC med maskinvare som er i stand til å håndtere avspilling av HD video, så er en intern Blu-ray spiller et mye billigere og i praksis like godt alternativ som en stasjonær spiller.