Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Blir kniven fortere sløv enn den må?

Bruker du kniven smart, har du ikke bare bedre kontroll, den holder seg skarp mye lenger.

– For å få best mulig kontroll på kniven holder jeg pekefingeren og tommeltott inne på stålet, sier Arve Serigstad, entusiastisk amatørkokk og medlem av Hjemmekokklauget, til DinSide.

God kontroll på kniven er viktig for resultatet - og selvfølgelig for å unngå ulykker. Visste du forresten at om ulykken først skal være ute, så er det best at kniven er skikkelig skarp?

I videoen over forteller Serigstad mer om hvordan du får mest mulig ut av kniven ved å bruke den smart.

Underlaget er også viktig, om du vil unngå skader: Slik blir skjærefjølen stødig

Sjef på egen restaurant

Skarpe kniver er viktig for å ha det gøy på kjøkkenet, sier Arve Serigstad. Foto: Per Ervland Vis mer


Serigstad er ikke kokkeutdannet, men har lang fartstid på kjøkkenet. Han har alltid likt å lage mat, men han begynte skikkelig etter at han skilte seg.

– Jeg var ikke bare helgepappa, og McDonald's var uaktuelt. Jeg inviterte i stedet barna på restaurant, nesten hver dag de var hos meg - hjemme på mitt eget kjøkken, sier Serigstad.

Ja, det vanket mange trerettere, men det viktigste var å servere barna god og ordentlig tilberedt mat av gode råvarer.

At det var populært, og at han hadde lykkes med å vekke matinteressen hos barna, skjønte han da datteren, seks år gammel, sto i butikken og ba pent om ikke de kunne kjøpe med seg noen bøkling hjem for å kose seg i helgen.

– Ikke sjokolade eller godteri, men bøkling, sier Serigstad stolt.

Synes du bøklign er rart? Narvesen drar den enda lenger og tilbyr blant annet krokodillepølser ut oktober

Noen ganger er det utstyret det kommer an på:

Mange glemmer å bruke hele knivflaten. Er kniven litt sløv, kan du prøve å bare bruke den ytterste delen, til du får slipt den. Foto: Per Ervland Vis mer


I tillegg til å være opptatt av råvarer, er Serigstad litt over gjennomsnittet interessert i kjøkkenutstyr. For å få knivene akkurat slik han ville, får Serigstad sine produsert i Osaka hos Mitsuaki Takada etter eget design.

Akkurat nå jobber han med en serie barnekniver.

– De eneste barneknivene som er på markedet nå, ser ut som lekekniver, så jeg bestemte meg for å få laget en egen serie for dem som har lyst til å lære barn å bruke ordentlige kniver.

Les også: Derfor ruster kniven i rustfritt stål

Videoen er filmet og produsert av Per Ervland / DinSide