<B>FINE OMGIVELSER:</B> Taket på dette australske tilbygget til en allerede eksisterende enebolig er et kapitel for seg. Foto: Maynard Architects
FINE OMGIVELSER: Taket på dette australske tilbygget til en allerede eksisterende enebolig er et kapitel for seg. Foto: Maynard ArchitectsVis mer

Både vintervennlig og sommervennlig

Noen australiere fant løsningen på et ganske kjent temperaturproblem. Men løsningen er ikke for alle.

I Norge slipper vi heldigvis å tenke så mye på plagsom sommervarme som gjør det uutholdelig å være innendørs, ettersom finværet mer eller mindre har forlatt landet. Vintersola kan det derimot være hyggelig å høste varmen av.

De australske arkitektene hos Maynard har forsøkt å løse en slik utfordring ved å tilføre en eldre australsk bygning en ganske stor og betydelig vri.

Les også: Slik får du solgt tingene dine

Hvor ble sola av?

Boligen ligger vendt mot nord, men hage- og utendørsarealet mistet nesten hele soltilfanget da et toetasjers tilbygg ble oppført på 90-tallet. Familien på fem ønsker naturlig nok å tilbringe så mye tid som mulig ute i hagen på sørsiden, ikke minst fordi dette er Australia, der en faktisk kan være mye ute i sola.

Det er altså dette tilbygget Maynard-arkitektene har grepet fatt i - bokstavelig talt. Ved å lage et helt nytt tilbygg som ikke lenger ligger inntil huset, men derimot på samme sted på det som tidligere var hagen, har de klart å beholde den ekstra plassen som tilbygget gir, samtidig som det åpne hagearealet igjen har fått tilbake sola.

Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
FINE OMGIVELSER: Taket på dette australske tilbygget til en allerede eksisterende enebolig er et kapitel for seg. Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects
Foto: Maynard Architects

(Artikkelen fortsetter etter bildespesialen!)

Dette gir belønning på flere områder. Tilbygget består av to etasjer, hvorav den øverste er en stor, usymmetrisk blokk bestående av blant annet det nye hovedsoverommet. Denne blokka henger utover første etasjen som et takskjegg, og blir dermed en slags passiv skygge når den høye sommersola steker som verst mot bygningen. Samtidig vil den lave vintersola slippe gjennom og varme bygget i en ellers kjølig årstid - selv i Australia.

Tilbygget har også en slags massiv persienne, som for eksempel kan lukkes om sommeren, og åpnes om vinteren for å utnytte solvarmen.

Den kanskje beste belønningen er at hagen, som nå befinner seg mellom tilbygget og hovedbygget, kan bade i sol både sommerstid og vinterstid.

Les også: Vanskelig å selge innrøykte boliger

Store forandringer

Taket på tilbygget fungerer dessuten som en slags ekstra hage, mens førsteetasjen inneholder et stort kjøkken. Arkitektene har løst utfordringen ved å komme seg fra tilbygget til en opprinnelige eneboligen ved å lage en to meter høy, todelt "sjakt" som strekker seg fra ene til andre enden. Her er det blant annet funnet plass til en ekstra spisestue, i tillegg til gangen som bringer beboerne fram og tilbake. Gangen har dessuten vinduer som kan trekkes til side, avhengig av vær og vind og årstid.

Det svært uvanlige grepet Maynard-arkitektene har gjort med tilbyggets buede, grønne sidepartiene finnes det ikke noen god praktisk forklaring på, annet enn at barna i huset kan bruke det som løpe- og klatreområde.

Hovedbygningen er også forandret innvendig, og består nå blant annet av barnas soverom og badet.