HOLDBARHET: Kjøper du boksvin, har du 6-8 uker på å drikke den opp før den blir dårlig Foto: NTB Scanpix.
HOLDBARHET: Kjøper du boksvin, har du 6-8 uker på å drikke den opp før den blir dårlig Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Så lang holdbarhet har vin

7 ting du bør være klar over hvis du er glad i vin

Så blir vinopplevelsen bedre.

Glad i vin, sier du? Da kan det være greit å ha oversikt over disse syv punktene.

#1: Slått eple, brun banan eller tørt høy

Skulle det bli rester igjen etter du har åpnet en vinflaske, kan du fint la den stå i kjøleskapet en stund før den blir dårlig.

Her får du oversikt over hvor lenge vinflaska faktisk kan stå i kjøleskapet før den blir dårlig.

- Om du lukter på vinen og stort sett bare kjenner noe som minner om slått eple, brun banan eller tørt høy, da er det sannsynlig at vinen har stått for lenge eller blitt skadet av luft på en eller annen måte, har varefaglig rådgiver hos Vinmonopolet, Anders Roås Stueland, tidligere uttalt til Dinside.

#2: Holdbarhet pappvin

Men hva hvis man har kjøpt en kartong med vin?

Hvor lang holdbarhet pappvinen har, avhenger blant annet av hvor du oppbevarer den.

Ifølge Vinmonopolet er holdbarheten for en uåpnet kartong rundt 12 måneder, mens en åpnet kartong kan drikkes i inntil 6-8 uker etter åpning.

Så hva om de 6-8 ukene har passert, men du likevel har mer vin igjen i kartongen? Det kan du lese mer om her.

#3: Så mye kan du ta med inn til Norge

Som kjent lønner det seg ofte å handle med seg alkoholkvoten når du kommer hjem fra reise. Makskvota på vin ligger nå på 4,5 liter, men da må du droppe brennevin og tobakk.

4,5 liter tilsvarer seks flasker med vin.

Husk også at du må være ute av landet i minst 24 timer for å kunne handle med deg taxfreekvoten hjem. Taxfree-kvoteordningen ble gjort om av inneværende regjering, og dermed ble det fra 1. juli 2014 tillatt å bytte tobakk mot vin eller øl.

#4: Dette merket sier noe om kvaliteten

Har du lagt merke til merket som du blant annet finner på korken på flere musserende viner?

Er du opptatt av kvalitet, kan du se etter et eget segl på flaska, som røper om flaska du kjøper er regnet som et produkt av ekstra god kvalitet eller ikke.

Ekstra god kvalitet betyr at det stilles strengere krav til produksjonen, som blant annet hvilke druetyper som blir brukt, alkoholinnhold og avkastning.

EKSTRA GOD KVALITET: Dette merket viser at det har blitt stilt strenge krav under produksjonen av denne proseccoen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

#5: Husk riktig temperatur

Vin smaker både mer og bedre når den har riktig temperatur. Bruk derfor litt ekstra tid på å sørge for at vinen du skal drikke holder optimal temperatur.

Ifølge Vinmonopolet er det vanlig å drikke hvitvinen for kald, og rødvinen for varm.

Her er Vinmonopolets anbefalinger til temperatur på forskjellige sorter vin:

  • Musserende viner: 6–10 grader
  • Tørre, lette hvitviner: 8–10 grader
  • Kraftigere hvitviner: 10–12 grader
  • Rosévin: 8–10 grader
  • Lette rødviner: 12–14
  • Middels kraftige rødviner: 14–16 grader
  • Kraftige og tanninrike rødviner: 16–18 grader
  • Tørre sterkviner: 14–16 grader
  • Søte viner: 10–12 grader
  • Søte sterkviner: 16–18 grader

Har du, eller vurderer du å kjøpe vinskap? Da bør du ta en titt på denne saken.

#6: Ikke la boblene stå i sollys

Visste du at champagne og musserende vin bør oppbevares, mørkt, kaldt og liggende? I hvert fall hvis du har planer om å lagre den en stund.

Og vær ekstra obs på at den ikke bør stå i sollys:

– Setter du en champagne slik at den får dagslys eller sollys på seg, kan den bli dårlig på bare én dag, har Geir Eikeland, daglig leder i Excellars til DinSide, tidligere uttalt til Dinside.

#7: Men kan man egentlig smake forskjell?

Er du av typen som er glad i vin, men som tenker at vin er vin uansett pris?

I 2011 brukte psykologen Robert Wiseman ved Hertfordshire-universitetet i Storbritannia hele 578 testpersoner for å finne ut som de kunne smake forskjell på billig-viner fra 40 kroner og opp til 300 kroner.

I 53 prosent av tilfellene smakte panelet forskjell på de ulike hvitvinene, mens tallet ble 47 prosent for rødvinen.

Uansett om dette stemmer eller ikke, så er jo det viktigste at den som drikker vinen synes den er god. Så får heller ekspertene mene hva de vil.