Høyere lønn gir pluss hos Ikea

Publisert: Onsdag 21. januar 2004 kl 13:00

JOBB: De ansatte bak kassene hos Ikea i Danmark fikk et kraftig lønnshopp for seks måneder siden. Nå viser tallene at Ikea tjener på ordningen. Men kommer ordningen til Norge?


Dinside
Høyere lønn gir pluss hos Ikea
- Ikke lønnshopp i Norge
For et halvt år siden økte danske Ikea lønningene til kassabetjeningen med hele 25 prosent. Lønnshoppet var altså betydelig, for mens gjennomsnittet blant de butikkansatte i Danmark er på 15.500 per måned, får de danske Ikea-ansatte nå rundt 21.000 kroner i måneden.

Ikke uventet har antallet søkere til stillingene blitt langt større, men kanskje enda mer interessant er det at lønnshoppet ser ut til å være lønnsomt for Ikea.

Det lønner seg

Seks måneder etter det markante lønnshoppet, som altså kun gjelder for de som sitter bak kassaapparatene, gjør salgssjefen status overfor danske Jyllandsposten:

- Alt tyder på at dette er en overskudsforretning, sier Peter Steenberg.

Bedre service – mindre svinn

Interne undersøkelser i Ikea viser at de ansatte i dag yter bedre service, og at svinnet er redusert fordi de ansatte gjør en grundigere jobb. Kundeundersøkelser bekrefter også at de ansatte smiler mer enn før, og at ventetidene foran kassene er kortet ned.

I tillegg får Ikea en annen fordel: Økt lønn gir mer stabil arbeidskraft. Og når de ansatte blir lenger i jobben, sparer Ikea penger på opplæring av de ansatte.

Dette gavner også arbeidsmiljøet, fortsetter Steenberg til Jyllandsposten.

- Når folk blir værende lenger i stillingen får vi ikke bare studenter bak kassene. Vi er på vei til å få en bedre miks av ansatte.

Trykk her for å se om ordningen kommer til Norge


Permanent ordning?

Det vil imidlertid gå nye seks måneder før Ikea erklærer ordningen for en ubetinget suksess.

- Vi må nok vente ytterligere seks måneder før vi kan være sikre på at alt virkelig er så rosenrødt som det ser ut til, sier Peter Steenberg. Her må vi være grundige før ordningen utvides, vi driver tross alt en bedrift – og ikke et gavebord.

Ros fra danske Handel & Kontor

- Vi er glade for at Ikea tar medarbeidernes trivsel alvorlig, sier faglig sekretær Anja Bentzen fra HK/Handel til Jyllandsposten.

Hun ergrer seg likevel over at andre bedrifter ikke tør følge Ikeas eksempel.

- De vil ha økonomien før de tør å gi noe til de ansatte. Men nå viser altså tallene at det kan lønne seg å satse, fortsetter hun.

Danske Handel & kontor vil nå bruke Ikeas modell i lønnsforhandlingene.

- Målet vårt er å øke lønnsnivået for flere bransjer og personalgrupper, avslutter Bentzen.

Den danske arbeidsgiverorganisasjonen (DHS) er mer sparsom med kommentarene:

- Hva som er bra for Ikea, er bra for dem. Vi blander oss imidlertid ikke inn i hvordan våre medlemsbedrifter belønner sine ansatte. Vi fastsetter rammene for lønnsforhandlingene, resten er opp til den enkelte bedrift, sier markedssjef Laurits Rønn fra DHS.

arbeidsmarked lønn lønn & ferie

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil