Volumveid kontra spotpris til husholdningskunder. Kilde: NVE

Volumveid kontra spotpris til husholdningskunder. Kilde: NVE

Best pris med spot

Publisert: Fredag 26. september 2003 kl 03:30

Selv om høsten og vinteren i fjor ga høye markedspriser på strøm, har vi fortsatt grunn til å tro at markedskraft-avtaler kommer billigst ut.Spotpris- eller markedspris for strøm betyr at forbrukeren betaler den samme prisen som grossistene betaler for strøm på den nordiske strømbørsen Nordpool. Denne prisen varierer svært raskt, og i takt med tilbud og etterspørsel på spotmarkedet. Som i andre tilsvarende markeder, for eksempel spotmarkedet for petroleum, er sannsynligheten for at prisen svinger fra time til time svært høy.

I tillegg til spotprisen betales det et påslag til strømleverandøren. Påslaget varierer for tiden fra ett øre til 2,5 øre pr kilowatt-time, avhengig av hvilken leverandør du velger. I vår prisliste kan du sammenlikne prisene til alle leverandørene av strøm til markeds- eller spotpris.

Inntil 10 øre billigere

Erfaringene har vist at strøm kjøpt på denne måten som oftest blir billigere enn prisen for de mer vanlige avtalene med variabel og fast pris. NVEs statistikk viser at markedspris bare unntaksvis har blitt dyrere. Ett unntak var i fjor høst .

Spørsmålet alle stiller seg er om strømprisene vil komme opp på samme nivå som i fjor.
Termin-prisene på den nordiske kraftbørsen ligger nå på 26 - 27 øre pr kwh for leveranser til vinteren - godt under fjorårets priser.

Forskningssjef Torstein Bye i Statistisk sentralbyrå mener at termin-prisene til vinteren gir et godt bilde av hva vi kan forvente.

DinSide:

Vannmagasinenes - lagrenes - fyllingsgrad var i fjor på denne tiden 83 prosent. I dag er den cirka 70 prosent. Betyr ikke dette at prisene i høst vil kunne bli enda høyere enn i fjor - alt annet likt?

Torstein Bye:

Her må du huske på at hydrologene vurderte sannsynligheten for den lave nedbørsmengden i fjor til en halv prosent. Dersom det normale skjer i år - som jo tross alt er normalt - vil prisene i år bli lavere enn i fjor. Det er dette som avspeiles i dagens termin-priser.

Volumveid kontra spotpris til husholdningskunder. Kilde: NVE
Volumveid kontra spotpris til husholdningskunder. Kilde: NVE

I figuren kan du se hvordan forholdet mellom spotpris og variable priser har vært blant husholdningene de siste par årene. Rød strek viser spotprisene uten påslag, den blå streken viser gjennnomsnittlig variabel pris. Fra oktober i fjor til februar i år var spotprisene dyrere enn variabel pris. Forøvrig har spotpris vist seg å være det billigste alternativet.

strøm

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil