Sony Vaio Fit multi-flip 15A har mange gode, men også noen negative sider. Heldigvis er førstnevnte i flertall.

Sony Vaio Fit multi-flip 15A har mange gode, men også noen negative sider. Heldigvis er førstnevnte i flertall.

TEST:

Sony Vaio Fit multi-flip 15A

Publisert: Mandag 10. februar 2014 kl 06:00

Skikkelig lekkerbisken med innovativ skjermløsning. Holder det helt inn?


Dinside Sony har lang fartstid som PC-produsent, og de senere årene har også Norge vært på listen over land som får tilgang til deres lekre VAIO-maskiner.

Det klassiske PC-segmentet er imidlertid i tilbakegang, og også Sony eksperimenterer med formatene i et forsøk på å lokke kundene tilbake til butikken.

At Sony Vaio Fit 15A egentlig er en hybrid mellom PC og nettbrett er imidlertid ikke så lett å oppfatte ved første øyekast. Det måtte eventuelt være på grunn av den mystiske stripen som går tvers over lokket. Mer om det senere.

Første gang vi stiftet bekjentskap med Fit-serien var under fjorårets IFA-messe i Berlin.

Les vår forhåndsomtale her

Vi har sett nærmere på den største modellen i serien, som akkurat er innenfor grensene for å kunne kalles en stor ultrabook. Her er de viktigste spesifikasjonene på vår toppspekkede testprodukt:

 • Skjerm: 15,5" LED-baklyst berøringsskjerm, 2880 x 1800 piksler
 • Prosessor: Intel Core i7-4500U (tokjernet)
 • RAM: 12 GB (maks 16)
 • Grafikkort: Intel HD 4400 / Nvidia Geforce GT 735M
 • Lagring: 1000 GB SSHD
 • Optisk drev: Nei
 • Skjermutganger: HDMI (1.4)
 • USB-porter: 3x USB 3.0
 • Webkamera: Ja, 2 mpix
 • Kortleser: SD/SDHC/SDXC
 • Trådløst nett: 802.11 bgn (Intel Wireless-N 7260)
 • Kablet nett: 1000 Mbit
 • Annet: Bluetooth 4.0, NFC
 • OS: Windows 8.0
 • Størrelse: 377 x 254 x 20 mm
 • Vekt: 2240 gram
 • Pris: Ca 12.990 kroner (se oppsummeringsboks nederst for dagspris)


Ingen tvil om at dette er en velutstyrt PC, med en flott, høyoppløst skjerm som høydepunkt. Skjermen er dessuten fleksibel. Ved enkle håndgrep kan den legges ned over tastaturet, eller vippes rundt slik at den peker fra deg. Kjekt på møter i små møterom, og når du vil se på film og vil ha tastaturet unna veien.

Skjermen kan låses og løses ved hjelp av denne skyvebryteren.


Man vipper enkelt skjermen helt rundt ved hjelp av denne konstruksjonen.
Man vipper enkelt skjermen helt rundt ved hjelp av denne konstruksjonen.


Videoen her viser prinsippet (her: 13,3-tommeren):


Innovativ skjermløsning med tre bruks-posisjoner. Dermed kan PC-en både være fremviser, nettbrett og PC på én gang

Vi liker også at alle Fit-PCene har NFC, slik at de enkelt kan kobles sammen med mobiltelefonen eller nettbrettet ditt for avspilling av trådløs musikk.

Bra utstyrt

I tillegg har maskinen hele 12 GB RAM og en romslig hybriddisk som både er vanlig platelager og SSD. Den sørger for at data som aksesseres ofte bufres i SSD-delen, slik at de lastes raskere. I skrivende stund er dette et bra kompromiss mellom ytelse og kapasitet, men ikke det aller beste. Det beste finner du her.

Det er også elementer her vi stusser litt over, gitt at dette er en dyr maskin. Den leveres for eksempel med Windows 8.0, til tross for at 8.1 har vært lenge på markedet. Den har heller ikke "ren" SSD, og den har ikke støtte for de nye trådløse AC-ruterne.

Burde vi forvente mer av en maskin til 13.000 kroner i februar 2014? Det er i hvert fall diskuterbart.

Byggekvaliteten er imidlertid god. Den føles stram og fast, godt oppstivet, og det baklyste tastaturet er meget støysvakt og godt å skrive på. Vi blir også glade når hybrid-PC-er har en meget velfungerende pekeplate, det er nemlig ikke alltid at pekeskjerm er det mest hensiktsmessige.

Den langsgående stripen i lokket er i virkeligheten et ledd.


Godt tastatur og pekeplate, akkurat som vi er vant til fra tidligere tester av Vaio-maskiner.
Godt tastatur og pekeplate, akkurat som vi er vant til fra tidligere tester av Vaio-maskiner.


I lokket og rundt tastaturplaten er det metall, bunnplaten er i plast.

Skjermen er høyoppløst og sylskarp. Lysstyrken justerer seg avhengig av hvor mye lys som er i rommet. Vi er ikke veldig imponert over denne løsningen, da den justerer seg opp og ned litt for mye. Det skjer heller ikke glidende, men i rykk og napp.

Skjermen er høyoppløst og skarp, men også veldig blank. Her ser du for eksempel redaksjonskjøleskapet speile seg.


Alt av tilkoblinger sitter lett tilgjengelig på venstre og høyre side. Også høyttalerne sitter på sidene. Lyden er relativt fyldig, men noe annet hadde vi heller ikke forventet fra lydspesialisten Sony.

Maks skjermvinkel. Merk at berøringsskjermen er relativt tykk.
Merk også at av/på-knappen sitter på høyre side, ikke over tastaturet som på de fleste bærbare PC-er. Det er selvfølgelig gjort med tanke på at du skal kunne bruke den i "nettbrettmodus" uten å måtte løfte på lokket.

I tillegg sitter det volumknapper på baksiden. Bra tenkt!Slik yter den

Første oppstart av maskinen tar deg gjennom prosessen med å velge språk og tilpasse Windows til dine behov. Denne prosessen er plankekjøring, men vi merker at maskinen er langt fra lydløs. Dette er ikke noe nytt på Sony VAIO, viftene går ofte litt mer hyppig enn på de stilleste konkurrentene.

Det er imdlertid mulig å kjøre maskinen i stillemodus, med vesentlig lavere vifteaktivitet. Da går imidlertid også ytelsen ned.

Oppstart tar rundt 25 sekunder, et bra tall til å være en maskin med harddisk (men de raskeste med SSD bruker under ti sekunder). Fra hvilkemodus starter maskinen på et par sekunder.

I de aller fleste situasjoner reagerer den kjapt, og vanlige oppgaver forløper uten særlig forsinkelse. Vi irriterer oss over sikkerhetspakken fra McAfee, som til stadighet gir oss advarsler og vil at vi skal tegne abonnement. Det er vår oppfatning at McAfee drar ned totalopplevelsen, og derfor avinstallerer vi den alltid, og lever godt med den innebygde sikkerheten i Windows 8.

Ikke tro alt du leser. McAfee er ekspert på skremselspropaganda, mener vi.


Windows Opplevelseindeks gir oss følgende indikasjoner på ytelsen. Her går skalaen fra 1,0 (tregest) til 9,9 (raskest):

Prosessor: 7,1
Minne: 7,3
Grafikk: 5,8
Spillgrafikk: 6,3
Primær harddisk: 5,9


Passmark PerformanceTest 8.0 ble brukt til mer inngående ytelstester, her har vi kommentert tallene vi oppnådde:

Prosessor: 4110 poeng
Dette er en strømgjerrig ULV-prosessor, men av de raskeste ULV-prosessorene til Intel. Den er mer enn rask nok til alt av vanlige oppgaver, men driver du med tyngre ting, for eksempel mye redigering av høyoppløst materiale, konstruksjon, kompresjon, 3D-spill og lignende, hadde vi valgt en PC med vanlig i7M-prosessor. Fordelen er først og fremst mindre varmeutvikling og mindre strømbruk, slik at maskinene blant annet kan bygges mindre og lettere, uten at denne maskinen kan sies å være et premieeksempel i så måte.

Grafikk: 473.8 / 778 poeng
Joda, du kan spille nyere spill på denne PC-en, men ikke forvent at du kan gjøre det i full HD og med alle detaljer skrudd på. I det hele tatt ville vi ikke valgt denne PC-en om du er veldig interessert i den slags. Til alle andre oppgaver, inkludert film i 4K-oppløsning og "alt" av 2D-materiale, yter grafikken mer enn godt nok.

Harddisk/SSD: Les/skriv: 103/65 MB pr sekund
På grunn av SSHD-ens virkemåte blir ikke disse målingene helt korrekte. Lesehastigheten vil være langt høyere enn 103 MB per sekund dersom dataene nylig har vært brukt. Til alt annet er ytelsen omtrent som forventet av en hardddisk, det vil si langt lavere enn for en "ren" SSD. Til gjengjeld har den bedre kapasitet.

Batteritid: Cirka sju timer med lite aktivitet, cirka tre timer med kontinuerlig videoavspilling
Dette er ikke noe imponerende tall, gitt at maskinen både er stor og har ULV-prosessor. Vi antar at den høyoppløste skjermen er noe av årsaken, samt at maskinen er utstyrt med et litt beskjedent batteri (36 Wh).

Konklusjon

Sony Vaio Fit multi-flip 15A er en innovativ hybrid med god kvalitetsfølelse. Den er velutstyrt, har flott skjerm, godt tastatur og pekeplate. Ytelsen er også generelt god.

Det som trekker ned er at vi hadde forventet litt mer av batteriet, spesielt ved videoavspilling. Det er heller ikke blant de stilleste maskinene på markedet, samt litt smårusk her og der. Se oppsummeringsboksen under for detaljer.

En liten ting helt på tampen: Dette er kanskje den siste Sony VAIO vi tester her på DinSide. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

Flere ferske PC-testerterningkast 4 Testresultat Sony Vaio Fit multi-flip 15A

Innovativ design, god kvalitetsfølelse, generelt godt utstyrsnivå og ytelse, høyoppløst og god skjerm, bra tastatur og pekeplate, NFC-støtte, godt med minne og lagringsplass.
Høy pris, ikke blant de stilleste, skjermens lysstyrke justeres i rykk og napp, ikke oppdatert til Windows 8.1, skuffende batteritid, skal kunne forvente støtte for AC-nettverk i denne prisklassen nå.
Annonse
Annonse

DetaljerSony Vaio Fit multi-flip 15A SVF15N1Z2E

Intel Core i7 4500U, 2.29 kg, 15.5 Tommer, 2880x1620, 12 GB, GeForce GT 735M

De 3 billigste butikkene

0,-
0,-
0,-
Levert av
 

test bærbar pc sony ultrabook hybrid nettbrett

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil