Det fungerer nesten som på en skyvetelefon. Du skyver i skjermen, og vips - så kommer tastaturet fram. (Alle bilder: Bjørn Eirik Loftås)

Det fungerer nesten som på en skyvetelefon. Du skyver i skjermen, og vips - så kommer tastaturet fram. (Alle bilder: Bjørn Eirik Loftås)

TEST:

Toshiba U920T-10H

Publisert: Mandag 6. mai 2013 kl 06:00

Hybrid ultrabook/nettbrett på en ny måte. Fungerer den bedre enn de andre?


Dinside Toshiba har lang fartstid med tynne og lette PC-er, mange av dem har blitt testet av oss i DinSide de siste årene - ofte med godt resultat. Nå er de på banen med en hybrid-PC spesielt tilpasset Windows 8 og berøring - U920T.

I likhet med de mange andre hybridene vi har testet det siste halvåret, dreier det seg om en PC som med enkle håndgrep blir til et nettbrett. Men her er det ikke noen skjerm som vris rundt, den bøyes bare helt ned og skyves over tastaturet:De fleste av PC-ens tekniske egenskaper kjenner vi godt fra "vanlige" ultrabooker:

 • Skjerm: 12,5" berøringsfølsom IPS-skjerm, 1366 x 768 piksler
 • Prosessor: Intel Core i5-3317M
 • RAM: 4 GB (maks 8)
 • Grafikkort: Intel HD 4000
 • Lagring: 128 GB SSD
 • Optisk drev: Nei
 • Skjermutganger: HDMI
 • USB-porter: 2 stk USB 3.0
 • Webkamera: Ja
 • Kortleser: SD/SDHC/SDXC
 • Trådløst nett: b/g/n
 • Kablet nett: Nei
 • Annet: Bluetooth 4.0, hovedkamera 3 Mpix
 • OS: Windows 8
 • Størrelse: 339,7 × 20,9 × 238 mm
 • Vekt: 1,46 kg
 • Pris: Fra 8.995 kr (jf Prisjakt 30.4.2013


Konstruksjonsmessig er den temmelig annerledes enn de andre hybridene, både når den er PC og når den er nettbrett. For å ta PC-modus først, så forsvinner rundt 20 prosent av tastaturplaten bak skjermen.

Ca 20% av tastaturplaten forsvinner bak skjermen. Dermed blir det litt trangt for både tastatur og pekeplate.


Tastaturet er i full størrelse, noe som dermed har gått ut over pekeplaten, som er vesentlig smalere enn hva som er vanlig på ultrabooker. Den har i tillegg integrerte venstre- og høyreknapper. Det er trangt, og det slår negativt ut på brukeropplevelsen. Det er nemlig ikke uten grunn at multiberøringsplater som regel er mye større.Selve tastaturplaten er imidlertid fast og oppleves som grei å skrive på, og avgir nesten ikke noe støy under bruk. Vi liker også hurtigtastene øverst, som kan brukes uten at du behøver holde nede «FN»-tasten.

Baksiden av skjermen domineres av metallstenger, spor, tannhjul og annen mekanikk, så denne delen har Toshiba ikke brukt ressurser på å "gjemme bort". Vi synes det gir litt prototype-preg.

Slik ser skjermen ut på baksiden.


Flere spørsmålstegn

På baksiden sitter også frontlinse til kameraet, men det underlige er at denne er skjult når skjermen er skjøvet inn over tastaturet, og PC-en er i nettbrettmodus. Du må rett og slett skyve litt på konstruksjonen for å få den fram. Vi godtar den, men noen hundreprosentløsning er dette etter vår mening ikke.

Og sist, men ikke minst: Mekanikken, med stenger, spor og tannhjul klarer ikke å holde skjermen "fast" over tastaturet når man jobber i nettbrettmodus, som du ser i videoen lenger oppe i saken.

De mekaniske metallkonstruksjonene er veldig tydelige, og bidrar til en litt uferdig følelse.


I det hele tatt setter vi noen spørsmålstegn ved konstruksjonen. Har det rett og slett gått litt for fort her, Toshiba?

Ikke blant de tynneste, men slett ikke noen tjukkas.
Ikke blant de tynneste, men slett ikke noen tjukkas.


Tilkoblingspunktene sitter på siden og bak. HDMI på baksiden er smart, men USB-porten kunne for enklere tilgang ha sittet på siden sammen med, eller på motsatt side av, den andre.

På venstre side sitter av/på-knapp, lydjustering og knapp for å låse retningssensoren. Alle er temmelig dårlig merket. Spesielt savner vi at av/på-knappen er lett synlig.

Knappene på siden er veldig dårlig merket.


Skjermen er helt OK, men mye gjenskinn kan oppleves som et problem. Oppløsningen er dessuten dårligere enn hva vi forventer av PC-er i 9.000-kronersklassen. Lysstyrken opplevde vi også som dårligere enn på ultrabooker fra Samsung og Asus i samme klasse, og den avtar også mye raskere fra sidene enn på disse modellene.

Som brett er den helt OK, med god ytelse og respons på berøringer.


Slik er den i bruk

Til all vanlig bruk oppleves maskinen som kjapp og fin. Den er svært støysvak, men viftene starter en gang i mellom når belastningen blir for stor - uten at vi noen gang kan påstå at den er slitsom.

Windows Opplevelseindeks gir oss følgende indikasjoner på ytelsen. Her går skalaen fra 1,0 (tregest) til 9,9 (raskest):

Prosessor: 6,9
Minne: 5,9
Grafikk: 4,8
Spillgrafikk: 6,2
Primær harddisk: 8,1


Ytelsen er helt i tråd med tilsvarende ultrabooker, foruten SSD-en, som absolutt ligger i øvre sjikt med lesehastighet på 465 MB per sekund, og skrivehastighet på 373 MB per sekund (sekvensiell les/skriv av store filer). Dette er flere ganger raskere enn en vanlig harddisk, og bidrar til en god totalopplevelse av ytelsen.

Batteritiden er imidlertid et ankepunkt. Toshiba anslår fire timer med variert bruk. Med svært lav belastning klarte vi å tyne levetiden til fem timer og ti minutter, så anslaget fra Toshiba er nok temmelig riktig under variert bruk. Det er mange ultrabooker som er vesentlig mer seiglivet, fire timer er godt under snittet sett i forhold til andre modeller i samme prisklasse vi har testet.

Konklusjon

Selve tanken bak denne skyveløsningen er god, men gjennomføringen er vi ikke like fornøyd med denne gangen. Vi synes U920T-10H virker uferdig rent konstruksjonsmessig, og med middels skjerm og batteritid på godt under hva vi hadde forventet, har vi ikke noen tro på at dette blir en suksess for Toshiba.

Flere ferske PC-testerterningkast 3 Testresultat Toshiba U920T-10H

Finurlig skyveløsning, grei generell ytelse, lav støy, rask SSD
Konstruksjonsmessig upolert/uferdig, svak batteritid, liten pekeplate, middels skjerm, noe høy pris i forhold til hva du får igjen
Annonse
Annonse

DetaljerToshiba Satellite U920t-10H

Intel Core i5 3317U, 1.85 kg, 12.5 Tommer, 1366x768, 4 GB, Intel HD Graphics 4000

De 3 billigste butikkene

0,-
0,-
0,-
Levert av
 

test ultrabook hybrid nettbrett bærbar pc

Nye tester på Dinside

Xiaomi Mi 5

Men det kinesiske flaggskipet er ikke helt kompis med Norge.

Test: Ford Mondeo vs. Toyota Avensis

Duell mellom to populære familiebiler.

Mega-mikado i parken

Finn fram erfaringen fra 90-tallet. Mikado er tilbake.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil