(Foto: Berit B. Njarga)

(Foto: Berit B. Njarga)

Her krever de seks måneders gyldighet på passet

Publisert: Søndag 7. april 2013 kl 08:00

En rekke land krever at passet er godt innenfor utløpsdato ved innreise.


Dinside Planlegger du å reise til varmere strøk i sommerferien? Da er det ikke godt nok å sjekke at passet ikke har gått ut på dato. En rekke populære ferieland krever nemlig at passet er gyldig i flere måneder ved innreise.

>> Nei, du kan ikke reparere passet ditt!

Seks måneders gyldighet

Flere land krever at passet er gyldig i hele seks måneder fremover i tid ved ankomst til landet.

Dette gjelder ikke minst ett av nordmenns favorittreisemål, Thailand.

Det samme kravet gjelder ifølge UDs landsider de fleste land i Asia, som Singapore, Malaysia, Fillipinene, Brunei og Forente arabiske emirater.

Det er også verdt å merke seg at de stiller det samme kravet til passet ditt selv om du kun mellomlander på vei til et annet land. Både Singapore og Forente arabiske emirater (Dubai) er vanlige steder for transit om man reiser lenger østover.

Men også land som ligger langt nærmere Norge har lignende krav.

Også Tyrkia og Egypt krever at passet er gyldig i minimum seks måneder etter innreise, mens Bulgaria stiller krav om tre måneders gyldighet.

Er du usikker på om et land du skal reise til stiller slike krav, bør du sjekke på UDs landsider, eller hos landets ambassade.

Skal du reise med barn, er det viktig å huske på at barns pass har langt kortere gyldighet, og bare er på to år for de minste barna. Dobbeltsjekk derfor at deres pass er innenfor gyldighetskravene til landet du skal besøke.

Les også: Sjekk om du bør registrere deg hos UD før du reiser

Egne regler fra USA

Mange nordmenn drar på ferie til USA, men det krever at du har orden i sysakene.

For innreise uten visum må du for det første ha et pass som er maskinlesbart. Er det utstedt etter 26. oktober 2005 må det dessuten inneholde biometriske kjennetegn. Med et håndskrevet pass må man søke om visum for innreise. Dette betyr at et nødpass du skaffer deg i siste liten ikke vil kunne benyttes for å reise til USA.

Minst 72 timer før avreise må du dessuten søke om ESTA, som står for Electronic System for Travel Authorization og ble innført i 2009. Det gjør du ved å fylle ut ESTA-skjemaet. Dette koster 14 dollar.

Glemmer du å gjøre dette, risikerer du å bli nektet ombordstigning på flyet til USA, slik dette ekteparet smertelig fikk erfare.

pass passkontroll reisemål thailand

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil