Ikeas nye kjøkkenmoduler hekter du lett av og på en list. Gitt at du er sterk nok (for eksempel er høyskapene til kjøleskap umenneskelig tunge) kan du henge dem opp - og bytte plass på dem, helt uten hjelp, viser Anki Blomqvist. (Foto: ELISABETH DALSEG)

Ikeas nye kjøkkenmoduler hekter du lett av og på en list. Gitt at du er sterk nok (for eksempel er høyskapene til kjøleskap umenneskelig tunge) kan du henge dem opp - og bytte plass på dem, helt uten hjelp, viser Anki Blomqvist. (Foto: ELISABETH DALSEG)

Splitter nytt kjøkkensystem fra Ikea

Publisert: Torsdag 7. mars 2013 kl 06:00

Modul har nye mål, nye funksjoner, nytt oppheng. Til gammel pris.


Dinside (STOCKHOLM): 15. april lanserer den svenske møbelkjeden Ikea et splitter nytt kjøkkensystem, Metod. Ja, det vil også komme nye fronter, men det er selve kjøkkenskapene som blir nye, og
Faktum, kjøkkenet som kjøpes av rundt 40.000 norske husstander i året, fases ut.

Vi har tatt en smugtitt på det nye kjøkkenet.

Stor test av kjøkken: Halvparten gikk i stykker

Dette er nytt:


 (Foto: Elisabeth Dalseg)
Alt kan deles på 20, og er lett å pusle sammen slik at du får akkurat den kombinasjonen du trenger. (Foto: Elisabeth Dalseg)
Splitternye mål:
Metod er basert på byggeklosse­logikk: Alt skal gå opp (om du ønsker det), og målene er følgelig endret for å få det til. Grunnmodulen er 20 centimeter (cm) i bredde og høyde, noe som gjør det enklere å sette sammen ulike moduler for å skreddersy kjøkkenet til ditt behov. Ikke helt ulikt det danske hyllesystemet Montana - dog langt fra like fleksibelt og med like mange ulike moduler.

For å få til dette har Ikea tatt noen smarte grep. Benkeskapene er blitt høyere, fra 70 til 80 cm, samtidig har sokkellisten blitt redusert fra 16 til åtte cm. Dette gir en tilleggsbonus: Økt skapplass. Dybden blir den samme som før, både for benkeskap (62 cm) og overskap (37 cm).

 (Foto: Elisabeth Dalseg)
Smarte skuff-i-skuff-løsninger gjør det lettere å få oversikt. (Foto: Elisabeth Dalseg)
Dette betyr også at modulene som i dag er 30 og 50 cm brede går ut. Men du vil kunne få 20-80 cm brede benkeskap - eller skuffer, og på vegg opp til 100 cm høye. I tillegg kan du plassere moduler oppå hverandre, med feste til én dør, for et sømløst og skreddersydd uttrykk.

Fleksible skuffeløsninger:
Designerne har også tatt grep inni skapene og skuffene. Du kan få skuffer i ulike størrelser, fra 10 til 40 cm høye. I tillegg kommer Ikea nå med den smarte skuff-i-skuff-løsningen som mange av konkurrentene har hatt i flere år. Du kan også kombinere med enklere trådskuffer eller penere treskuffer, som dem vi kjenner fra Ikeas garderobesystem Pax. I tillegg har de laget en billigere skuffeløsning.

Penere treskuffer som skjuler innholdet i skapet - lik dem vi i dag kjenner fra garderobesystemet Pax.  (Foto: Elisabeth Dalseg)
Penere treskuffer som skjuler innholdet i skapet - lik dem vi i dag kjenner fra garderobesystemet Pax. (Foto: Elisabeth Dalseg)
– Et kjøkken som i utgangspunktet er rimelig, kan fort bli ganske dyrt om man velger mange praktiske skuffeløsninger. Vi har derfor valgt å lage en litt enklere skuffeløsning til halvparten av prisen, slik at flere skal få råd til skuffer, sier Anki Blomqvist til DinSide.

Du kan selvfølgelig kombinere de ulike skuffeløsningene akkurat slik du vil.

Selve kjøkkenskapene har også fått farge, og en finere finish på utsiden. Dette har flere formål - hovedtanken er at du skal slippe å montere på dekksider for at kjøkkenet skal se pent ut fra alle kanter. Dette kutter kostnaden, du kan spare inn et par centimeter på kjøkkenets lengde, det letter deg for litt arbeid - og som en bonus vil kjøkkenet også få en finere finish og et mer eksklusivt preg. Du kan selvfølgelig fortsatt montere på en dekkside om du ønsker, men det skal ikke være nødvendig.

Blomqvist forteller at det i utgangspunktet kun vil bli lansert to skapstammevarianter, hvit og mørkebrun, men hun utelukker ikke at det vil kunne komme andre etter hvert.

Farge inni: Det vil også lanseres hyllemoduler med farge inni. I utgangspunktet er det her snakk om hvite moduler med rødt, gult, blått og sort.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen


 (Foto: Elisabeth Dalseg)
LED-belysningen blir langt fra så varm som halogen og kan fint monteres inni skapene. Ledningen skjuler du i spalten bak skapene. (Foto: Elisabeth Dalseg)
LED-belysning: Ikea lanserer også en ny, LED-basert, belysningsserie til kjøkkenet slik DinSide tidligere har omtalt. De nye spotene som skal erstatte Grundtal, vil være dimbare og styres ved hjelp av en fjernkontroll. Du vil også få små lyslister med sensor som kan monteres inni skuffer og skap,
slik at lyset kun vil gå på når du åpner skuffen.

Les også: Sliter med Ikeas Grundtal-belysning

Lett å gjøre selv

 (Foto: ELISABETH DALSEG)
Slik ser det ut på baksiden. Når du har montert listen, hekter du bare på skapet. (Foto: ELISABETH DALSEG)
En av de aller viktigste nyhetene med det nye kjøkkensystemet er kanskje opphenget. Det er ikke bare-bare å sørge for at alle modulene blir montert helt jevnt, med dagens løsning, selv ikke om man er flere. Problematikken med skjeve skap skal imidlertid bli en saga blott med det nye systemet: Her monterer du rett og slett en metallskinne på veggen, og så hekter du bare på skapene der du ønsker.

– Metallskinnen kommer i to meters løpelengde, og du kan kappe av ved behov, forklarer Blomqvist.

Skapene vil fortsatt tåle en belastning på mer enn 100 kilo, og kommer med 25 års garanti, akkurat som Faktum-skapene. Det er imidlertid verdt å merke seg at det ikke er sikkert veggen din tåler 100 kilo i tillegg til skapets vekt, spesielt ikke om du ikke har brukt riktig plugg.

Les vår guide til plugger

Mangler du deler til Faktum-kjøkkenet?

Camilla Lindemann i Ikea Norge.  (Foto: Elisabeth Dalseg)
Camilla Lindemann i Ikea Norge. (Foto: Elisabeth Dalseg)
Har du et Faktum-kjøkken "i arbeid", vil det imidlertid ikke se like stilig ut å supplere med Metod. Det er imidlertid ingen grunn til hastehandling av kjøkkenmoduler.

– Vi vil føre deler til Faktum i to år etter at Metod lanseres, forteller Camilla Lindemann, kommunikasjonssjef i Ikea Norge. Møbelkjeden vil ikke fronte systemet i varehusene etter 15. april, og utstillingsmodellene vil fortøpende byttes ut med nye, men det vil fortsatt være mulig å få kjøpt deler.

Prisen på Metod er ikke fastsatt i skrivende stund, men den skal ligge omtrent på nivå med Faktum-kjøkkenet. Det vil også variere med fronter og kombinasjoner (jo flere og mindre moduler du bygger sammen, jo dyrere vil det bli). Det nye systemet består av mer enn 1.400 ulike deler, blant dem 20 ulike kjøkkenfronter og 30 typer knotter og håndtak.

kjøkken ikea kjøkkeninnredning gjør det selv flatpakket produkter

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil