Denne mediepinnen er en liten datamaskin med enorme muligheter. (Foto: Bjørn Eirik Loftås - som har tatt alle bildene i artikkelen)

Denne mediepinnen er en liten datamaskin med enorme muligheter. (Foto: Bjørn Eirik Loftås - som har tatt alle bildene i artikkelen)

Minitest:

EVOTVO MK809 eTV Mini PC

Publisert: Onsdag 6. februar 2013 kl 06:00

Denne mediepinnen gir deg full Android-funksjonalitet på TV-en.


Dinside Husker du testen av Ananda Google TV Cloud Stick E68 som vi publiserte i sommer? Det var en Android-basert mediespiller på størrelse med en minnepinne, som vi kjøpte via eBay for noen få hundrelapper. Siden den gang har det dukket opp en rekke andre slike "mediepinner" i markedet, også her hjemme.

Kan bygges ut

Dagens testprodukt selges for eksempel gjennom PS.no, og koster 595 kroner. For den prisen får du en langt kraftigere maskin enn Ananda-en, som dessuten kan bygges ut med et helt vanlig microSD-kort.

Imponerende mye kraft i bitteliten dings.
Imponerende mye kraft i bitteliten dings.


I tabellen under har vi sammenlignet de viktigste spesifikasjonene mot Ananda-en:

  Evotvo Ananda
Prosessor Cortex A9, 1,6 GHz dual core Cortex A5, 1 GHz
RAM 1 GB 512 MB
Flashminne 4 GB 8 GB
Utvidelsesspor MicroSD (maks 32 GB) Nei
WLAN b/g/n b/g/n
USB 1 stk 1 stk
Videoutgang HDMI HDMI
OS Android 4.1.1 Android 4.0
Mål 89 x 40 x 10 mm 82 x 26 x 14 mm
Vekt 33 gram 30 gram
Pris: 595 kr 350 kr


Som du ser av tabellen er Evotvo MK809 vesentlig kraftigere, men også bredere.Siden pluggen settes direkte inn i HDMI-inngangen på TV-en, kan det by på problemer; i vår TV fra LG kom pluggen i konflikt med andre tilkoblinger. Heldigvis følger det med en kort HDMI female->male kabel som bøter på dette problemet:

HDMI forlengelseskabel kom godt med.
HDMI forlengelseskabel kom godt med.


Får strøm fra TV-en

Mediepinnen er også utstyrt med en miniUSB-port som både er strøminntak og overføringsport mellom mediepinnen og PC-en. Og strøm trenger den lite av! Du kan enten koble til veggen via den medfølgende strømforsyningen, eller du kan plugge den rett i en av TV-ens USB-porter, hvis den har det - og det har jo de fleste nyere TV-er.

Strøm får den via USB-porten på TV, eller fra den medfølgende strømforsyningen.


Noen fjernkontroll følger ikke med, så her må du koble til tastatur og mus via USB-porten på mediepinnen. Vi brukte dette smarte Logitech-tastaturet med innebygd pekeplate, det fungerer perfekt til formålet.

Nettbrett-OS

Evotvo MK809 er utstyrt med siste generasjon Android operativsystem myntet på nettbrett. Derfor oppfører mediepinnen seg akkurat som om den skulle vært et nettbrett. Det betyr videre at du vil ha mer eller mindre de samme mulighetene her som på et Android-basert nettbrett, og det innebærer blant annet at du kan boltre deg i apper fra Google Play, enten du ønsker deg de siste Angry Birds-spillene, Netflix, Skype, Wimp eller Spotify - eller en av de mange hundre tusen andre appene du har å velge mellom.

Hjem-skjermen før vi har lagt til apper og widgets.


Men du kan også bruke mediepinnen rett ut av esken. Den kommer nemlig med både nettleser, musikkspiller, bildeviser, epostprogram, og flere mediespillere, inkludert et mediesenter myntet på TV-bruk. Hvis du ikke er fornøyd med dette, kan du blant annet installere det populære XBMC, som vi har omtalt i denne artikkelen.

Mediepinnen kommer med en rekke apper ferdig installert, inkludert Google Chrome og eHome MediaCenter.
Mediepinnen kommer med en rekke apper ferdig installert, inkludert Google Chrome og eHome MediaCenter.


At mediepinnen har vesentlig mer kraft innabords enn Ananda-en vi testet i sommer, merkes fort. Alt går kjapt og smidig, inkludert surfing på TV og avspilling av all slags mediefiler - inkludert materiale i Full HD (1920 x 1080 piksler).

Streaming eller lokal lagring?

Vi kunne også enkelt koble oss til PC-er hjemmenettet vårt som hadde delte mapper, gjennom den innebygd Explorer-appen, men bare gjennom ip-adresser, og ikke via navnet på PC-ene. Så snart vi fant ut hvilke maskiner det var snakk om, kunne vi logge oss på og streame filmer og annet innhold.

Den innebygde trådløse antennen er imidlertid ikke av de beste, så høyoppløst materiale hadde en tendens til å hakke litt under avspilling. Her er plassering av den trådløse ruteren i forhold til mediepinnen avgjørende. For problemfri avspilling vil vi uansett anbefale å legge filmene på microSD-kort. Streaming fra Netflix hadde vi imidlertid ingen problemer med.

Konklusjon

Joda, det er imponerende mye kraft i denne lille mediepinnen, og mulighetene er enorme for den kreative brukeren. Men ta med i betraktningen at du trenger både minnekort og tastatur/mus. Totalprisen nærmer seg da raskt tusenlappen, og i dette leiet finnes det en rekke veldig gode mediespillere - som du også kan koble eksterne harddisker til.

Men hvis du er ute etter en mediespiller som tar minimal plass, og som i praksis kan fungere som en datamaskin tilkoblet TV, kan dette absolutt være et bra alternativ til en fullblods stue-PC.

Mer informasjon hos ps.no.

Testresultat EVOTVO MK809 eTV Mini PC

Full Android-funksjonalitet på TV, god ytelse, enkel å sette opp
Litt svak WLAN-antenne, krever tastatur/mus.
Pris: 595

test mediespiller

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil