Ikke bare ser den bra ut, den kan også brukes av alle. (Foto: Øyvind P)

Ikke bare ser den bra ut, den kan også brukes av alle. (Foto: Øyvind P)

TEST:

Samsung DA-E750

Publisert: Torsdag 1. november 2012 kl 06:00

Den ser ut som en million kroner, men hvordan fungerer Samsungs multikunster i praksis? Her får du svaret.


Dinside Basert på responsen vi fikk på vår unboxing-video av Samsungs trådløse musikkanlegg er det flere enn oss som er spent på dette produktet.

Og det skjønner vi godt. Her har nemlig Samsung gjort seg lekker for alle:

 • Dobbel dokking: For det første har DA-E750 innebygget dokkingstasjon for iOS-produkter som iPhone, iPod og iPad. Merk deg dog at dette er den "gamle" 30-pins kontakten, og ikke den nye Lightning-kontakten. Noe stort minus er likevel ikke det, og vi kommer tilbake til hvorfor lenger ned.

  Kanskje like viktig er at de også har dokking for Samsung Galaxy S og Note-seriene, eller alle andre enheter som bruker microUSB-plugg.

  Merk deg likevel at microUSB-pluggen ikke overfører musikk. Poenget med pluggen er i stedet at du skal kunne lade din mobil eller ditt nettbrett, nesten uansett hvilken produsent du har valgt.

  Dette er det svært sjelden vi ser i dag, og det gir pluss i margen hos oss.

 • Alle trådløse muligheter: Apple har fått mye skryt for sin AirPlay-teknologi, som lar deg overføre musikken trådløst uten kvalitetstap, og jada: Her er funksjonen på plass.

  Samsung-fansen er likevel ikke glemt. Har du flere Samsung-produkter kan du i stedet overføre musikken via selskapets Allshare-funksjon. I tillegg kommer Soundshare-funksjonen som er dagens gladnyhet for deg med en Samsung-TV fra 2012 (modell ES6100 og oppover). Da kan du nemlig overføre TV-lyden trådløst til DA-E750 via Bluetooth. Svært praktisk for deg som er lei av tynn TV-lyd altså.

 • Bluetooth versjon 3.0 Sist, men ikke minst har vi Bluetooth.

  Har du en Android- eller Windows Phone-enhet kan du i stedet bruke blåtann til å strømme musikken, og med Bluetooth versjon 3.0 skal det heller ikke være noe galt med lyden.

Førsteinntrykk

Det er mange Samsung-produkter som ser bra ut på avstand, men ikke alle føles like solide når du tar på dem.

Slik er det heldigvis ikke her.

 (Foto: Øyvind P)
Ikke så ulik senterhøyttaleren vår fra denne vinkelen. (Foto: Øyvind P)


Materialkvaliteten på DA-E750 virker nemlig god, og vekten på 8,6 kilo gir oss en følelse av å sitte med et produkt som er laget for å vare.

Dessverre må vi konstatere at fjernkontrollen ikke står i stil. Den ser kanskje fin ut på bilder, men er laget av plast og så lett at du hele tiden er redd for at den skal gå i stykker. Et lite stilbrudd der altså, men det ødelegger ikke totalinntrykket.

Bortsett fra basshøyttaleren som er gjemt på undersiden, finner du resten av høyttalerne på forsiden av kabinettet, og det første som slår oss er at anlegget ser så diskret ut. I praksis minner den oss ganske enkelt om en elegant senterhøyttaler, vel i hvert fall helt til du ser den ovenfra:

 (Foto: Øyvind P)
De opplyste rørdiodene til venstre, fjernkontrollen i midten,og betjeningsknappene til høyre. Bakerst skimter du dokken. (Foto: Øyvind P)


På venstre side ser du to innebygde radiorør som i følge Samsung gir en varmere musikkopplevelse. Det er godt mulig, men la oss nå heller ikke glemme at de også lyser behagelig opp når du spiller musikk.

Rørene er dermed med på gi anlegget en helt egen identitet, og det liker vi.

Alle tilkoblingene sitter på baksiden av enheten, og her sitter blant annet den doble dokkingen som forøvrig ikke er synlig før du trykker på den. Elegant altså. Vi liker også hvordan du med et enkelt grep kan dra fram en ekstra støttearm, noe som gjør at også store netbrett står stødig.

Se store bilder her:


Ellers får du LAN-inngang, en 3,5 mm AUX-inngang, og ikke minst en USB-inngang for avspilling av musikk fra USB-penner eller lading av iPader også videre. Merk deg imidlertid at hodetelefonutgang savnes. De seriøse hifi-entusiastene vil sikkert også rive seg i håret over at USB-inngangen ikke støtter de høyoppløste lydformatene FLAC, samt WAV og AAC. USB-inngangen kan uansett brukes til å lade alle enheter du kobler til, og for deg som streamer Apple Lossless eller hører på WiMP eller Spotify er dette uansett ikke noe stort minus.

Men er den enkel i bruk?

At Samsung gir deg mange valgmuligheter er noe vi liker godt, men det stiller også større krav til deg som bruker, fordi du må gi anlegget nøyaktig beskjed om du skal bruke AirPlay, Bluetooth, AllShare, eller dokkingfunksjon.

Dette gjøres ganske enkelt ved å trykke på F-knappen (= funksjonsknapp), som du finner både på fjernkontrollen og på betjeningspanelet på dokkens høyre side.

Problemet er at funksjonsknappen ikke er synlig fra avstand, vi savnet altså en liten skjerm som kunne vært synlig på avstand.

Vi synes også at bruksanvisningen burde vært tydeligere når det gjelder tilkobling til det trådløse nettet. Dette var på langt nær så strømlinjeformet som vi forventer i 2012, selv om vi til slutt kom i havn.

Når det gjelder oppsett og tilkopling er det altså litt å gå på, men så kommer heldigvis DA-E750s paradegren.

Lydkvalitet

For etter at alle produktene dine er koblet til, starter moroa. Under vår test brukte vi AirPlay-funksjonen fra vår iPhone og iPod Touch, i tillegg til Samsung Galaxy S3 både i dokket og vanlig Bluetooth-modus.

Uansett hva vi spilte av med er det bare å konstatere at vi ble imponert: Denne Samsungen spiller både høyt og med den pondusen vi hadde håpet på.

Når det gjelder lydinnstillinger er det kun mulig å endre bass-mengden, og dette må gjøres ved å trykke på fjernkontrollen. Vanligvis pleier vi ikke å bruke slike boost-innstillinger, men her syntes vi faktisk at det fungerte helt ok. Det er uansett greit å ha valget.

Se video av Samsung DA-E750 i bruk her:


Vi synes ganske enkelt at DA-E750 spiller fletta av det meste vi har hørt den siste tiden, og det inkluderer storheter som Libratone Live, Nad Viso 1 og Loewe Airspeaker. Ja, vi synes faktisk den er i samme liga som vår favoritt de siste årene, den lekre B&W Zeppelin Air.

Hvorvidt lydkvaliteten skyldes rørforsterker-biten, eller om den strengt tatt bare er en gimmick-funksjon som ser bra ut, ja det kommer sikkert hifi-entusiastene til å diskutere i ukesvis.

Vi liker i hvert fall lydbildet godt, og anbefaler definitivt en lytteprøve hos din lokale hifi-pusher.

Konklusjon

Det er lett å finne ting som kunne vært annerledes med Samsung DA-E750: Den kunne for eksempel hatt radio-funksjon, og den burde kanskje støttet enda flere høyoppløste lydformater via USB-inngangen. Ja, vi ønsker oss også et tydeligere panel og enda enklere oppsett.
Samsung DA-E750 anbefales av DinSide.no
Samsung DA-E750 anbefales av DinSide.no

Vi kommer likevel ikke utenom det faktum at vi synes Samsungen låter bedre enn konkurrentene i samme prisklasse. Når den i tillegg ser bra ut, og også gir deg funksjoner ingen andre er i nærheten av, ja da ender vi ganske enkelt på en sterk femmer.

At den ikke er like flyttbar som mange av dem, er imidlertid verdt å tenke på. Er det viktig for deg finnes det altså bedre alternativer.

terningkast 5 Testresultat Samsung DA-E750

Kan brukes av alle, ser fantastisk ut, og ikke minst: Den låter veldig, veldig bra.
Burde hatt et lite display, noe som hadde vært spesielt nyttig ved tilkobling til trådløst nett. Fjernkontrollen virker billig.
Annonse
Annonse

DetaljerSamsung DA-E750

Bluetooth, Trådløst nettverk, AirPlay, Dokkingstasjon til mobil/nettbrett

De 3 billigste butikkene

Euro-Tec15 204,-
0,-
0,-
Levert av
 

test musikk høyttalere ifa 2012 dokk bluetooth anbefalt produkt Libratone

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil