Start ditt eget firma, spar penger

Med egen butikk forvandler du utgiftene til skattefradrag.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide
Lønn og næringsinntekt er skattemessig gunstig.
Lønn og næringsinntekt er skattemessig gunstig.
Start ditt eget firma, spar penger
Her er fradragene
- Gjennom å kombinere lønn med næringsinntekt sparer jeg cirka en tredjedel skatt. Videre sørger jeg for at utgifter jeg ellers ville ha betalt for som telefon, aviser, reiser og Internett blir betalt av firmaet. Det er mange fordeler med å drive eget firma ved siden av å ha fast lønnsinntekt.

Tomas stablet for to år siden et enkeltmannsforetak på bena. Ved siden av en den faste jobben i et statlig foretak, underviser han i språk og er i ferd med å skrive en lærebok. Gjennom firmavirksomheten realiserer han ikke bare en drøm om å være sjef i eget hus, men han konfiskerer også sine egne skattekroner før ligningskontoret tar dem. Men den økonomiske gevinsten er likevel ikke Tomas’ hovedmotiv: Et sterkt ønske om å drive et eget prosjekt var avgjørende.

- Jeg ville gjøre noe kreativt og med dette firmaet gjør jeg noe jeg synes er morsomt og interessant. Det er moro å se hvordan firmaet hele tiden utvikler seg, sier Tomas.

Skroll nedTrekk fra

Undervisningsgründeren Tomas’ vesle firma er ett av 374.000 enkeltmannsforetak som står oppført i Brønnøysundregistrene. Alt i alt var det ved årsskiftet registrert 696.000 foretak i Brønnøysundsregistrene.

For Tomas medfører kombinasjonen lønn og næring penger spart; gjennom foretaket letter han skattetrykket med cirka 33 prosent. I selvangivelsen trekker han nemlig utgifter og tap fra næringen på lønnsinntekt, og sitter dermed igjen med flere kroner.

- Det handler om å trekke å få firmaet til å betale for de utgifter som jeg ellers ville betalt med lønnen min som telefon, Internett, aviser og reiser. Jeg reiser en del utenlands fordi jeg som språklærer trenger å vedlikeholde undervisningsspråket, og jeg søker også inspirasjon til å videreutvikle det egenproduserte undervisningsmateriellet. Videre trekker jeg fra utgifter til mat, strøm, eget kontor og forskjellige innkjøp til bedriften.

Ligningsmyndighetene kjører jevnlig stikkprøvekontroller av enkeltmannsforetak. Reglene er nokså klare: alt som kan relateres til næringen kan trekkes fra, og hva som kan knyttes til næringen er avhenger av hvilken type næring du driver. Du kan derfor ikke trekke fra utgifter til innkjøp av motebladet Vogue dersom du driver med fiske. Skattebetalerforeningen anbefaler nyetablerere å hyre en regnskapsfører som kan gjennomgå regnskapene.

- Det er mange som har gått i baret ved å ved å drive sammenblanding av nærings- og privatøkonomi. Det er også mange som har tatt med ektefellen eller regnskapsføreren
på møte til Kanariøyene. Det er ikke mulig å føre opp slike utgifter, sier advokat Tore Fritsch, administrerende direktør i skattebetalerforeningen til DinSide.

Skatteetaten har næringslivet som det viktigste satsingsområdet for sin virksomhet, og bruker mye ressurser på å både opplysning og kontroll.

- Vi følger opp næringsdrivende fra dag en. Vi – og også de næringsdrivende selv – vil at de skal gjøre tingene riktige. Vi utfører langt mer enn stikkontroller. Men vi jakter ikke på hundrelappen, men på de store fiskene, sier Lise Halvorsen, informasjonssjef i Skattedirektoratet.

Næringsdrivende som blir tatt i å sammenblanding av privat- og næringsøkonomi eller uriktig regnskapsføring risikerer straffeskatt og skjønnslikning.

Skjemakrav

Enkelte skattefordeler til tross, egen næringsvirksomhet fører med seg forpliktelser i form overfor ligningsmyndighetene. Du plikter å utarbeide:

 • merverdiavgiftoppgjør

 • regnskap

 • næringsoppgaver


 • - Det er mange ting å sette seg inn i og det er lett å gjøre feil. Det kan lønne seg å hyre en regnskapfører som tar seg av dette arbeidet, sier gründer Tomas. – Det koster kanskje noen hundrelapper, men du sparer tid, og får ting riktig gjort.

  Selv om livet som næringsdrivende virker så vel pengeinndrivende og spennende, så bør en vær være klar over at en som næringsdrivende mister rettigheter som ordinære lønnsmottakere har.

  - Jeg må for eksempel sørge for min egen pensjon, og har ikke samme rettigheter til sykepenger og andre forsikringer, sier DinSides kilde.

 • Her er fradragene


  Eksterne lenker:
  Brønnøysundregistrene
  Spør-oss.no
  Frilansjournalistene/NJs frilanshåndbok
  Bedriftsinformasjon på Internett

  Les!

  Har du en grunder i magen?
  DinSide Økonomis jobbskole
  Nytt på jobbfronten
  Test deg selv: Hvor lat er du?
 • Les mer om:

  Diskutér dette temaet

  Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

  Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

  Mer om vilkårene her

  Mest populære nå:

  Se alle bilder

  Nico Widerberg

  Familie
  Familie
  • Galleripris:
   6 500,-

  Kjell Nupen

  Sentimental reise
  Sentimental reise
  • Galleripris:
   9 000,-
  Siste saker fra DinSide :