Endelig skal låneavtalen følges av kortfattet informasjon, om blant annet effektiv rente. (Foto: Colourbox.com)

Endelig skal låneavtalen følges av kortfattet informasjon, om blant annet effektiv rente. (Foto: Colourbox.com)

Ikke lenger et ork å sette seg inn i vilkårene fra banken din

Publisert: Torsdag 4. oktober 2012 kl 17:31

Det blir lettere å velge det beste lånetilbudet – alt du trenger å vite om låneavtalen på to sider.


Dinside Låneavtaler er ofte omfattende dokumenter med krevende språk, og for mange forbrukere kan det være vanskelig å sette seg inn i betydningen av det de skal signere.

I et omfattende samarbeid mellom Forbrukerombudet og Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), har de to partene nå kommet til enighet om vilkårene i FNOs standardiserte låneavtaler for forbrukere. Forbrukerombudet har ved gjennomgangen av FNOs standardavtaler sjekket at avtalevilkårene er lovlige, og at forbrukernes lovfestede rettigheter er tatt inn i avtalene.

Kortversjonen: Det skal bli enklere for kundene å forstå og sammenligne tilbudet fra bankene.

Enklere og kortere

Økonomiske begreper er fremmed for mange, og juridiske vendinger gjør det ikke lettere. Tidligere har lånedokumenter gjerne inneholdt et krevende språk og vilkår som for mange forbrukere kan være vanskelig å sette seg inn i betydningen av. Derfor har næringen nå laget korte dokumenter på omtrent to sider som skal gi forbrukerne en forenklet forklaring av det låneproduktet de får tilbud om.

– Den kortfattede forklaringen supplerer og forklarer avtalevilkårene, og jeg vil derfor oppfordre forbrukere som vurderer å ta opp lån om å bruke denne, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea er også positiv til at kundene nå får en kortversjon på bordet:

– Det er nok mange kunder som blir fremmedgjort av formelle dokumenter med tettskrevet tekst og vanskelige ord. Jeg synes det er positivt at kundene nå får informasjon som skal gjøre det enklere for dem å vurdere avtalen de skal inngå med banken, sier Warloe.

Les også: Nye egenkapitalskrav gjør det vanskeligere å få lån

Sjekk den effektive renten

Den største endringen i låneavtalene er at forbrukerne nå har krav på å få en rekke opplysninger om lånetilbudet i et standardisert skjema. Blant opplysningene som gis i det standardiserte skjemaet er lånets effektive rente.

Kalkulator: Her kan du lett finne effektiv rente på lånet

Det er den effektive renten som er den reelle prisen på lånet ditt. Effektiv rente omfatter alle rentekostnader og gebyrer som skal betales. Ved å sammenligne den effektive renten i tilbudene du har fått fra bankene, kan du lett se hvilket lån som er billigst og dyrest.

– Det er alltid lurt å sammenligne ulike lånetilbud før man bestemmer seg for å inngå en kredittavtale. Den standardiserte informasjonen gjør denne sammenlikningen enklere for forbrukerne, sier forbrukerombudet.

I tillegg til effektiv rente får du oppgitt hvor mye det vil koste totalt å betale tilbake lånet over hele lånets løpetid.

Les også: Med grunnlån til gunstig rente koster dette huset 800.000 kroner mindre over 20 år

boliglån lånevilkår bank fno effektiv rente

Nye tester på Dinside

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Spar stort på butikkenes egne merkevarer

Så mye billigere er det å kjøpe butikkenes egne merkevarer.

Ikke velg den dyreste pakken

Mat på tube og ferdig skivet kan være enklere - men det er som oftest mye dyrere enn å kjøpe på boks eller i større pakker. Se prisforskjellene!

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil