SSD i to formater: mSATA og NGFF  (Foto: AnandTech)

SSD i to formater: mSATA og NGFF (Foto: AnandTech)

Når SSD sprenger SATA-grensen

Publisert: Onsdag 19. september 2012 kl 06:00

Å koble til SSD som en harddisk var bare begynnelsen.


Dinside De første SSD-ene var en del raskere enn harddisker og de nyeste er mye raskere. Dette stopper ikke, og vi nærmer oss nå grensen for hva SATA-standarden kan håndtere.

Dessuten er det fysiske formatet på SSD ikke lenger spesielt godt egnet, verken i bærbare eller stasjonære. De er for store til de nyeste bærbare, og for små til å passe rett inn i stasjonære PC-er.

Produsentene har laget mange forskjellige fasonger på SSD-løsninger, og mSATA har blitt brukt og brukes i mange sammenhenger.

Men om kort tid vil det bli behov for større kapasitet og høyere hastigheter - man trenger nye standarder.

Les også: Her ser du fremtidens datalagring

NGFF

Kanskje ikke den mest uttalelsesvennlige forkortelsen, men Next Generation Form Factor er i hvert fall dekkende. Initiativet kommer fra Intel og de andre produsentene av flashminne tar også del i diskusjonen.

Poenget er at man ikke bygger inn luft i konstruksjonen, man bruker ikke mer plass enn man trenger. Samtidig er det utbyggingsmuligheter for høyere kapasitet og en smart kontakt som gjør tilpasning svært enkel både for produsent og bruker.

 (Foto: AnandTech)
(Foto: AnandTech)


Et problem med dagens mSATA er at det er begrenset plass på kortet, bare 4-5 brikker får plass. Det er tilstrekkelig til dagens behov og prisnivå, men i nær fremtid blir det for smått. NGFF gir plass til langt flere brikker, og i tillegg vil det være mulig å utnytte begge sidene av kortet til å huse flashminnebrikker.

 (Foto: AnandTech)
(Foto: AnandTech)


Det er foreslått lengder mellom 20 og 120 millimeter, men 42, 60 og 80 peker seg ut som de mest sannsynlige kandidatene.

 (Foto: AnandTech)
(Foto: AnandTech)


Også selve grensesnittet vil kunne variere i samme fysiske konstruksjon. Avhengig av slisser i kontakten på SSD-modulen vil det kunne kobles til standard SATA, 2x eller 4x PCI Express.

Da er det rom både for kapasitetsøkning og hastighetsøkning i lang tid framover.

Les også: Smarte hovedkort for Intel Ivy Bridge

ssd annet

Nye tester på Dinside

Test av batteridriller til under 3.000 kroner

Vi har testet rimelige amatørdriller, og flere er forbausende gode.

TEST: Audi A5

Nye A5 er blitt større, lettere, raskere og mer effektiv.

HP Spectre 13

Ja, den er syltynn, men det merker du verken på ytelsen eller batteritiden.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil