Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm
SSD i to formater: mSATA og NGFF (Foto: AnandTech)
SSD i to formater: mSATA og NGFF (Foto: AnandTech)

Når SSD sprenger SATA-grensen

Å koble til SSD som en harddisk var bare begynnelsen.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide De første SSD-ene var en del raskere enn harddisker og de nyeste er mye raskere. Dette stopper ikke, og vi nærmer oss nå grensen for hva SATA-standarden kan håndtere.

Dessuten er det fysiske formatet på SSD ikke lenger spesielt godt egnet, verken i bærbare eller stasjonære. De er for store til de nyeste bærbare, og for små til å passe rett inn i stasjonære PC-er.

Produsentene har laget mange forskjellige fasonger på SSD-løsninger, og mSATA har blitt brukt og brukes i mange sammenhenger.

Men om kort tid vil det bli behov for større kapasitet og høyere hastigheter - man trenger nye standarder.

Les også: Her ser du fremtidens datalagring

NGFF

Kanskje ikke den mest uttalelsesvennlige forkortelsen, men Next Generation Form Factor er i hvert fall dekkende. Initiativet kommer fra Intel og de andre produsentene av flashminne tar også del i diskusjonen.

Poenget er at man ikke bygger inn luft i konstruksjonen, man bruker ikke mer plass enn man trenger. Samtidig er det utbyggingsmuligheter for høyere kapasitet og en smart kontakt som gjør tilpasning svært enkel både for produsent og bruker.

 (Foto: AnandTech)
(Foto: AnandTech)


Et problem med dagens mSATA er at det er begrenset plass på kortet, bare 4-5 brikker får plass. Det er tilstrekkelig til dagens behov og prisnivå, men i nær fremtid blir det for smått. NGFF gir plass til langt flere brikker, og i tillegg vil det være mulig å utnytte begge sidene av kortet til å huse flashminnebrikker.

 (Foto: AnandTech)
(Foto: AnandTech)


Det er foreslått lengder mellom 20 og 120 millimeter, men 42, 60 og 80 peker seg ut som de mest sannsynlige kandidatene.

 (Foto: AnandTech)
(Foto: AnandTech)


Også selve grensesnittet vil kunne variere i samme fysiske konstruksjon. Avhengig av slisser i kontakten på SSD-modulen vil det kunne kobles til standard SATA, 2x eller 4x PCI Express.

Da er det rom både for kapasitetsøkning og hastighetsøkning i lang tid framover.

Les også: Smarte hovedkort for Intel Ivy Bridge
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

 • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
 • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Runi Langum

Lilje
Lilje
 • Galleripris:
  3 600,-

Silvia Papas

Miami vice
Miami vice
 • Galleripris:
  7 000,-

Eva Langaas

Gult lys
Gult lys
 • Galleripris:
  5 500,-