Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm
TEST:

Asus USB-N66 trådløs adapter

Innebygd antenne og nettverkskort er ikke alltid den beste løsningen.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide En interessant, men ikke spesielt gunstig utvikling, er at rutere med trådløst nettverk har utviklet seg voldsomt de siste årene og byr på hastigheter som vi knapt trodde var mulig. Problemet er at det som skal motta signaler fra disse ruterne ikke på langt nær har utviklet seg tilsvarende. Det ser heller ikke ut til at det står spesielt langt opp på prioriteringslista hos produsentene.

For at du skal få best kommunikasjon med en ruter må klienten matche ruterens egenskaper, det er jo på alle mulige måter en toveis kommunikasjon det er snakk om.

Men når så du sist at egenskapene hos antenner og trådløst nettverkskort ble trukket fram i annonser eller spesifikasjoner for bærbare PC-er eller annet trådløst utstyr? Nettopp.

Det er fortrinnsvis dyrere bærbare PC-er beregnet på bedrifter som har gode antenne- og nettverksløsninger, med tre antenner og nettverkskort som støtter dette.

Ja, du kan faktisk bytte nettverkskort i en del bærbare, og det koster ikke mer enn noen hundrelapper. Men du kan ikke montere flere antenner, hvis du ikke er brutalt fingernem.

Så den enkleste og beste løsningen for å få optimalt mottak er en ekstern trådløs klient, som kan plasseres uavhengig av selve PC-en.

Asus USB-N66

Utseendet på denne er praktisk talt identisk med EA-N66 som vi har testet tidligere. Den ser futuristisk og karakteristisk ut, og ligner ikke på noe annet vi har sett.

Forskjellen er at denne er en USB-enhet, som det tydelig framgår av navnet.

Den har en USB-kontakt og en bryter, og får strøm fra USB-tilkoblingen. Bryteren velger senderstyrke og kan i følge Asus gi 3 ganger så stor effekt og 150% større rekkevidde.

Tilkobling og bryter for ekstra power (Foto: Brynjulf Blix)
Tilkobling og bryter for ekstra power (Foto: Brynjulf Blix)


Installasjon

I motsetning til nettverks-utgaven EA-N66 som installeres fra nettleseren, må du installere driver og styreprogram fra CD som følger med for Windows, MacOS og Linux.

Du kan velge om du skal bruke den innebygde støtten i operativsystemet eller Asus sitt eget styreprogram for å velge nettverk og tilkobling.

Installasjonen var rett fram og i boks, uten problemer.

Ytelse

Vi testet denne mot Asus sin nyeste ruter, som også støtter 802.11ac - som kan gi omtrent halvparten av kablet Gigabit nettverk! En slik ytelse får du bare med klienter som støtter 802.11ac, men også ytelsen hos 802.11n vil bli forbedret med disse ruterne.

Og ytelsen var rett og slett det raskeste vi har målt med 802.11n.

Målinger (Graf: Brynjulf Blix)
Målinger (Graf: Brynjulf Blix)


Sammenligner vi med Linksys AE3000 som klient er den litt under i målepunktet i stua (her gir den vesentlig bedre ytelse enn med en 802.11n ruter).

Men Asus er overlegen på dekning i målepunktet i kjelleren.

Sammenligning mellom Asus og Linksys' USB-klienter (Foto: Brynjulf Blix)
Sammenligning mellom Asus og Linksys' USB-klienter (Foto: Brynjulf Blix)


Konklusjon

Har du problemer med dårlig trådløst mottak på din bærbare er Asus USB-N66 en strålende løsning!

Testresultat

Asus USB-N66

Totalkarakter: terningkast 6
Negativt

Glimrende ekstern USB nettverksadapter. Glimrende dekning, lite følsom for plassering og vinkel.

Negativt

Ingen spesielle.

annonse
Finn lignende produkter fra:
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

 • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
 • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Nico Widerberg

Samstemt
Samstemt
 • Galleripris:
  4 700,-

Damien Hirst

For the Love of God
For the Love of God
 • Galleripris:
  45 000,-

Nico Widerberg

Familie
Familie
 • Galleripris:
  6 500,-