Den ser kanskje stor ut på dette bildet, men det er den ikke. Den nye Chromebox-PC-en fra Samsung/Google er akkurat like liten som Mac Mini. (Foto: Google)

Den ser kanskje stor ut på dette bildet, men det er den ikke. Den nye Chromebox-PC-en fra Samsung/Google er akkurat like liten som Mac Mini. (Foto: Google)

Chromebox er Googles svar på Mac mini

Publisert: Torsdag 31. mai 2012 kl 12:31

Og den er mye billigere.


Dinside Google har i samarbeid med Samsung lansert Chromebox, en mini-PC som kan minne om Apples populære Mac Mini. Den er også nøyaktig like liten.

Den kompakte PC-en har en dobbelkjernet Intel Celeron B840-prosessor, 4 GB minne og 16 GB SSD. Sistnevnte høres kanskje veldig lite ut, men årsaken ligger i operativsystemet. Det er nemlig ikke en Windows-basert maskin, men naturligvis Googles ChromeOS. Og i den sfæren er ikke lokal lagring noe stort poeng, siden det meste skjer i nettskyen.

Nå skal det legges til at boksen er utstyrt med ChromeOS 19, som er et mer fullverdig operativsystem med startmeny for apps, mediespiller og bildebehandler, også for lokale filer.

 (Foto: Google)
(Foto: Google)


Brukbart utstyrt

PC-en har to USB 2.0-porter i fronten og fire bak. I tillegg har den en DVI-utgang og to DisplayPort-utganger, for tilkobling til inntil to skjermer. Ifølge Google støttes 30-tommere, og vi antar da at det betyr oppløsninger på inntil 2594 x 1440 piksler på hver av dem. DisplayPort er i hvert fall ingen begrensning her. I tillegg er det også en nettverkskontakt på baksiden (gigabit), men boksen støtter naturligvis også trådløst nett (a/b/g/n), i tillegg til Bluetooth og mulighet for mobilt 3G-nett.

I likhet med Mac Mini har også Chromebox innebygd strømforsyning, slik at du slipper klumpen på ledningen som mange konkurrenter benytter.

 (Foto: Google)
(Foto: Google)


Fungerer bra

Engadget har allerede testet Chromebox, og fant blant annet ut at avspilling av video i full HD (1080p) går problemfritt. Oppstart av boksen tar kun fem sekunder, og takket være rikelig med minne og kurant dobbelkjerneprosessor kan man også jobbe med flere programvinduer åpne samtidig uten at ytelsen blir merkbart dårligere.

Men fullt så allsidig som Mac Mini er den ifølge ikke, ifølge Engadget - men så er da også prisen mye lavere. I USA koster den 329 dollar, eller i underkant av 2000 kroner. Billigste Mac Mini koster 599 dollar i USA, eller rundt 3600 kroner.

Vi har foreløpig ikke hørt noe om at Chromebox blir tilgjengelig i Norge. Du finner uansett mer informasjon og flere bilder hos Google.

pc chrome google

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil