OVERVÅKER VEIENE: Veiene overvåkes ved hjelp av kameraer som gir levende bilder av trafikksituasjonen, inn til Vegtrafikksentralene. Region øst, som har kontorer i Oslo, har 1.150 kameraer til å hjelpe med overvåkingen. (Foto: Per Ervland)

OVERVÅKER VEIENE: Veiene overvåkes ved hjelp av kameraer som gir levende bilder av trafikksituasjonen, inn til Vegtrafikksentralene. Region øst, som har kontorer i Oslo, har 1.150 kameraer til å hjelpe med overvåkingen. (Foto: Per Ervland)

Påskekø?

Vegtrafikksentralen overvåker veiene

1.150 videokameraer lags veier og i tunneler fôrer Vegtrafikksentralen i Oslo med informasjon.


Dinside Påskeutfarten er i gang, og når mange skal avgårde i samme retning blir det både køer og frustrasjon. Noen av de som følger med på dette, er Statens vegvesen og Vegtrafikksentralen.

Ringer du 175, er det til informasjonsavdelingen på Vegtrafikksentralen du kommer, og plukker du opp røret på en SOS-telefon langs veien, er det også til Vegtrafikksentralen du kommer.

Og akkurat det er det altfor få som gjør. Får du trøbbel med bilen din, eksempelvis i en tunnel eller langs en hovedvei, bør du plukke opp røret på en SOS-telefon, heller enn å bruke din egen mobiltelefon. Da får du raskere hjelp, og de vet straks nøyaktig hvor du befinner deg.

Her er problemstrekningene, og alternative ruter i påsken:

Utfart fra Oslo mot Gudbrandsdalen: Hovedrute: E6, Oslo – Lillehammer Problemstrekninger: Minnesund – Kolomoen på grunn av anleggsområdet med nedsatt hastighet.

Alternativ: E6, E16 og fv. 24; Oslo – Kløfta – Skarnes – Stange

eller E6, fv. 22 og rv.4; Oslo - Hvam – Gjelleråsen - Gjøvik

Fra Oslo mot Hallingdal: Hovedruter: E18, E16 og rv. 7 Alternativ: E18, fv. 283, rv. 35 og fv. 280; Drammen – Hokksund – Vikersund - Hamremoen (x rv7) eller Rv. 4 og rv. 35; Oslo - Gjelleråsen - Lunner - Jevnaker - Hønefoss (x E16)

Fra Oslo mot Valdres: Hovedruter: E18 og E16 Alternativ: Rv. 4 og rv. 35; Oslo - Gjelleråsen - Lunner - Jevnaker - Hønefoss (x E16) eller Rv. 4, fv. 34 og fv. 33; Oslo - Gjelleråsen - Brandbu - Dokka - Bjørgo (x E16)

Fra Oslo mot Østerdalen/Trysil: Hovedruter: E6 og rv. 3

Problemstrekninger: Minnesund – Kolomoen på grunn av anleggsområdet med nedsatt hastighet

Alternativer: E6, E16 og fv. 24; Oslo – Kløfta – Skarnes – Stange – ElverumInnfart:

Fra Hallingdal mot Oslo: Hovedruter: Rv. 7, E16 og E18 Problemstrekninger: Flå – Noresund – Hønefoss-området, samt Sollihøgda

Alternativ: Fv. 280, rv. 35, fv. 283 og E18; Hamremoen (x rv. 7) – Vikersund - Hokksund – Drammen – Oslo eller Rv. 40, E134 og E18; Geilo – Kongsberg – Drammen - Oslo

Fra Valdres mot Oslo: Hovedruter: E16 og E18 Problemstrekninger: Hønefoss-området og Sollihøgda

Alternativ: Rv. 35 og rv. 4; Hønefoss (x E16) – Jevnaker – Lunner – Gjelleråsen - Oslo

eller Rv. 4, fv. 34 og fv. 33; Bjørgo (x E16) - Dokka- Brandbu-Gjelleråsen-Oslo Fra Østerdalen/ Trysil mot Oslo: Hovedruter: Rv. 3, rv. 25 og E6 Minnesund – Kolomoen på grunn av anleggsområdet med nedsatt hastighet. Statens vegvesen anbefaler trafikantene å benytte alternative kjøreruter. 1. påskedag kan trafikantene fra Østerdalen bli dirigert via Skarnes

Alternativer: Fra Østerdalen: fv. 24, E16 og E6; Stange – Odalen – Skarnes – Kløfta - Oslo Fra Trysil: rv. 20, rv. 2, E16 og E6; Elverum – Kongsvinger – Kløfta - Oslo

Fra Gudbrandsdalen mot Oslo: Hovedrute: E6; Øyer – Lillehammer – Oslo Problemstrekninger: Lillehammer-området med manglende kapasitet på E6 fra Storhove (x fv.255) og sørover til Mjøsbrua. Minnesund – Kolomoen på grunn av anleggsområdet med nedsatt hastighet.

Alternativ: Omdirigering på fv. 255 fra Gausdal, sørover på fv. 253 mot Vingnes og videre sørover fv. 331 parallelt med E6.Knutepunkter på Vestlandet:

E16/Fv. 7 Rundkjøringen ved Trengereid

Manuell trafikkdirigering ved behov 1. og 2. påskedag.

Det blir satt inn ekstra ferje på Rv 7 Bruravik-Brimnes og Ev 39 Lavik-Oppedal følgende dager: fredag 22. mars, onsdag 27. mars, 31. mars og 1. april (1. og 2. påskedag).

Rv. 7 Bruravik-Brimnes: Ekstrafergen vil gå i tidsrommet kl.12-21 disse dagene.

Eventuelt 39 Lavik-Oppedal: Ekstrafergen vil gå i tidsrommet kl. 12-21, men unntak av fredag 22. mars (kl. 15-21).Fv. 51 Valdresflye er vinterstengt

For øvrig kan det bli iverksatt lokale omkjøringer ved tilfartsårer til en del andre hovedveger.

Kilde: Statens vegvesen


Her sjekker du veimeldinger på nett: Trafikkmeldinger fra Statens vegvesen


– Ta en nødtelefon!

Vegtrafikksentralene

Norge er inndelt i fem regioner: nord, midt, vest, sør og øst, med en vegtrafikksentral i hver region. Det er fra tre til fem fylker i hver region, og vegtrafikksentralene er beliggende i Mosjøen, Trondheim, Bergen, Porsgrunn og Oslo. Vegtrafikksentralen for region øst, som er i Oslo, har i tillegg et nasjonalt operativt ansvar for vegmeldingstjenesten.

Informasjon sendes ut fra Vegtrafikksentralens info-avdeling til ulike kanaler. Den mest effektive kanalen for bilister på veien, er åpenbart radiomeldingene. For øvrig kan du også finne informasjon på nettsiden til Statens vegvesen, under trafikkmeldinger. De har også en tjeneste for trarfikkmeldinger via mobil, og på tekst-TV.
– Det virker som de fleste nok er litt redde for å bruke nødtelefonen, de tror kanskje at det ikke er stor nok sak at bilen har stoppa, men alt som har med stopp i tunnel er stor sak for oss, så da er det bare å løfte av røret, så hjelper vi dem videre, sier Christian Prydz, trafikkoperatør i faggruppe for styring ved Vegtrafikksentralen.

Redningselskapets diagnoseverktøy kan fortelle alt om bilen din, og får deg raskere på veien igjen. Se video av hvordan det fungerer her.

Tom for bensin? Bruk nødtelefonen, oppfordrer Prydz. Vegtrafikksentralen kan være behjelpelige med det også - og det går mye raskere enn om man skal forlate bilen og hente bensin på egen hånd.

Vegtrafikksentralen øst har døgnkontinuerlig overvåking av trafikken i østlandsområdet. Derfra fjernstyres utstyr som informasjonstavler og stengninger av tunneler og veier, varsling og informasjon til omgivelsene. Det er også derfra Statens vegvesen formidler informasjon ut til trafikantene.Se hvorfor vi trenger veihjelp

Gode historier

Historiene om bilister og veifarende er mange på Vegtrafikksentralen. Om han som trente hunden sin ved å sende den løpende foran bilen gjennom tunnelen. Eller de som fraktet sofaen på taket av bilen, kun "festet" ved hjelp av fire hender ut av vinduene. Eller hun, som etter å ha kjørt gjennom et sprinkleranlegg i en tunnel en kald vinterdag, ikke kom seg ut av bilen da hun kom hjem - den var fullstendig dypfryst og forseglet av is. Eller den innefryste damen som ringte 175, da hun ikke kom seg ut av bilen ved hjemkomst.

1.150 videokameraer

Vi har vært på besøk på Vegtrafikksentralen øst, som er beliggende i Oslo sentrum.

De har blant annet kontroll med 46 tunneler, hvorav 36 er høytrafikkerte. Det er tre vippebroer, fire friteksttavler, fem fjelloverganger, 1.150 videokameraer, 900 nødtelefoner og 1.200 brannskap.

Det er imidlertid ikke kun veier Vegtrafikksentralen øst har ansvar for å overvåke. Fra 1. januar i 2012 overtok de også ansvaret for bevegelige vegbroer i regionen. Per nå har de ansvaret for overvåking og drift av to broer, og snart også for gamlebrua i Fredrikstad.

Hvordan dette fungerer, kan du også se i videoen ovenfor.

Deler av saken ble publisert i mai 2012

vegmelding vegtrafikksentralen statens vegvesen trafikkinformasjon

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil