Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm
UBESKJEDENT: Du viser igjen i landskapet hvis du skulle finne på å ta deg råd til dette Nikon-objektivet.
UBESKJEDENT: Du viser igjen i landskapet hvis du skulle finne på å ta deg råd til dette Nikon-objektivet.

Nikons monstervidvinkel er veldig dyr

Objektivet er ikke akkurat nytt, men verdt å skrive om likevel.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide Ikke alle husker fortida, stort sett av den enkle grunn at de ikke var født. Kameraprodusenten Nikon har eksistert siden 1917, altså lenge før fortida, og har gjort en del ting som det garantert er mange av våre lesere som ikke kjenner til.

Ta dette kameraobjektivet, for eksempel. Det ser ut som noe som burde komme fra 2020, men det kom utrolig nok på markedet allerede i 1970.

Objektivet ble lansert under den fortsatt oppegående Photokina-messa, og skal angivelig være det mest ekstreme vidvinkelobjektivet som er laget.

Greie spesifikasjoner

De kalde fakta forteller om en brennvidde på seks millimeter, og en blenderåpning på f2.8. Det er bra, selv om det ikke er ekstremt lysfølsomt, men ettersom du sannsynligvis vil ende opp med å måtte plassere speilrefleksen med Nikon-objektivet på et stativ, er ikke lukkertiden det som bør bekymre deg mest.

Det såkalte fisheye-objektivet veier nemlig hele 5.2 kilo, og med en diameter på 23.6 centimeter og en dybde på 17.1 centimeter får du nok å gjøre hvis du ønsker å bruke det håndholdt.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)


Veldig sjeldent og veldig dyrt

Slike fisheye-objektiv har vanligvis en synsvinkel på 180 grader, men Nikons overveldende seksmillimeter fanger opp så mye som 220 grader av fotografens omgivelser. Det har 12 linser fordelt på ni grupper.

Objektivet ble aldri satt i masseproduksjon, men kun laget på bestilling i en periode mellom 1970 og 1972. Ingen ser ut til å vite nøyaktig hvor mange som er i omløp , men basert på prisen en britisk forhandler av brukt fotoutstyr nå har satt på monsteret, tipper vi at det ikke var mange.

Gary Levett, som driver Nikon-forhandleren Grays of Westminster, skal ha kommet over objektivet på en rundreise i utlandet (han sier ifølge OhGizmo ikke hvor), og har like godt satt prisen til 100.000 britiske pund, eller rundt 923.000 norske kroner med dagens kurs.

Levett anslår at det bare ble laget "et par hundre" slike objektiv, men hvorvidt det er verdt prisen (utover samleverdien det måtte ha), kan du forsåvidt avgjøre selv. Her er to bilder tatt med objektivet:


Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

 • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
 • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Nico Widerberg

Familie
Familie
 • Galleripris:
  6 500,-

Kjell Nupen

Sentimental reise
Sentimental reise
 • Galleripris:
  9 000,-

Silvia Papas

Miami vice
Miami vice
 • Galleripris:
  7 000,-