AMD Fusion kodenavn

AMD Fusion kodenavn "Trinity" vil føre til økt konkurranse på markedet for ultratynne PC-er - som mange omtaler som PC-ens fremtid. (Foto: Illustrasjonsfoto, DinSide Data)

AMD utfordrer Intels Ultrabook

Publisert: Tirsdag 10. april 2012 kl 16:58

Nå kommer Trinity.


Dinside Allerede i 2008 gav Apple oss en smakebit på fremtidens bærbare datamaskiner, med lanseringen av Macbook Air: Godt under 2 cm på det tykkeste, ingen mekanisk disk eller optisk drev, og en vekt på like over kiloen, viste seg å bli nok en suksessoppskrift fra selskapet.

Det tok noen år, men i fjor fikk endelig MacBook Air konkurranse fra PC-leiren: Samsung var tidlig ute med sin 9-serie, og senere på året kom Intel med sitt Ultrabook-initiativ, som definerte en helt ny PC-kategori som selskapet håpet ville skape ny fart i PC-salget. Snart var nesten alle de store PC-produsentene på banen med modeller som fulgte Intels krav, som ikke bare var knyttet til størrelse, vekt og batteritid, men også innebar et krav om å benytte en spesialsydd, strømgjerrig Intel-prosessor med integrert grafikkbrikke.

Så stor tro på Ultrabooken har Intel, at de spår at 2 av 5 PC-er som selges mot slutten av dette året vil være en. Men også Ultrabook-en må tåle konkurranse, ikke bare fra nettbrett og smarttelefoner, men også fra en annen prosessor-produsent.

Annengenerasjon Fusion

AMD er Intels hovedkonkurrent, og vil ikke sitte rolig og se på at Intel tar fullstendig eierforhold til denne nye klassen PC-er. Nå er selskapet straks klare med sin annen-generasjon Fusion APU (som er AMDs navn på prosessor med integrert grafikkbrikke), med kodenavn "Trinity".

Trinity vil ha integrert AMD Radeon 7XXX-grafikk, og skal by på vesentlig bedre ytelse enn forgjengeren Llano, som ble lansert i fjor. Den kommer i tre varianter - for stasjonære PC-er, vanlige bærbare, og kanskje viktigst: For ultratynne alternativer til Ultrabooken, som AMD omtaler som "Ultrathin".

Halvert strømforbruk

Sistnevnte APU skal trekke maks 17W, som er halvparten av hva dagens Llano-APU-er for bærbare trekker. Likevel er det forventet at ytelsen skal være omtrent lik, ifølge AMD.

Det er også ventet at disse maskinene i utgangspunktet vil koste 10-20% mindre enn tilsvarende Ultrabooks basert på Intel, og med tanke på at ultrabooks er relativt kostbare PC-er, bør AMD dermed kunne ha et solid ess i ermet. Og selv om Intel straks er klare med andre generasjon av Ultrabook-prosessorer, er det stor sannsynlighet for at AMD fortsatt vil kunne levere minst like god eller bedre grafikkytelse, tror Anandtech.

I løpet av året er det ventet et 20-talls bærbare Trinity-modeller, blant annet fra Acer, Asus og HP. De første er ventet i sommer. Intel vil imidlertid dominere med rundt 75 Ultrabooks i år, skriver Digitimes.

DinSide er på plass

DinSide Data er i disse dager på plass i Austin, Texas, der AMD førstkommende onsdag vil avsløre flere detaljer omkring Trinity og tilgjengelighet på maskiner basert på platformen. Vi lover å holde deg oppdatert om utviklingen.

Vi tar også sikte på å være tidlig ute med de første testene, slik vi har vært på Ultrabook-fronten. Som den observante leser har fått med seg, har vi allerede testet de fleste ultrabookene på det norske markedet. Lenker til de ferskeste testene finner du her:

Dell XPS 13
Samsung 5-serie ULTRA
Toshiba Satellite Z830
Acer Aspire S3
Asus Zenbook UX31

ultrabook bærbar pc annet amd intel

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

Vi har sjekket hva du får under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil