AMD Fusion kodenavn

AMD Fusion kodenavn "Trinity" vil føre til økt konkurranse på markedet for ultratynne PC-er - som mange omtaler som PC-ens fremtid. (Foto: Illustrasjonsfoto, DinSide Data)

AMD utfordrer Intels Ultrabook

Publisert: Tirsdag 10. april 2012 kl 16:58

Nå kommer Trinity.


Dinside Allerede i 2008 gav Apple oss en smakebit på fremtidens bærbare datamaskiner, med lanseringen av Macbook Air: Godt under 2 cm på det tykkeste, ingen mekanisk disk eller optisk drev, og en vekt på like over kiloen, viste seg å bli nok en suksessoppskrift fra selskapet.

Det tok noen år, men i fjor fikk endelig MacBook Air konkurranse fra PC-leiren: Samsung var tidlig ute med sin 9-serie, og senere på året kom Intel med sitt Ultrabook-initiativ, som definerte en helt ny PC-kategori som selskapet håpet ville skape ny fart i PC-salget. Snart var nesten alle de store PC-produsentene på banen med modeller som fulgte Intels krav, som ikke bare var knyttet til størrelse, vekt og batteritid, men også innebar et krav om å benytte en spesialsydd, strømgjerrig Intel-prosessor med integrert grafikkbrikke.

Så stor tro på Ultrabooken har Intel, at de spår at 2 av 5 PC-er som selges mot slutten av dette året vil være en. Men også Ultrabook-en må tåle konkurranse, ikke bare fra nettbrett og smarttelefoner, men også fra en annen prosessor-produsent.

Annengenerasjon Fusion

AMD er Intels hovedkonkurrent, og vil ikke sitte rolig og se på at Intel tar fullstendig eierforhold til denne nye klassen PC-er. Nå er selskapet straks klare med sin annen-generasjon Fusion APU (som er AMDs navn på prosessor med integrert grafikkbrikke), med kodenavn "Trinity".

Trinity vil ha integrert AMD Radeon 7XXX-grafikk, og skal by på vesentlig bedre ytelse enn forgjengeren Llano, som ble lansert i fjor. Den kommer i tre varianter - for stasjonære PC-er, vanlige bærbare, og kanskje viktigst: For ultratynne alternativer til Ultrabooken, som AMD omtaler som "Ultrathin".

Halvert strømforbruk

Sistnevnte APU skal trekke maks 17W, som er halvparten av hva dagens Llano-APU-er for bærbare trekker. Likevel er det forventet at ytelsen skal være omtrent lik, ifølge AMD.

Det er også ventet at disse maskinene i utgangspunktet vil koste 10-20% mindre enn tilsvarende Ultrabooks basert på Intel, og med tanke på at ultrabooks er relativt kostbare PC-er, bør AMD dermed kunne ha et solid ess i ermet. Og selv om Intel straks er klare med andre generasjon av Ultrabook-prosessorer, er det stor sannsynlighet for at AMD fortsatt vil kunne levere minst like god eller bedre grafikkytelse, tror Anandtech.

I løpet av året er det ventet et 20-talls bærbare Trinity-modeller, blant annet fra Acer, Asus og HP. De første er ventet i sommer. Intel vil imidlertid dominere med rundt 75 Ultrabooks i år, skriver Digitimes.

DinSide er på plass

DinSide Data er i disse dager på plass i Austin, Texas, der AMD førstkommende onsdag vil avsløre flere detaljer omkring Trinity og tilgjengelighet på maskiner basert på platformen. Vi lover å holde deg oppdatert om utviklingen.

Vi tar også sikte på å være tidlig ute med de første testene, slik vi har vært på Ultrabook-fronten. Som den observante leser har fått med seg, har vi allerede testet de fleste ultrabookene på det norske markedet. Lenker til de ferskeste testene finner du her:

Dell XPS 13
Samsung 5-serie ULTRA
Toshiba Satellite Z830
Acer Aspire S3
Asus Zenbook UX31

ultrabook bærbar pc annet amd intel

Nye tester på Dinside

Nå får du fjorårsmodellene til sterkt reduserte priser

Enkelte har falt mer enn 50 prosent i pris siden i fjor.

Sony Xperia X

Den splitter nye mobilen burde hatt

TEST: Piper NV overvåkingskamera

Det beste vi har testet hittil.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil