SLIK FJERNER DU JORDSLAG: Om ikke vaskemiddel med blekemiddel fungerer, kan du prøve eddik.  (FOTO: KRISTIN SØRDAL)

SLIK FJERNER DU JORDSLAG: Om ikke vaskemiddel med blekemiddel fungerer, kan du prøve eddik. (FOTO: KRISTIN SØRDAL)

Slik fjerner du jordslag

Publisert: Søndag 8. april 2012 kl 16:00

Sjekk hvordan du kan ta rotta på jordslagbelagte tekstiler.


Dinside Få ting er så kjedelig som å få jordslag på puter og tekstiler. Jordslag er mugg som vokser på tekstiler ved fuktig oppbevaring. Det er ikke farlig, men heller ikke spesielt dekorativt.

Her er noen tips til hva du kan gjøre for å forsøke å få vekk de skjemmende flekkene.

Og for øvrige sesonger: Husk å oppbevare tøy og tekstiler på et tørt sted, så unngår du problemet. Pakk gjerne hageputer inn i plast, for å holde støv og skitt på avstand.

Har du andre gode tips til fjerning av jordslagflekker? Skriv det inn i debatten nedenfor.

Vanlig vask

Det første du kan prøve, er selvsagt å vaske tekstilene på vanlig vask, på anbefalt temperatur. Dette kan funke dersom det er snakk om tekstiler som putetrekk, duker og annet som faktisk kan tas av og puttes i vaskemaskinen.

Ifølge forbrukertjenesten til Lilleborg, bør du bruke et vaskemiddel med blekemiddel, da dette er mest effektivt på denne typen flekker.

Slik frisker du opp hagemøblene

Eddik

Dersom flekkene fremdeles sitter, kan du forsøke med eddik. I en tidligere test på DinSide, har vi hatt god erfaring med bruk av eddik til å fjerne jordslagflekker.

Du kan bløtlegge problemtekstilet i en blanding med 1 liter vann og 2 desiliter eddik (35 prosent eddikessens). Dette lar du ligge i ett døgn, før du vasker det i vaskemaskinen. Bruk også gjerne nå vaskemiddel med blekemiddel.

Dette har vi gjort med godt hell. I testen på DinSide var det riktignok noen flekker igjen etter en runde med eddik og vask på 40 grader, men vi opplevde en dramatisk forbedring av tekstilet.

Du kan også forsøke en runde til med samme behandling, og skru opp temperaturen noen hakk, til 60 grader. De fleste typiske ute-tekstiler vil tåle litt varmere temperaturer - og det skader i alle fall ikke å prøve, om alternativet uansett er å kaste det på grunn av jordslagflekkene.

Større tekstiler

Større tekstiler, som store hageputer som det ikke går an å fjerne trekket på eller større tøystykker som solseil, trekk til paviljonger og liknende, er det ikke like lett å få plass til i vaskemaskinen.

Lilleborgs forbrukerservice anbefaler i slike tilfeller en salmiakkblanding, bestående av 0,5 desiliter salmiakk per bøtte med vann (7 liter).

Legg puten eller tøyet på et flatt underlag, fukt et lyst håndkle i salmiakkblandingen og legg det over. Bank puten med en teppebanker, langkost eller liknende. Gjenta på den andre siden. Dersom det er snakk om et tøystykke, så skal du gå over flekkene med en klut med salmiakkblandingen. Gå også over flekkene på hageputen med en klut med salmiakkvann.

Ikke gni, men trykk kluten mot flekken for å løse den opp. Skyll godt over med rent vann før du legger putene eller tøystykket til tørk i solen.

Har du andre gode tips til fjerning av jordslagflekker? Skriv det inn i debatten nedenfor.

utemøbler terrasse jordslag eddik

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil