Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm
SLIK FJERNER DU JORDSLAG: Om ikke vaskemiddel med blekemiddel fungerer, kan du prøve eddik. (Foto: Kristin Sørdal)
SLIK FJERNER DU JORDSLAG: Om ikke vaskemiddel med blekemiddel fungerer, kan du prøve eddik. (Foto: Kristin Sørdal)

Slik fjerner du jordslag

Sjekk hvordan du kan ta rotta på jordslagbelagte tekstiler.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide Få ting er så kjedelig som å få jordslag på puter og tekstiler. Jordslag er mugg som vokser på tekstiler ved fuktig oppbevaring. Det er ikke farlig, men heller ikke spesielt dekorativt.

Her er noen tips til hva du kan gjøre for å forsøke å få vekk de skjemmende flekkene.

Og for øvrige sesonger: Husk å oppbevare tøy og tekstiler på et tørt sted, så unngår du problemet. Pakk gjerne hageputer inn i plast, for å holde støv og skitt på avstand.

Har du andre gode tips til fjerning av jordslagflekker? Skriv det inn i debatten nedenfor.

Vanlig vask

Det første du kan prøve, er selvsagt å vaske tekstilene på vanlig vask, på anbefalt temperatur. Dette kan funke dersom det er snakk om tekstiler som putetrekk, duker og annet som faktisk kan tas av og puttes i vaskemaskinen.

Ifølge forbrukertjenesten til Lilleborg, bør du bruke et vaskemiddel med blekemiddel, da dette er mest effektivt på denne typen flekker.

Slik frisker du opp hagemøblene

Eddik

Dersom flekkene fremdeles sitter, kan du forsøke med eddik. I en tidligere test på DinSide, har vi hatt god erfaring med bruk av eddik til å fjerne jordslagflekker.

Du kan bløtlegge problemtekstilet i en blanding med 1 liter vann og 2 desiliter eddik (35 prosent eddikessens). Dette lar du ligge i ett døgn, før du vasker det i vaskemaskinen. Bruk også gjerne nå vaskemiddel med blekemiddel.

Dette har vi gjort med godt hell. I testen på DinSide var det riktignok noen flekker igjen etter en runde med eddik og vask på 40 grader, men vi opplevde en dramatisk forbedring av tekstilet.

Du kan også forsøke en runde til med samme behandling, og skru opp temperaturen noen hakk, til 60 grader. De fleste typiske ute-tekstiler vil tåle litt varmere temperaturer - og det skader i alle fall ikke å prøve, om alternativet uansett er å kaste det på grunn av jordslagflekkene.

Større tekstiler

Større tekstiler, som store hageputer som det ikke går an å fjerne trekket på eller større tøystykker som solseil, trekk til paviljonger og liknende, er det ikke like lett å få plass til i vaskemaskinen.

Lilleborgs forbrukerservice anbefaler i slike tilfeller en salmiakkblanding, bestående av 0,5 desiliter salmiakk per bøtte med vann (7 liter).

Legg puten eller tøyet på et flatt underlag, fukt et lyst håndkle i salmiakkblandingen og legg det over. Bank puten med en teppebanker, langkost eller liknende. Gjenta på den andre siden. Dersom det er snakk om et tøystykke, så skal du gå over flekkene med en klut med salmiakkblandingen. Gå også over flekkene på hageputen med en klut med salmiakkvann.

Ikke gni, men trykk kluten mot flekken for å løse den opp. Skyll godt over med rent vann før du legger putene eller tøystykket til tørk i solen.

Har du andre gode tips til fjerning av jordslagflekker? Skriv det inn i debatten nedenfor.
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

 • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
 • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Silvia Papas

Miami vice
Miami vice
 • Galleripris:
  7 000,-

Nico Widerberg

Samstemt
Samstemt
 • Galleripris:
  4 700,-

Damien Hirst

For the Love of God
For the Love of God
 • Galleripris:
  45 000,-