En stavmikser er god å ha på kjøkkenet, men hvilken bør du velge?  (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

En stavmikser er god å ha på kjøkkenet, men hvilken bør du velge? (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Se hvilken stavmikser du bør velge

Publisert: Onsdag 21. mars 2012 kl 10:13

De gamle er ikke bare eldst. De er fortsatt best.


Dinside Sveitsiske Bamix gav oss verdens første stavmikser. Det er kanskje ikke så rart at deres stavmikser gikk seirende ut av dansk test.

Lone Lysdal, næringsmiddeltekniker fra Karolines Køkken, Arla, har testet åtte stavmiksere på oppdrag fra Tjek.dk.

Suger seg fast

En stavmiksers hovedoppgave er å mose grønnsaker og kjøtt. Det er også dette som i hovedsak er testet. Alle blenderne klarer denne jobben greit, men Bamix Mono gir det lille ekstra. Ellers er det ikke de aller største forskjellene på jobben de gjør.

Én viktig ting skiller imidlertid de fire beste fra de fire dårligste stavmikserne: Det er viktig at de ikke suger seg fast i bunnen av gryten eller skålen. Det er ikke bare irriterende, fordi du må stoppe stavmikseren og løfte den opp før du kan fortsette. Det kan også være risiko for at det spruter når du forsøker å løsne den. I kombinasjon med for eksempel varm suppe, noe en stavmikser egner seg særlig godt til, kan det gi brannskader.

 (Foto: Produsenten)
- Dersom jeg skulle ha en stavmikser, skulle det helt klart vært denne [Bamix Mono]. Da spiller det nesten ingen rolle hvor mye den koster, sier Lysdal til Tjek.dk. (Foto: Produsenten)
Lysdal har testet stavmikserne ved å mose kokte grønnsaker i en suppe. Her er altså ikke ekstrautstyret tatt med i vurderingen. I tillegg til blenderjobben har hun lagt vekk på hvor gode de er til å holde, hvor mye lyd de lager, og hvor enkelt det er å rengjøre.

Stor prisforskjell

Når det kommer til stavmiksere står prisen relativt bra til kvaliteten. Et unntak er stavmikseren fra Braun som havner midt på treet i denne testen, men det er verdt å merke seg at denne har med veldig mye mer ekstrautstyr enn de andre mikserne. Testens vinner som også er den dyreste, har ikke noe ekstrautstyr i det hele tatt. Men har du allerede en miksmaster eller god kjøkkenmaskin, er det ikke sikkert du trenger dette i tillegg.

Som et prisgunstig alternativ ser Kenwoods Triblade ut som en godt valg. Til drøyt halvparten av prisen til testvinner får du en stavmikser med mye ekstrautstyr.

Det er imidlertid unntaket, snarere enn regelen at dyrt er ensbetydende med bra: Liten sammenheng mellom pris og kvalitet

Test av stavmiksere

Produsent Modell Karakter (av 6) Pris (i Norge) Forhandler  Ekstrautstyr?
Bamix Mono 6 999 Jernia.no Nei (men fås kjøpt i tillegg)
Moulinex Click & Mix 5 599 Ellos.no Beger, visp, tre ekstra tupper
Kenwood HB 723 Triblade 5 530 Pixmania.com Visp, hakker med flere kniver, beger
Braun Multiquick 5 Hand Processor MR 570 5 905 Cdon.no Visp, hakker, blender, eltekrok
Exido Stickblender 4 599 Rafens Visp, hakker, beger
Wilfa Gourmet SM-750 4 499 Cdon.no Nei*
Bodum Bistro stavmikser 4 699 Flust.no Visp, hakker, beger
OBH Quickprep 500 3 419 Cdon.no Visp, hakker, beger
Testet av Tjek.dk. Her kan du også se testresultatene Priser innhentet av DinSide uke 12, 2012. * For samme pris får du stavmikseren SM750FP med ekstrautstyr, men det er ikke denne som er testet.

Se alle testresultatene på Tjek.dk

test stavmikser hjemmeelektronikk kjøkkenutstyr

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil