ET5 kommer i 32, 37, 42, 47 og 55-tommers størrelse, og alle modellene leveres med 4 ganske så fancy 3D-briller. Vi testet altså 42-tommeren. (Foto: Per Ervland)

ET5 kommer i 32, 37, 42, 47 og 55-tommers størrelse, og alle modellene leveres med 4 ganske så fancy 3D-briller. Vi testet altså 42-tommeren. (Foto: Per Ervland)

Panasonic TX-L42ET5

Publisert: Søndag 11. mars 2012 kl 17:00

Panasonics første LED TV med passiv 3D er et stort skritt i riktig retning.


Dinside Salgstallene for 2011 var dyster lesning for hele TV-bransjen, men kanskje spesielt for Panasonic som visstnok topper tapslisten, med et minus på hele 55 milliarder.

Det har selvsagt ført til oppvask på kammerset, og vi har tidligere fortalt om storsatsningen på LED-modeller nå i 2012.

For når det gjelder bildekvalitet har Panasonic generelt hatt lite å skamme seg over. Den økte satsingen på LED er ganske enkelt en konsekvens av at svært mange kunder har prioritert slanke LED-modeller når de først skal dra kortet i butikken. Og der har omtrent ikke Panasonic vært tilstede.

ET5 er altså den første modellen, i en lang LED-serie som skal bøte på dette.

Endelig er designet på plass

Og det er hyggelig å konstatere at tiden da Panasonics modeller ble oppfattet som trauste og kjedelige er over:

Jeg opplever nemlig ET5 som både slank og elegant.

 (Foto: Per Ervland)
Ikke bry deg om at bildet er uklart, her ser vi nemlig på 3D-film (Foto: Per Ervland)


I denne runden hadde vi den blant annet ved siden av Samsungs rålekre toppmodell D8005, og selv om ET5 er en langt rimeligere TV gjør den en meget god figur der den står på sin nye metallfot, med en smal glasskant som omslutter TV-rammen.

Alt er likevel ikke nytt, for både fjernkontrollen og menysystemet er gamle kjenninger.

Og hvorfor ikke egentlig: De fungerer bra nok, selv om de ikke er så spennende rent design og layoutmessig.

Tidens tann er likevel synlig når du aktiverer den elektroniske programguiden. Her savner vi for eksempel miniatyrbilde av den TV-kanalen du ser på, noe som nå er på plass hos alle konkurrentene.

Godt utstyrt

Den store nyheten er altså at dette er Panasonics første TV noengang med passiv 3D-teknologi. Hittil har de nemlig vært soleklare forkjempere for at aktiv 3D-teknologi er best. Akkurat det mener de forsåvidt fremdeles, men når Panasonic ser suksessen til LG og til dels Philips på passiv 3D, vil de ikke være noe dårligere.

Se også:
Nå går også Sony for passiv 3D og Oled
LG og Philips smarte TV-triks


Den store fordelen med passiv 3D er at brillene er så billige, og i esken følger det da også med fire lette og fine briller. Alt dette er naturlig en stor fordel for familier med mange barn eller deg med mange venner. (Vi kommer tilbake til 3D-kvaliteten lenger ned.)

ET5 er ellers enerimerket A+, og utstyrt slik vi forventer idag.

Du får for eksempel fire HDMI-innganger, analoge HD-signaler via komponent (overgang følger med), VGA til PC-bruk, og to USB-innganger.

Det vi liker aller best er likevel at TV-en har innebygget WiFi. Her slipper du altså trekke nettverkskabel til TV-en.

Dermed har du også enkel tilgang til Panasonics nettfunksjoner som kalles Smart VIERA, og her har Panasonic gjort en god jobb:

Utvalget av apper begynner å bli bra, selv i Norge, og inkluderer blant annet filmleie via SF-Anytime, Facebook, Twitter, Youtube og Eurosport for å nevne noen. Panasonic lar deg også spille spill, hvorav flere bilspill, direkte på TV-en. Her må du imidlertid regne med å kjøpe en joystikk i tillegg, men alt dette kan bestilles direkte via TV-en, og for deg som ikke allerede har en spillkonsoll kan dette være et enkelt alternativ.

Merk deg at en del av appene må kjøpes, og at prisene er oppgitt i Euro.

En annen fordel med nettilkobling er at det blir enkelt å oppdatere TV-en med ny software når det blir tilgjengelig, noe som i dag er mer regelen enn unntaket. Vi har for eksempel oppdatert TV-en to ganger i løpet av vår testperiode.

Ulempen er at oppdateringene tar tid, og du bør sette av i underkant av 10 minutter før du trykker på OK-knappen. Med andre ord: Ikke gjør det rett før barne-TV starter. Her prater jeg av egen, bitter erfaring...

TV-en er selvsagt DLNA-kompatibel, og min laptop dukket raskt opp slik at overføring av bilder og video fra PCen gikk raskt. Vi liker også at Panasonic takler svært mange videoformater via USB-inngangen. I praksis spilte den av alt vi matet den med, inkludert MKV i 720 og 1080p, samt AVCHD. Det eneste unntaket var videosnutter lagret Flash-format.

Se bilder av TV-en:


Bildekvalitet

ET5 er altså en LCD-TV med kant-LED belysning. Bildemessig kan jeg ikke legge skjul på at jeg liker bakgrunnsbelyst LED med lokal dimming bedre, men utviklingen har gjort at mange av problemområdene til kant-LED modellene ikke lenger er like tydelige:

Den første svakheten på de rimeligste modellene var lysgjennomtrenging, og her klarer i hvert fall ET5 seg rimelig bra. Ok, når skjermen er helt mørklagt, og når lyset i stua er skrudd av kan vi skimte noen få glimt. Dette var likevel ikke noe vi la merke til ved vanlig TV- og film-bruk.

Panasonic har også her et IPS-panel, hvor IPS står for In Plane Switching. Tidligere sa testere som meg at dette ikke ga fullt så bra sortnivå, men jeg opplever det ikke slik i dag. Den er riktignok ikke like mørk som toppmodellen til Philips, men det er da også en modell som kostet 20.000 kroner da den ble lansert (46-tommer).

Panasonic bruker forøvrig noe som de kaller Clear Panel-teknologi for å booste sortnivået, og det synes jeg fungerer greit. Ulempen er dog at det også gir uønskede reflekser fra panelet, akkurat slik vi er vant til fra LG og Samsung.

Når det gjelder gjenskinn har med andre ord Panasonic fortsatt en vei å gå sammenlignet med Philips.

Fordelene til IPS-panelene er imidlertid god innsynsvinkel. Det betyr ganske enkelt at TV-en klarer å gjengi bildet med kontrast og farge på plass, selv om du blir plassert ganske langt ut på siden i TV-stua. Helt på plasma-nivå er det likevel ikke, og når Panasonic selv skryter av en innsynsvinkel på 178 grader synes jeg de tar litt i. Til å være en LED-modell fungerer det likevel bra synes jeg.

Som vanlig er bildebehandlingen viktig, og IPS-panelet til ET5 har oppgitt 300Hz backlight scanning. Det er ganske mye mindre enn de hysterisk høye tallene vi ser på Panasonics nye toppmodeller, men siden de bruker aktive 3D-teknologi trenger de antagelig langt mer å rutte med uansett - og talleken er et faktum.

Som vanlig på LED TV-er kan du også aktivere bevegelseskorrigering for å fjerne hakking i bildet. Dette er selvsagt en smakssak: Jeg tilhører de som liker å gjøre det, mens andre heller vil ha det klassiske filmsløret og hakkingen tilstede. ET5 gir deg imidlertid valget, og enda bedre: Aktiverer du funksjonen gjør den også jobben uten at det blir synlige artifakter i bildet.

Se bilder av menyene:


Hva med 3D-kvaliteten?

Med i pakken fulgte det altså fire passive 3D-briller, og trenger du flere kan de kjøpes til rundt en 100-lapp og oppover (avhenger stort sett av design). For deg med mange venner er dette naturligvis en stor fordel.

Førsteinntrykket av 3D-kvaliteten via Blu-ray var i hvert fall godt, med fin dybde i bildet.

På de første 3D-TVene som kom i handelen var det spesielt Crosstalk (skyggetegninger rundt objekter/linjer) som var det store problemet, og det er godt å konstatere at vi ikke opplevde dette som noe problem når vi så 3D via Blu-ray.

På dette punktet har altså utviklingen gått i riktig retning hos alle TV-produsentene siden lanseringen for 2 til 3 år siden.

Når vi derimot lot ET5 konvertere vanlige TV-sendinger i 2D til 3D, ble vi ikke like imponert: Her var det tydelig crosstalk å spore. Personlig synes jeg ikke det er noen stor svakhet, denne konverteringen er rett og slett en funksjon jeg kun bruker når jeg tester TV-er. Er dette viktig for deg er du imidlertid advart.

Konklusjon

Jeg liker ET5 både når det gjelder design, finesser og bildekvalitet. Det tror jeg også flere vil gjøre, og i så fall er Panasonic på riktig spor.

Oppdatert 19/4: Prisene i butikken er nå 7.500 for 42-tommeren, og cirka 10.000 for 47-tommeren, og dette er priser som TV-en definitivt forsvarer.

Problemet i skrivende stund er at Panasonic ikke vil oppgi veiledende pris, og siden modellen er så fersk at den ikke har kommet i butikken vet vi heller ikke nøyaktig hva prisen vil være.

Våre danske kollegaer i Flatpanels har imidlertid funnet fram kalkulatoren, og anslår at 42-tommeren vil ligger på rundt 8.000 kroner i Danmark, mens 47-tommeren vil ligge på rundt 10.000 danske kroner.


terningkast 5 Testresultat Panasonic TX-L42ET5

Fin design: Slank og elegant. Godt utstyrt både når det gjelder finesser og innganger. Innebygget Wifi og passiv 3D. Merk forbehold om pris i konklusjonen.
Refleksjoner fra panelet, ved konvertering av 2D sendinger til 3D er det både litt crosstalk og hakking i bildet.
Annonse
Annonse

DetaljerPanasonic Viera TX-L42ET5Y

42 Tommer, LCD, 1920x1080 (Full HD), DVB-T, DVB-C

De 3 billigste butikkene

0,-
0,-
0,-
Levert av
 

tv-test Panasonic LED-TV Full HD 3D 3D-briller test tv tv & hjemmekino

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil