Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm
Forbrukerombudet frykter mange lar seg friste av SMS-lån for eksempel i ruspåvirket tilstand. (Foto: Øivind Idsø)
Forbrukerombudet frykter mange lar seg friste av SMS-lån for eksempel i ruspåvirket tilstand. (Foto: Øivind Idsø)

Låner deg penger via SMS

Dyre mobillån har kommet til Norge.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide I rekken av forbrukslån ser vi nå noe nytt: Forbrukslån per SMS. «Lån opp til 5.000 kroner, hurtig og enkelt!» heter det i reklamen for Folkia forbrukslån.

Du skal imidlertid være veldig lite økonomisk anlagt for å slå til på dette.

Låner du 1.000 kroner i 30 dager, koster det deg avsindige 452 kroner. Ja, du leste riktig. Det er en årlig effektiv rente på 9245 prosent.

Hos Folkia kan du maksimalt låne 5.000 kroner i 30 dager. For dette betaler du totalt 679 kroner, altså 14 prosent mer enn du lånte og en årlig effektiv rente på 371 prosent.

Hvorfor i alle dager skal du slå til på dette? Ja, vi advarer riktignok mot rentene på kredittkort og forbrukslån, men sammenlignet med Folkias lån, blir dette for småpenger å regne.

– Lån ikke mer enn du trenger

Folkia reklamerer for sine lån med argumenter som at noen ganger trenger man penger raskt til en uforutsett utgift. Situasjoner sikkert mange kan kjenne seg igjen i.

– Lån ikke mer enn du trenger er, og har alltid vært, et sentralt begrep i vår markedsføring. De kundene som har behov for større beløp, låner ikke fra Folkia. Våre lån brukes først og fremst for å takle uforutsette mindre utgifter, sier Janne Kiiha i Folkia til DinSide.

Han legger til at Folkia driver i tråd med de regler, tilsyn og rapporteringskrav som de store kommersielle bankene og at låntakerne bedømmes utfra kredittverdighet. I tillegg er Folkia helt åpne om hva det koster å låne pengene.

Forsøker å stoppe det

SMS-lån er et fenomen som Forbrukerombudet i Norge har forsøkt å motarbeide fordi de frykter konsekvensene av så lett tilgjengelige penger.

SMS-lån eller mobillån fungerer slik at du sender en SMS med et kodeord og lånebeløp til 2404 og venter på å få en bekreftelse. Beløpet knyttes til et kortnummer, og i mange tilfeller kan det gå svært liten tid før du har pengene inne på konto.

– Disse lånene er foreksempel rettet mot unge som er på byen og gjør det enkelt å fortsette å spandere champagne, har fagdirektør i Forbrukerrådet Jorge Jensen tidligere forklart til DinSide.

Derfor jobber Forbrukerombudet systematisk med å forhindre mobillån i Norge.
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

 • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
 • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Nico Widerberg

Samstemt
Samstemt
 • Galleripris:
  4 700,-

Tone Flesche

Kattevask
Kattevask
 • Galleripris:
  2 200,-

Odd Nerdrum

Ettårsdagen
Ettårsdagen
 • Galleripris:
  20 000,-