Forbrukerombudet frykter mange lar seg friste av SMS-lån for eksempel i ruspåvirket tilstand. (Foto: Øivind Idsø)

Forbrukerombudet frykter mange lar seg friste av SMS-lån for eksempel i ruspåvirket tilstand. (Foto: Øivind Idsø)

Låner deg penger via SMS

Publisert: Søndag 26. februar 2012 kl 17:00

Dyre mobillån har kommet til Norge.


Dinside I rekken av forbrukslån ser vi nå noe nytt: Forbrukslån per SMS. «Lån opp til 5.000 kroner, hurtig og enkelt!» heter det i reklamen for Folkia forbrukslån.

Du skal imidlertid være veldig lite økonomisk anlagt for å slå til på dette.

Låner du 1.000 kroner i 30 dager, koster det deg avsindige 452 kroner. Ja, du leste riktig. Det er en årlig effektiv rente på 9245 prosent.

Hos Folkia kan du maksimalt låne 5.000 kroner i 30 dager. For dette betaler du totalt 679 kroner, altså 14 prosent mer enn du lånte og en årlig effektiv rente på 371 prosent.

Hvorfor i alle dager skal du slå til på dette? Ja, vi advarer riktignok mot rentene på kredittkort og forbrukslån, men sammenlignet med Folkias lån, blir dette for småpenger å regne.

– Lån ikke mer enn du trenger

Folkia reklamerer for sine lån med argumenter som at noen ganger trenger man penger raskt til en uforutsett utgift. Situasjoner sikkert mange kan kjenne seg igjen i.

– Lån ikke mer enn du trenger er, og har alltid vært, et sentralt begrep i vår markedsføring. De kundene som har behov for større beløp, låner ikke fra Folkia. Våre lån brukes først og fremst for å takle uforutsette mindre utgifter, sier Janne Kiiha i Folkia til DinSide.

Han legger til at Folkia driver i tråd med de regler, tilsyn og rapporteringskrav som de store kommersielle bankene og at låntakerne bedømmes utfra kredittverdighet. I tillegg er Folkia helt åpne om hva det koster å låne pengene.

Forsøker å stoppe det

SMS-lån er et fenomen som Forbrukerombudet i Norge har forsøkt å motarbeide fordi de frykter konsekvensene av så lett tilgjengelige penger.

SMS-lån eller mobillån fungerer slik at du sender en SMS med et kodeord og lånebeløp til 2404 og venter på å få en bekreftelse. Beløpet knyttes til et kortnummer, og i mange tilfeller kan det gå svært liten tid før du har pengene inne på konto.

– Disse lånene er foreksempel rettet mot unge som er på byen og gjør det enkelt å fortsette å spandere champagne, har fagdirektør i Forbrukerrådet Jorge Jensen tidligere forklart til DinSide.

Derfor jobber Forbrukerombudet systematisk med å forhindre mobillån i Norge.

sms-lån bank forbrukslån

Nye tester på Dinside

Test: Mercedes GLC 350e ladbar hybrid

Lekker og potensielt rimelig.

Testet: SsangYong XLV

Koreanske SsangYong er tilbake etter flere år med modelltørke. Modellen XLV imponerer med mye, men er den bra nok?

Test av håndsåper: Her er de beste og verste såpene

Men det er ingenting i såpene som er ulovlig!

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil