IKKE LENGER ID PÅ BANKKORTET: Banknæringen har vedtatt at bankkort om noen år ikke lenger skal være id-kort.  (Foto: Per Ervland)

IKKE LENGER ID PÅ BANKKORTET: Banknæringen har vedtatt at bankkort om noen år ikke lenger skal være id-kort. (Foto: Per Ervland)

Bankkortet skal ikke lenger være legitimasjon

Publisert: Torsdag 12. januar 2012 kl 14:33

- Myndighetenes oppgave å lage gyldig ID, sier bankbransjen.


Dinside I Norge er pass, førerkort og bankkort regnet som gyldig legitimasjon. Men etter påtrykk fra Politiet og sikkerhetsmiljøene i bankene har banknæringen bestemt å avvikle ordningen med å tilby bankkort som godkjent ID.

- Bankene har ikke de riktige forutsetningene for å tilby ID-kort som er sikre nok, og vi ønsker derfor å bygge ned ordningen, sier Eldar Skjetne, leder for Fellesutvalget for betalingsformidling, som består av representanter fra de forskjellige bankene i Norge.

Det er derfor besluttet at bankkort om noen år skal avvikles som gyldig ID.

Ikke sikkert nok

Bakgrunnen for avgjørelsen er at bankkortene ikke gir god nok sikkerhet mot forfalskninger og kopiering.

- Sikkerheten er for dårlig, ettersom dagens teknologi gjør det svært enkelt å kopiere eller å forfalske bankkortene, sier Skjetne til DinSide, og legger til at det stort sett er i Norge at man aksepterer bankkort som gyldig legitimasjon.

- Dette er et særnorsk fenomen. I andre land er det mye vanligere å bruke pass som legitimasjon, sier han.

At bankkort fikk bilde og kunne brukes som legitimasjon, var i utgangspunktet en ekstra service til kundene, for å legitimere seg ved bruk av sjekker.

Avviklingen av bankkort som godkjent ID skyldes og at finansnæringen mener det ikke er deres rolle å utstede offisielle ID-kort.

Les også: Du må ta med passet på Europa-reisen

Myndighetenes oppgave

Nylig kunne DinSide fortelle at prosjektet med et nasjonalt ID-kort, som etter planen skulle være klart 1. januar 2013, igjen er blitt utsatt. Årsaken skal være manglende finansiering.

Nå er det snakk om at man i løpet av 2015 vil kunne skaffe seg et nytt, nasjonalt ID-kort, som også blir gyldig i Schengen-området.

Dette kan bety at det nye, nasjonale ID-kortet kan være klart, før bankkortene forsvinner som godkjent legitimasjon.

- Vi mener det er myndighetenes oppgave å tilby nordmenn godkjent ID. Beslutningen er tatt fra vår side, men vi har laget en romslig avviklingsplan, sier Skjetne, som likevel understreker at de vil avvikle bankkortet som ID, uavhengig av om myndighetene får klart det nasjonale ID-kortet i tide.

- Vi kan ikke forholde oss til at de velger å utsette prosjektet, understreker Skjetne.

Les også: Disse kortene sparer penger for deg - mens du handler

bankkort id legitimasjon pass fno politiet

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil