ID-KORT PÅ SVENSK: Foreløpig ser et svensk ID-kort slik ut. Det norske kortet vil se noe annerledes ut.

ID-KORT PÅ SVENSK: Foreløpig ser et svensk ID-kort slik ut. Det norske kortet vil se noe annerledes ut.

Tre år til nordmenn får ID-kort

Publisert: Mandag 2. januar 2012 kl 13:31

Du må vente helt til 2015 for å få ID-kort. Årsak: Manglende finansiering.


Dinside Etter planen skulle det være mulig for nordmenn å få seg ID-kort 1. januar 2013. Men nå er prosjektet utsatt nok en gang, denne gangen tre år ekstra.

– Det må legges til grunn at framdriften av nasjonalt ID-kort er betydelig forsinket grunnet manglende finansiering. Det vil tidligst kunne påregnes full prosjektframdrift fra januar 2013 og med derav mulig ferdigstillelse i 2015 - altså det tidspunktet kortet kan leveres til søker. Departementet kan dessverre ikke angi nærmere framdrift på nåværende tidspunkt og selv den ovennevnte mulige framdrift er svært usikker, skriver Justisdepartementet i en epost til DinSide.

Det er snart fem år siden DinSide skrev at Justisdepartementet hadde foreslått å innføre et frivillig ID-kort for alle med fast bopel i Norge. Men hvorfor har det tatt så lang tid? I februar 2011 lød unnskyldningen slik:

– Dette er den tid det tar å legge til rette for produksjon hos leverandør og saksbehandling i politiet, svarte Knut Fosli, avdelingsdirektør i Politiavdelingen i Justisdepartementet, til DinSide.

Slik virker ID-kortet

Hittil har 21 europeiske land har nasjonale ID-kort med Schengen-funksjonalitet. Sverige og Finland har det alt på plass, mens både Danmark og Norge venter fortsatt på å få det.

Kortet har tre funksjoner:
 • ID-kort
 • Schengen-reisedokument
 • eID for sikker elektronisk kommunikasjon

 • Det nye ID-kortet skal ha samme sikkerhet som de nye biometriske passene. Pass og ansiktsfoto er også lagt inn i kortet.

  Selv om det kan være fristende å droppe passet, er det ikke likegyldig hva du velger å ha med deg på reisen.

  – Du må alltid ha med pass utenfor Schengen. Innenfor vil ID-kortet være tilstrekkelig, men pass vil fortsatt også være gyldig reisedokument og ID, uttalte avdelingsdirektøren.

  Fem års gyldighet

  De norske ID-kortene skal koste rundt 300 kroner for voksne og barn, men er bare gyldig i fem år, i motsetning til passet, som er gyldig i ti år.

  – Fem år er valgt grunnet to forhold; Slitasje ved bruk. I tillegg skal kortet blant annet inneholde en kontaktbrikke, og teknisk utvikling tilsier at ny teknologi bør brukes innen en femårsperiode, forklarte Fosli.

  I januar i år blir det også innført nytt pass og nytt nasjonalt ID-kort i Sverige, ifølge polisen.se. Det nasjonale ID-kortet til svenskene vil få en ny utforming, men prisen vil fortsatt ligge på 400 svenske kroner.

  id-kort sverige pass

  Nye tester på Dinside

  Fem DAB-radioer i budsjettklassen

  TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

  Pølsa med 30 prosent grønnsaker

  Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

  Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

  Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

  Mest kommentert

  Har du noe å tilføye?

  Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

  RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil