Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm
ER DU AVHENGIG? Eller muligens bare forelska? Kjærlighet kan ha skylda for at du aldri klarer å legge telefonen fra deg. (Foto: Colourbox.com)
ER DU AVHENGIG? Eller muligens bare forelska? Kjærlighet kan ha skylda for at du aldri klarer å legge telefonen fra deg. (Foto: Colourbox.com)

Er du avhengig av denne?

Sterke følelser gjør at du ikke klarer å legge iPhonen fra deg.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide I en studie gjennomført blant 200 studenter på Universitetet i Stanford, svarte 34 prosent at de ser på seg selv som avhengige av sine smarttelefoner, mens 32 prosent av deltakerne fryktet at de vil bli det i fremtiden.

Men er en iPhone og andre smarttelefoner virkelig avhengighetsskapende, slik mange hevder?

Blir man avhengig?

Ifølge nettstedet iMedical apps hevdes det at iPhone skal ha forårsaket en helt ny diagnose som er blitt lansert av taiwanske psykiatere, nærmere bestemt IAD – iPhone Addiction Disorder.

Dette med bakgrunn i to yngre iPhone-brukere, som skal ha brukt sine elskede telefoner mer eller mindre kontinuerlig, hele døgnet.

Et forsøk gjennomført av den danske forfatteren Martin Lindstrøm, kan tyde på noe annet. I sin siste bok, Brandwashed, forteller han om et forsøk han gjennomførte i samarbeid med firmaet MindSign i California. Dette firmaet har metoder for å overvåke forbrukere og deres hjerneaktivitet, enten når de benytter seg av et produkt, eller ser på spesifikke reklamer.

Formålet med forsøket var å finne ut om det faktisk er slik at en iPhone kan være avhengighetsskapende på lik linje med alkohol, shopping og tv-spill, slik mange hevder.

Les også: Enkel tilgang til disse iPhone-snarveiene

Ekte kjærlighet

For å finne ut av dette, fikk 16 forsøkspersoner av begge kjønn først høre lyden av en ringende, vibrerende iPhone, før de deretter så på filmopptak av det samme.

Forsøket viste at deltakernes hjerner definitivt reagerte på både lyden og bildet av en iPhone, og at det skapte positive følelser hos de disse. Men ikke helt slik man hadde forventet.

Lyd- og bildeopptakene bidro nemlig til aktivitet i den delen av hjernen som er knyttet til kjærlighet og sympati.

Altså viste hjerneaktiviteten under forsøket ikke tegn på avhengighet, men på kjærlighet til den berømmelige telefonen, på samme måte som hjernen ville reagert overfor testpersonenes kjærester, familiemedlemmer og kjæledyr.


Muligens en grei unnskyldning å kunne bruke, når du ikke klarer å legge fra deg din iPhone ved middagsbordet..?

Les også: Dette skapte trøbbel for norske iPhone-brukere
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

 • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
 • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Eva Langaas

Gult lys
Gult lys
 • Galleripris:
  5 500,-

Odd Nerdrum

Ettårsdagen
Ettårsdagen
 • Galleripris:
  20 000,-

Runi Langum

Lilje
Lilje
 • Galleripris:
  3 600,-