UNDER ARBEID: Windows 8 er langt fra ferdig. Men du kan prøve det allerede nå, om du er nysgjerrig. Forbred deg på en shizofren opplevelse. (Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke)

UNDER ARBEID: Windows 8 er langt fra ferdig. Men du kan prøve det allerede nå, om du er nysgjerrig. Forbred deg på en shizofren opplevelse. (Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke)

Vi har prøvd Windows 8

Publisert: Torsdag 15. september 2011 kl 11:16

Helt gratis, helt trygt, men ikke helt problemfritt.


Dinside Det tok litt tid, men Microsoft er i ferd med å virkelig omfavne mobiler og nettbrett. Windows Phone 7 har gitt dem reelle muskler i mobilverdenen, og nå står nettbrettene for tur. En plattform Microsoft har vært dårlige på.

Et eksempel: Acer Iconia Tab W500 - terningkast tre

Heldigvis har giganten et nytt triks i ermet: Windows 8. Det skal fungere like godt med fingeren som med musen, og denne uken ga Microsoft ut sin første testversjon av operativsystemet.

Uansett om du bruker en finger eller mus er det helt gratis å prøve, og det trenger ikke være så vanskelig, heller.

Ikke bare, bare

Operativsystemet kan legges på DVD eller minneplugg om man vil installere det på gamlemåten. Men ettersom dette er en tidlig testversjon, egentlig bare for utviklere, blir dette en risiko de færreste vil ta.

En virtuell maskin er derfor en bedre idé. Teknologien lar deg opprette en "liksom-datamaskin", for å for eksempel kjøre to operativsystemer på én maskin, samtidig. Slik mange Mac-brukere har gjort lenge, med Windows installert parallelt med Mac OS X.

Slik installerer du Windows på Mac-en din

Det finnes mange løsninger, men det som fungerte for oss var programmet VirtualBox.

Dette er gratis. Det er også prøveversjonen av Windows 8. Dermed er alt du trenger litt tid.

Og litt stå på-vilje.

KJEKT: Med VirtualBox kan du lage en virtuell datamaskin du kan boltre deg på helt risikofritt. For eksempel for å installere Windows 8.

Slik gjør du det

Vi rev ut mange hår under vår installasjon, men følger du denne guiden skal det i prinsippet være en enkel sak. Med strek under "i prinsippet". Den gode nyheten er at du slipper å ødelegge PC-en din uansett hvor galt det går, ettersom maskinen vi installerer Windows 8 på er virtuell.

Og ettersom VirtualBox fungerer på både Windows, Mac og Linux, kan alle (i prinsippet) få prøve. I denne guiden bruker vi Windows-versjonen av programmet.

 1. Last ned Windows 8 fra Microsofts nettsider. Vi prøvde begge versjoner, men fikk bare installert 32-bit-versjonen.
 2. Last ned Virtualbox.
 3. Installer og kjør Virtualbox. Dette punktet bød på mange problemer for oss, men mye var relativt selvforskyldt og ordnet seg med iherdig googling.
 4. Velg "New" i verktøylinjen øverst. Gi den nye virtuelle maskinen et navn, og velg "Microsoft Windows" under "Operating System" og "Other Windows" under "Version".
 5. 5. Velg hvor mye RAM din virtuelle maskin skal få. I vår erfaring trengte installasjonen i alle fall to gigabyte, så prøv å velge så mye som mulig uten å velge mer enn halvparten av din egen RAM. Du deler nemlig RAM-en din i to.
 6. Nå skal en virtuell harddisk lages. La parametrene stå som de gjør, men gi disken et navn og ikke velg mer plass enn du kan avse. Minst 20 gigabyte er anbefalt, og bør holde lenge. Når dette er gjort, er det bare å trykke "Create" og maskinen er klar.
 7. Maskinen dukker opp i en liste, og startes ved å dobbeltklikke på den. Nå startes en veiviser, ettersom det er første gang du kjører den.
 8. Når "Select Installation Media" dukker opp, trykker du på knappen ved siden av rullgardin-menyen og finner ISO-filen med Windows 8, som du lastet ned fra Microsoft. Trykk deg gjennom resten, og hepp: Installasjonen starter. Om du har gjort alt riktig, og er litt heldig.
 9. Dermed er det bare å kjøre gjennom installasjonen som en hvilken som helst annen Windows-installasjon. Vi fikk problemer med at ting stoppet opp, og erfarte at vi måtte la den virtuelle maskinen jobbe uten forstyrrelser. Prøv å gjøre så lite som mulig utenfor Virtualbox mens installasjonen kjører.
 10. Etter noen virtuelle omstarter skal Microsoft forgjettede land åpenbare seg i all sin prakt. Gratulerer.


Slik kan du også prøve annet - for eksempel OS-et Kolibri som tar kun fem megabyte

Her er noen smakebiter fra det som venter deg i Windows 8:


Slik er det

Den nye Metro-stilen til Microsoft, som nå skal brukes i alt fra Windows Phone 7 til Xbox 360, er det første som slår deg i Windows 8. Grensesnittet fungerer sikkert utmerket for fingre, men ikke alltid like godt for mus i vår øyne.

Dessuten fremtrer Metro-opplegget kun som et skall oppe på et Windows 7-liknende operativsystem. For eksempel får du opp et kontrollpanel i Metro-stil, men for å finne alle valgene blir du sendt videre til det gamle kontrollpanelet, med klassisk Windows-design. Dermed blir Windows 8 en schizofren opplevelse.

Vi liker godt Metro-stilen, de få stedene den er gjeldende, men det virker rart å forholde seg til et tydelig fingerbasert grensesnitt på en PC. Mange vil nok kutte ut Metro-startsskjermen og forholde seg til det klassiske Windows-grensesnittet om man ikke kjører operativsystemet med trykkskjerm. Vi er spente på hvordan dette tar seg ut på et nettbrett.

Windows 8 krever ikke mer enn Windows 7

Ikke fikk vi til hverken lyd eller nettverk i testversjonen heller, men her må nok VirtualBox og vår egen tid ta mye av skylden. Metro-designede programmer, som tilsynelatende følger med, fungerer heller ikke.

Windows 8 er i en tidlig, tidlig versjon. Så noe terningkast skal vi selvfølgelig ikke rulle ennå. Uansett hva slags førsteinntrykk man får, er det fint å se at Microsoft tør å tenke annerledes denne gangen.

Om det virkelig fungerer, får tiden vise.

Samleside: Windows 8


windows 8 microsoft virtualisering operativsystem windows

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil