Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm
Alle de tre X53-modellene vi har testet gir svært mye PC for pengene, og anses som gode kjøp. Men ytelsesforskjellene er temmelig store. (Foto: Bjørn Eirik Loftås)
Alle de tre X53-modellene vi har testet gir svært mye PC for pengene, og anses som gode kjøp. Men ytelsesforskjellene er temmelig store. (Foto: Bjørn Eirik Loftås)
TEST:

Asus X53E, X53TA og X53SV

Tre maskiner i samme serie, rettet mot studenter og all-round-bruk. Alle tre er smarte kjøp i hver sin prisklasse.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide Skole- og studiestart nærmer seg med stormskritt, og de neste ukene skal vi i DinSide Data ha spesiell fokus på bærbare PC-er rettet mot deg som skal kjøpe ny PC i den anledningen. Du kan forvente tester, prissammenligninger og generelle tips og råd.

Vi starter med en test av ikke mindre enn TRE modeller i den ferske X53-serien til Asus, som vi tror kommer til å bli svært populære i student-segmentet. Her får du nemlig mye for pengene, uansett hvilken du velger.

Alle tre maskinene har dessuten svært lav støynivå og god batterilevetid, for ikke å glemme den sedvanlige 24 måneders garantien fra Asus - som vi tror flere enn oss vet å verdsette.

Her ser du noen bilder av dem:Tekniske data

Vi snakker her om tre maskiner til rundt 4000, 5000 og 6000 kroner. Mye er likt, men det er også en del vesentlige forskjeller. Her er en kjapp oversikt over hva du får:

Tekniske data

  Asus X53E Asus X53T Asus X53SV
Skjerm 15,6" blank LED-baklyst skjerm, 1366 x 768 piksler 15,6" blank LED-baklyst skjerm, 1366 x 768 piksler 15,6" blank LED-baklyst skjerm, 1366 x 768 piksler
Prosessor Intel Core i3 2310M AMD A6-3400 Intel Core i7 2630QM
Minne 4 GB DDR3 8 GB DDR3 8 GB DDR3
Harddisk 500 GB 640 GB 640 GB
Optisk drev DVD-leser/brenner for alle DVD-formater DVD-leser/brenner for alle DVD-formater DVD-leser/brenner for alle DVD-formater
Grafikkort Intel HD Graphics 3000 AMD Mobility Radeon HD 6720G2 NVIDIA GeForce GT 540M
Bluetooth Bluetooth 3.0 Bluetooth 3.0 Bluetooth 3.0
Trådløst nett b/g/n b/g/n b/g/n
Kablet nett Gigabit Gigabit Gigabit
USB-porter 3 stk USB 2.0 3 stk USB 2.0 + 1 stk USB 3.0 3 stk USB 2.0
Skjermutganger VGA og HDMI 1.3 VGA og HDMI 1.3 VGA og HDMI 1.3
Kortleser SD/MS SD/MS SD/MS
Webkamera 0,3 Mpix 0,3 Mpix 0,3 Mpix
Operativsystem Windows 7 Home Premium 64-bits Windows 7 Home Premium 64-bits Windows 7 Home Premium 64-bits
Størrelse 378 x 253 x 34,9 mm 378 x 253 x 34,9 mm 378 x 253 x 34,9 mm
Vekt 2,6 kg 2,6 kg 2,6 kg
Pris: 3.790 kr (kampanjepris MPX) 4.990 kr (Komplett.no) 5.990 kr (kampanjepris MPX)
Vi gjør oppmerksom på at modellene også kommer med andre konfigurasjoner enn dem vi har testet.


To maskiner med siste generasjon Core i-prosessorer fra Intel, mens X53TA er den første modellen vi tester som er basert på AMD sin sylferske Llano-platform og A6 APU (kombinert prosessor og grafikk).

Mens X53E og SV har helt identisk kabinett og tilkoblinger (SV har riktig nok litt mer rød kobberfarge i metallet), skiller X53TA seg ut både positivt og negativt. Borte er aluminiumen som omkranser tastaturplaten, noe som muligens gir et litt simplere preg og litt dårligere oppstiving, men vi ser det som udelt positivt at X53T er utstyrt med en USB 3.0-port, noe de andre to mangler.

Kabinettet på X53E og SV er mer eller mindre identisk med det som er brukt på K53SV som vi testet tidligere i sommer.

Vi liker også at strøminntaket på X53TA er plassert lengst unna brukeren på venstre side, og ikke midt på siden som på de andre to. Verst er det med den kraftigste, X53SV, som har en strømforsyng med kontakt som bygger flere centimetre rett ut. De to andre har kontakter med smidig 90 graders knekk.

Stor, mindre minst

Det er også viktig å være obs på at det er tre forskjellige strømforsyninger som benyttes her. X53E, som er den enkleste og billigste konfigurasjonen har en liten og lett 65W-forsyning som veier 328 gram, mens X53SV er mye større og veier mer enn det dobbelte - 680 gram. Omtrent midt i mellom plasserer strømforsyningen til X53T seg, med sine 474 gram. Greit å vite dersom du er opptatt av å holde den totale vekta (og størrelsen) nede.

Enorme forskjeller på strømforsyningene, både i størrelse og vekt. (Foto: Bjørn Eirik Loftås)
Enorme forskjeller på strømforsyningene, både i størrelse og vekt. (Foto: Bjørn Eirik Loftås)


Tastaturet skiller også X53TA fra de to øvrige. Det er mindre mellomrom mellom tastene, hver av tastene er litt større, spesielt nummertastene men også retur-tasten er noe bredere på X53TA. Begge tastaturene er gode å skrive på, er fast og responsivt, men vi fant oss best til rette med tastaturet på X53TA - kanskje mest på grunn av den litt bredere returtasten. Rett og slett vanskeligere å bomme på for den som ikke ser på tastaturet under skriving.

KLIKK, klikk, KLIKK

Pekeplaten har to adskilte knapper for venstre- og høyreklikk, og her kommer den første store innvendingen vi har mot disse maskinene: Klikkingen. Den avgir så høy lyd at det blir rett og slett slitsomt. Verst er det med X53TA, der er knappene i tillegg litt harde å trykke ned. Og det er faktisk forskjeller mellom X53E og SV hva angår klikkelyd. X53SV avgir mindre klikkelyd enn X53E. Det kan være tilfeldigheter knyttet til våre testeksemplarer, men dette burde være helt unødvendig, Asus.

Pekeplaten på E og SV
Pekeplaten på E og SV


Skjermene er blanke, og gjennomsnittlig lys- og kontraststerke. Det er derimot ikke mye skrå vinkel som skal til før kontrasten avtar og bildet blir fordreid. Dette er imidlertid mer malen enn unntaket i klassen.

Forbedret installasjonsprosess

Installasjons- og oppstartsprosessen er temmelig lik på de tre maskinene, og til vår store glede ser vi at den er langt mer effektiv enn tidligere. Fra vi startet maskinene første gang til de var klare til bruk, tok det ikke mer enn 5-7 minutter, og det var ikke mange spørsmål som måtte besvares underveis.

Du kommer likevel ikke utenom en rekke påminnelser om registrering og aktivering av antivirus fra McAfee, samt oppdateringer av Asus egne programmer. Og her har Asus gjort en litt slett jobb, synes vi. Boksen som du ser under, dukket opp på alle maskiner få minutter etter første oppstart. Her er det altså noe som bør oppdateres, men vi aner ikke hva:

Asus vil oppdatere noe, men vil ikke si hva.
Asus vil oppdatere noe, men vil ikke si hva.


Og selve oppdateringsjobben er også lite elegant. Det går tregt, det innbefatter batch-rutiner og svarte kommandovinduer, og virker rett og slett litt hjemmesnekret.

Fine, stillegående maskiner

Foruten dette har vi lite å bemerke i negativ forstand. Alle tre maskinene oppleves som raske til de aller fleste oppgaver, og støynivået er forbilledlig lavt.

Aller stillest er i3-baserte X53E, som også er den desidert billigste maskinen. Det er en vifte som går mer eller mindre konstant, men den hører du knapt før du legger øret inntil.

Det samme kan sies om de to andre også, men under tøff belastning bruker begge disse mer luft for å kjøle ned prosessor og grafikkort. Det er ikke så underlig, da disse har vesentlig kraftigere grafikkløsning (og prosessor, for den saks skyld).

X53TA, som er basert på AMD A6-APU har viften som endrer fart hyppigst, men vi kan på ingen måte omtale noen av disse maskinene som støyende.

Ytelsesmålinger

Når vi først er inne på dette med ytelse, kan vi se litt mer på detaljene og de individuelle forskjellene.

Windows 7 sin egen opplevelsesindeks sier følgende:

Windows Opplevelsesindeks

  Asus X53E Asus X53TA Asus X53SV
Prosessor 6,4 6,6 7,4
Minne (RAM) 5,9 7,3 7,6
Grafikk 4,7 5,2 5,9
Spillgrafikk 6,1 6,2 6,6
Primær harddisk 5,9 5,9 5,9
Skalaen går fra 1,0 til 7,9, der sistnevnte er best.


Ut fra dette forstår vi at det er snakk om maskiner som slett ikke befinner seg nederst på rangstigen hva angår ytelse. Og det er også grunn til å understreke nok en gang at alle oppleves som responsive og raske maskiner til de aller fleste oppgavene.

Vi koblet dem også til en skjerm med full HD-oppløsning (1920 x1080), og ingen av maskinene hadde noen som helst problemer med å avspille absolutt alle HD-testvideoene våre, inkludert AVCHD, DivX HD, MKV i 1080P osv. Det virket heller ikke å plage prosessor- og grafikkort særlig mye, viftene forholdt seg temmelig rolig underveis.

Ingen av PC-ene hadde det minste trøbbel med selv tunge videoavspillinger. Her ser du prosessorbelastningen på den billigste PC-en under avspilling av Flash HD-materiale på YouTube (1920 x 1080 piksler). Fortsatt mye å gå på, rett og slett.
Ingen av PC-ene hadde det minste trøbbel med selv tunge videoavspillinger. Her ser du prosessorbelastningen på den billigste PC-en under avspilling av Flash HD-materiale på YouTube (1920 x 1080 piksler). Fortsatt mye å gå på, rett og slett.


Det er først når det skal spilles nyere 3D-spill eller videofiler skal kvernes og komprimeres at forskjellene blir veldig merkbare. Spesielt til spilling bør du vurdere noe annet enn X53E, mens både X53TA og SV byr på relativt god spillytelse - spesielt hvis du holder deg til oppløsninger inntil 1366 x 768 piksler og normal detaljrikdom.

Passmark PerformanceTest 7 gir oss et litt mer detaljert bilde av forskjellene, først grafikkytelsen:

3D-grafikkytelse (poeng). Fra Passmark PerformanceTest 7.0
3D-grafikkytelse (poeng). Fra Passmark PerformanceTest 7.0


Vestentlig svakere 3D-ytelse på den billigste altså. Det er ikke noen spillmaskin, mens de to andre er middels og litt over middels gode på dette punktet.

Vi legger til at mens X53E og TA benytter én grafikkbrikke hele tiden, svitsjer SV mellom integrert Intel HD-grafikk og dedikert Nvidia-grafikk. Dette skjer sømløst, og det er kun når Intel-grafikken ikke klarer å henge med i svingene at det svitsjes til langt kraftigere Nvidia-grafikk.

Prosessorytelsen gir samme rangering, men den råsterke 2630QM-prosessoren på X53SV gruser de andre ettertrykkelig:

Prosessorytelse (poeng). Fra Passmark PerformanceTest 7.0
Prosessorytelse (poeng). Fra Passmark PerformanceTest 7.0


X53SV er rett og slett en meget sterk PC som løser selv svært tung videokomprimering kjapt og effektivt, samtidig som du surfer på nett og gjør andre oppgaver på maskinen!

Strømstyring til besvær?

Så gjenstår batterimålingene. Det har skjedd en vesentlig utvikling den siste tiden, ettersom både AMD og Intel har kommet på banen med prosessorer som er vesentlig mer strømeffektive enn fra tidligere årganger.

I tillegg lager produsentene sine egne strømstyringssystemer, og selv om Asus utvilsomt har funnet effektive oppsett må vi medgi at vi har sett langt mer smidigere overganger mellom nettstrøm og batteri. Du kan for eksempel oppleve at Windows Media Player krasjer dersom du drar ut strømpluggen midt i en film, fordi inngrepene i Windows-miljøet er så omfattende. For eksempel fjernes skrivebordsbakgrunnen, og oppgavelinjen skjules. Hvor mye batteritid sparte vi på det, Asus? Ett minutt?

For å måle levetiden kjørte vi først en 720P HD-videofilm i loop gjennom Windows Media Player til batteriet gikk tomt. Deretter ladet vi batteriet fullt igjen, og målte tiden igjen - denne gangen helt uten belastning.

Alle tre maskinene er utstyrt med 6-cellers batteri. Resultatene ser du i tabellen under:

Tid i minutter med og uten belastning.
Tid i minutter med og uten belastning.


Den billigste maskinen er altså den mest strømgjerrige også, kanskje ikke så veldig overraskende, men nesten 7 timer med lav belastning er et svært godt resultat fra en maskin i billig-segmentet. Samme maskin klarte over fire timer med kontinuerlig videoavspilling også, før maskinen sluknet.

Vi ble kanskje bittelitt skuffet over resultatene fra den AMD-baserte X53TA, som ikke klarer å måle seg med de to andre under lav belastning.

Vi stiller også et spørsmålstegn ved at X53SV gav opp etter kun 2 timer med videoavspilling. Vi antok først at Nvidia-grafikkortet ble benyttet under avspillingen, men en sjekk i innstillingen skulle ikke tyde på at så var tilfelle. Vi fikk samme resultat etter flere kjøringer, og er rett og slett ikke sikre på hva som har påvirket ytelsen negativt her. Det er ikke normalt at en maskin som holder i mer enn 6 timer uten belastning skal kaste inn håndkledet etter knappe 2 med videoavspilling. Hvis noen har en god forklaring på dette, bruk debatten under artikkelen.

Konklusjon

For å ta det viktigste først: Alle disse tre maskinene opplever vi som enere i hver sin prisklasse. Hvis du ikke er opptatt av spilling, og har et begrenset budsjett, tror vi ikke du vil finne mange maskiner under 4000 kroner som kan konkurrere mot X53E. Det er rett og slett en meget fin maskin med lav støy og imponerende lang batterilevetid, som duger til det aller meste.

X53SV får i tillegg eget anbefalt-stempel. (Foto: Bjørn Eirik Loftås)
X53SV får i tillegg eget anbefalt-stempel. (Foto: Bjørn Eirik Loftås)
Men har du en ramme på 6000 kroner får du mer av alt dersom du velger X53SV. Det er en maskin som skårer høyt på alle testene, inkludert spillytelse. Bare så synd at den ikke er utstyrt med USB 3.0-port, for det synes jeg vi bør forvente i 6000-kroners klassen høsten 2011. Men bryr du deg mindre om høyhastighets ekstern lagring, er dette en svært god maskin i nær sagt alle bauger og kanter.

Litt mer på siden enn midt i mellom legger X53TA seg. Den er ikke like god på batterilevetid, og konstruksjonen er litt simplere enn de to andre. Men den har like mye minne som X53S, større harddisk og har dessuten en USB 3.0-port, og koster altså en tusenlapp mindre. Og en tusenlapp er jo penger det også, og totalt sett gir også denne maskinen mye for pengene.

Vi liker også at Asus gir 24 måneders garanti, hvor de fleste konkurrentene kun gir 12.

Alle tre maskinene får derfor "Godt kjøp"-stempel, mens X53SV, som er den beste maskinen av disse tre, får en ekstra anbefaling i tillegg.

Takk til MPX og Komplett for utlån av maskinene

Flere ferske PC-tester

Testresultat

Asus X53E

Totalkarakter: terningkast 4
Negativt

Stillegående, solid bygd, god batterilevetid, kompakt strømforsyning, lav pris

Negativt

Mangler USB 3.0, svak 3D-ytelse, Lavoppløst webkamera, høy klikkelyd fra museknappene.

annonse
Finn lignende produkter fra:


Testresultat

Asus X53TA

Totalkarakter: terningkast 4
Negativt

Stillegående, godt med minne og harddiskplass, USB 3.0, god ytelse til det meste, fin pris

Negativt

Høy klikkelyd fra museknappene, lavoppløst webkamera, ikke fullt så robust som sine Intel-søsken i X53-serien, litt svakere batterilevetid enn vi hadde håpet fra en PC med AMDs ferskeste APU.

annonse
Finn lignende produkter fra:


Testresultat

Asus X53SV

Totalkarakter: terningkast 5
Negativt

Stillegående, solid bygd, mye minne og lagringsplass, meget høy ytelse, bra batterilevetid ved lav belastning.

Negativt

Strømkabelen stikker flere centimetre rett ut midt på siden, mangler USB 3.0, lavoppløst webkamera, batteriet holdt kun 2 timer ved videoavspilling.

annonse
Finn lignende produkter fra:
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Kjell Nupen

Sentimental reise
Sentimental reise
  • Galleripris:
    9 000,-

Tone Flesche

Kattevask
Kattevask
  • Galleripris:
    2 200,-