Lagringsplass: Utstyrsboden har blitt lovfestet i byggteknisk forskrift.  (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Lagringsplass: Utstyrsboden har blitt lovfestet i byggteknisk forskrift. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Nå må du bygge bod

Publisert: Lørdag 13. august 2011 kl 08:01

Nye byggeregler påbyr bod for deg som skal bygge nytt.


Dinside Planlegger du å bygge nytt? En revisjon av byggteknisk forskrift innebærer at det nå er pålagt med en oppbevaringsplass eller bod på minimum fem kvadratmeter i alle hus som byggmeldes etter 1. juli. Dette ifølge boligleverandøren Nordbohus' boligmagasin.

Nye byggeregler fra 1. juli: Her er de viktigste endringene

Ønsker seg mer plass

Behovet for lagringsplass, enten det gjelder hyller, skap, kott eller boder, er en gjenganger på lister over hva nordmenn ønsker seg. I undersøkelsen Future Living fra Prognosesenteret svarte 68 prosent at dersom de kunne velge ett rom til, står en ekstra bod øverst på ønskelisten. En fersk undersøkelse av Norstat på vegne av Ikea viser at en av to ønsker mer bedre løsninger for å få orden på ting i hjemmet. Klær, sko, utstyr til fritidsaktiviteter og hobbyer, samt søppel vokser oss bokstavelig talt over hodet.

Bruk den plassen du har: Slik får du mest mulig ut av (eller inn på) den plassen du har til rådighet

Når paragrafen på bod og oppbevaringsplass i byggteknisk forskrift nå er blitt revidert, er boden med plass til sportsutstyr, verktøy og alt det andre som er kjekt å ha blitt et lovfestet krav. Den skal enten være i huset eller for eksempel i en garasje, og må stå klar når huset er ferdig til overtakelse. Tidligere gjaldt dette kun bygninger med flere boliger, mens det på et mer generelt grunnlag ble sagt at det skulle være tilstrekkelig plass egnet for oppbevaring.

- Selv om vi vet at det vil bli behov for bodplass, opplever vi at det har blitt nedprioritert. De som kjøper hus har ofte blikk og fokus på andre rom enn bod, og ønsker en større enebolig på et plan. Utfordringen er å finne aktuelle tomter med nok plass, sier Stian R. Moursund, markedssjef i Nordbohus i en pressemelding.

Lovpålagt bodplass er nå standard i deres boliger.

Er du ikke avhengig av lagringsplass i selve boligen, kan du kanskje ha nytte av et lite anneks? Se hva du kan bygge uten byggemelding.

Flere endringer

Påbudt bod er langt fra den eneste endringen du må ta hensyn til dersom du skal bygge nytt eller pusse opp i høst. 1. juli i år trådte en rekke endringer i kraft. Blant annet må alle nye boliger ha radonsperre og lekkasjesikring, mens de strenge reglene rundt bygging eller oppussing av baderom som ble innført i fjor er nå myket opp.

Les mer: Her er de nye byggereglene


Ja, det er smart med bod, men er det greit at myndighetene regulerer størrelsen? Diskuter under.

oppbevaring bod lager byggeregler

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

Er det greit med bodpåbud? Diskutér

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil