Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm
ANNEKS UTEN BYGGEMELDING: Til hagen eller hytta, lagringsplass eller utestue. Dette annekset fra Jabo er ikke det billigste, men ganske snasent. (Foto: Jabo)
ANNEKS UTEN BYGGEMELDING: Til hagen eller hytta, lagringsplass eller utestue. Dette annekset fra Jabo er ikke det billigste, men ganske snasent. (Foto: Jabo)

Bygg uten byggemelding

Du kan få anneks for under 10.000 kroner. Vi har sjekket hvilke byggesett du kan sette opp uten byggemelding, og hva det koster.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide Trenger du litt mer plass på hytta, til overnattingsgjester og lagerplass? Om du ikke har 200.000 kroner å bla opp for et laftet anneks, er kanskje et ferdigbyggesett tingen.

Du kan bygge hytte eller anneks i hagen på inntil 15 kvadratmeter uten byggemelding. Dette står nærmere beskrevet i byggesaksbestemmelsene, paragraf 4-1 a:

  Oppføring, endring, fjerning, riving og opparbeidelse av følgende tiltak som er i samsvar med plan- og bygningsloven § 1-6 andre ledd, er unntatt fra kravet om byggesaksbehandling:

  1. Mindre frittliggende bygning på bebygd eiendom som ikke skal brukes til beboelse. Mønehøyde kan være inntil 3,0 m og gesimshøyde inntil 2,5 m. Verken samlet bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) kan være over 15 m2.

  Avstand til annen bygning på eiendommen skal ikke være mindre enn 1,0 m.

VIDEO: Bygge hytte eller bygge på? Se hva du bør tenke på før du går i gang

Overnattingsgjester = byggemelding

Det er som viktig å merke seg her, er imidlertid at dersom det dreier seg om bygg til boligformål, som eksempelvis til å huse overnattingsgester, må boligen byggemeldes, også dersom annekset er mindre enn 15 kvadratmeter.

Vær også oppmerksom på at noen kommuner har byggeforbud på hyttetomter, det vil si at du ikke kan ta deg den frihet og sette opp redskapsbod, anneks eller andre byggverk, uansett om dette er fritatt byggemeldingsplikt og er tillatt andre steder. Tjøme er eksempel på en kommune som har byggeforbud på alle hyttetomter.

Før du går i gang, lønner det seg uansett å sjekke med byggesakskontoret i kommunen.

For at byggingen skal være fritatt for byggemelding, må tomten være bebygd fra før. Du må også huske å holde nybygget 4 meter fra nabogrensen.

Kjøpe hytte? Her får du strandlinje fra 200.000 kroner.

Fra 9.990 kroner

I bildespesialen nedenfor kan du se eksempler på noen av byggesett-anneksene som finnes på markedet i dag. Prisene er innhentet fra byggvarehusenes nettsider, eller på direkte forespørsel til byggvarehuset.

Ferdigpakkeanneksene er oftest uisolerte, og dermed kun egnet til sommerovernatting. Flere selger med en isoleringspakke, for eksempel Jabo selger dette for rundt 15.000 kroner til 15-kvadratmeteranneksene. Mange av anneksene har 2-lags isolerglass inkludert i byggesettet. Sjekk i alle fall dette før du bestemmer deg for å kjøpe, i fall du ønsker deg en isolert hytte.

Det billigste annekset vi har funnet denne gangen, er 9 kvadratmeter store Lillevilla 38 fra Bauhaus, som koster 9.990 kroner. Bauhaus og Smart Club har begge annekser rett under 15-kvadratsgrensen, til cirka 20.000 kroner. Du kan se mer detaljer i bildespesialen:

Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

 • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
 • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Nico Widerberg

Samstemt
Samstemt
 • Galleripris:
  4 700,-

Damien Hirst

For the Love of God
For the Love of God
 • Galleripris:
  45 000,-

Odd Nerdrum

Ettårsdagen
Ettårsdagen
 • Galleripris:
  20 000,-