Viltpåkjørsler er vanlig og skjer ofte i mørket. Nå vil Volvo hindre dette. (Foto: Volvo)

Viltpåkjørsler er vanlig og skjer ofte i mørket. Nå vil Volvo hindre dette. (Foto: Volvo)

Volvo på viltjakt

Publisert: Søndag 19. juni 2011 kl 09:00

Volvo fortsetter å utvikle førerhjelpsystemer. Nå vil de unngå viltpåkjørsler.


Dinside Volvo er blant de fremste på førerhjelp og har allerede systemer som skal hindre påkjørsel av både andre kjøretøy og ikke minst fotgjengere. Fotgjengerbeskyttelsen ble introdusert med S60, men finnes nå i flere modeller.

Nå vil Volvo også hjelpe deg med å unngå å kjøre på dyr.


Les vår test av fotgjengerbeskyttelsen her.

Kjent teknologi

Viltvarsling finnes ikke i dag, men i prinsippet burde ikke dette systemet fungerer særlig annerledes enn fotgjengerbeskyttelsen. Utfordringen ligger i å få systemet til å kjenne igjen dyrene, slik at føreren kan varsles. Systemet må også fungere i mørket, noe som er en utfordring for dagens system.

Se hva som skjedde når fotgjengerbeskyttelsen sviktet.

Først sendes det ut et lydsignal. Dersom føreren ikke reagerer, griper bilen inn selv og bremser. Om den ikke klarer å stoppe helt, reduseres i alle fall hastigheten før sammenstøtet, noe som kan være av avgjørende betydning.


Om noen få år

Selve overvåkingen fungerer ved hjelp av en radarsensor og et infrarødt kamera. For å gjøre systemet i stand til å detektere ulike dyr, dro utviklingsteamet i en slags dyrehage (se bildene) for å studere adferden deres. Volvo sier at de i første rekke vil konsentrere seg om store dyr, som elg, hjort og reinsdyr. Prosessen har ikke pågått i mer enn et drøyt års tid, og Volvo er foreløpig ikke mer presise enn at de angir at systemet vil komme i salg ”om noen får år”.

Store dyr utgjør en betydelig fare for mennesker i en eventuell kollisjon. Bare i Sverige ble det i 2010 registrert mer enn 47.000 viltpåkjørsler. Rundt 7.000 av disse var elg, den største vilttrusselen for bilister. I USA omkom 2.499 personer i ulykker hvor dyr var involvert i perioden mellom 1993 og 2007, ifølge statistikken Volvo refererer til.

Les mer om hvordan Volvo forbedrer sikkerheten her.

volvo pedestrian detection fotgjengerbeskyttelse

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil