Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm
Viltpåkjørsler er vanlig og skjer ofte i mørket. Nå vil Volvo hindre dette. (Foto: Volvo)
Viltpåkjørsler er vanlig og skjer ofte i mørket. Nå vil Volvo hindre dette. (Foto: Volvo)

Volvo på viltjakt

Volvo fortsetter å utvikle førerhjelpsystemer. Nå vil de unngå viltpåkjørsler.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide Volvo er blant de fremste på førerhjelp og har allerede systemer som skal hindre påkjørsel av både andre kjøretøy og ikke minst fotgjengere. Fotgjengerbeskyttelsen ble introdusert med S60, men finnes nå i flere modeller.

Nå vil Volvo også hjelpe deg med å unngå å kjøre på dyr.


Les vår test av fotgjengerbeskyttelsen her.

Kjent teknologi

Viltvarsling finnes ikke i dag, men i prinsippet burde ikke dette systemet fungerer særlig annerledes enn fotgjengerbeskyttelsen. Utfordringen ligger i å få systemet til å kjenne igjen dyrene, slik at føreren kan varsles. Systemet må også fungere i mørket, noe som er en utfordring for dagens system.

Se hva som skjedde når fotgjengerbeskyttelsen sviktet.

Først sendes det ut et lydsignal. Dersom føreren ikke reagerer, griper bilen inn selv og bremser. Om den ikke klarer å stoppe helt, reduseres i alle fall hastigheten før sammenstøtet, noe som kan være av avgjørende betydning.


Om noen få år

Selve overvåkingen fungerer ved hjelp av en radarsensor og et infrarødt kamera. For å gjøre systemet i stand til å detektere ulike dyr, dro utviklingsteamet i en slags dyrehage (se bildene) for å studere adferden deres. Volvo sier at de i første rekke vil konsentrere seg om store dyr, som elg, hjort og reinsdyr. Prosessen har ikke pågått i mer enn et drøyt års tid, og Volvo er foreløpig ikke mer presise enn at de angir at systemet vil komme i salg ”om noen får år”.

Store dyr utgjør en betydelig fare for mennesker i en eventuell kollisjon. Bare i Sverige ble det i 2010 registrert mer enn 47.000 viltpåkjørsler. Rundt 7.000 av disse var elg, den største vilttrusselen for bilister. I USA omkom 2.499 personer i ulykker hvor dyr var involvert i perioden mellom 1993 og 2007, ifølge statistikken Volvo refererer til.

Les mer om hvordan Volvo forbedrer sikkerheten her.
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Kjell Nupen

Sentimental reise
Sentimental reise
  • Galleripris:
    9 000,-

Tone Flesche

Kattevask
Kattevask
  • Galleripris:
    2 200,-