SLAPP Å BETALE: Trond Bies bysykkel dukkert heldigvis opp igjen etter å ha vært savnet i to dager. (Foto: Per Ervland)

SLAPP Å BETALE: Trond Bies bysykkel dukkert heldigvis opp igjen etter å ha vært savnet i to dager. (Foto: Per Ervland)

Husk dette før du sykler

Publisert: Mandag 13. juni 2011 kl 13:57

Du er ansvarlig dersom bysykkelen forsvinner. Prislapp: 3.250 kroner.


Dinside – Du er ansvarlig for bysykkelen, akkurat som du er ansvarlig for din egen sykkel. Hvis du setter den fra deg i bysykkelstativet, vil det aldri være et problem. Setter du den fra deg ulåst, forsvinner den fort, sier Roar Horn, driftsjef i Clear Channel, som drifter Oslo Bysykkel, til DinSide.

Og hvis sykkelen av en eller annen grunn ikke blir levert inn i tide eller forsvinner, blir det dyrt. 3.250 kroner, for å være eksakt. Reglene finner du nederst i artikkelen

Hell i uhell

Nylig var Trond Bie, journalist i IT-avisen, farlig nær å måtte betale en slik bot. Han bruker bysykkelen hver dag til og fra jobb.

– Jeg var en kjapp tur innom en butikk. Da jeg kom ut igjen hadde noen sykla avgårde med den, forteller Bie, som hadde plassert sykkelen i et vanlig sykkelstativ for anledningen.

  "Dersom du handler i strid med vilkårene i denne avtalen og sykkelen blir mistet eller stjålet, plikter du å erstatte sykkelens verdi - i 2011 er dette kr 3.250. Beløpet skal innbetales til Clear Channel Norway AS", ifølge Oslobysykkel.no

Heldigvis hadde vedkommende som tok Bies sykkel levert den tilbake etter to dager.

– Jeg ble selvsagt svært lettet over å høre at noen hadde levert den tilbake igjen. Det tok riktignok to døgn, men jeg klager selvsagt ikke. Alternativet er mye, mye verre, sier Bie.

Les også: Slakter bysykkel-app
 (Foto: Per Ervland)
Det er viktig at du levere sykkelen tilbake i bysykkelstativet når du er ferdig å bruke den. Hvis ikke kan det fort bli dyrt ... (Foto: Per Ervland)


Vanskelig å slippe unna bot

Det er dessverre ikke så lett å komme seg unna denne boten hvis sykkelen du lånte har forsvunnet for godt.

– Du er ansvarlig når du låner sykkelen. Folk må være litt bevisst på å passe på det de låner, men det er jo klart at uhell kan skje, forteller driftsjefen i Clear Channel.

I løpet av en måned er det er cirka 150.000 uttak av bysykler. Hvert år er det noen bysykler som forsvinner, men ifølge Horn får de mange av disse syklene i retur.

– Vi sender ikke faktura umiddelbart, men venter i to måneder i tilfelle sykkelen har kommet tilbake. Hvis det skjer, vil fakturaen blir nullet ut, påpeker Horn.

Trond Bie kommer i hvert fall aldri mer til å sette fra seg en bysykkel ubevoktet hen.

– Uten tvil, dette ga meg definitivt en lærepenge. Jeg er bare glad for at den kom til rette. Bysykkel er et et svært godt tilbud jeg håper og tror de opprettholder. Det ser i hvert fall ut som at mange benytter seg av tilbudet i sentrum, sier Bie lettet.

Vilkår for bruk av Oslo Bysykkel:

 • Du er ansvarlig for å sykle forsiktig og overholde trafikkreglene, og det er også ditt ansvar dersom du påfører deg selv eller andre skade ved bruk av bysykkelen.
 • Du er personlig ansvarlig for brukerkortet og sykkelen. Av den grunn bør du ikke låne bort bysykkelen eller overlate utlånskortet til andre. Tapt eller stjålet kort må umiddelbart meldes til vår servicetelefon (se nedenfor), evt. sende oss melding på [email protected] Hvis melding om tap uteblir eller kommer sent, vil du bli holdt ansvarlig for misbruk av kortet. Erstatningskort sendes mot en avgift på kr. 90.
 • Syklene blir satt ut i god stand, og blir løpende ettersett og reparert. Det kan allikevel være at brukeren før deg har ødelagt eller sabotert deler av sykkelen. Du er selv ansvarlig for å etterse at sykkelen er hel og i forsvarlig stand før den tas i bruk. Vi ber deg ta kontakt med vår servicetelefon hvis du oppdager større skader på bysykkelen du nettopp har lånt. Dette vil hindre misforståelser og du hjelper Clear Channel med å finne ødelagte bysykler.
 • Bruk av bysykkelen må ikke overstige tre timer av gangen. Unnlater du å levere tilbake bysykkelen i tide gjentatte ganger, har Clear Channel anledning til å sperre utlånskortet permanent.
 • Bysykkelen skal ikke brukes utenfor sentrumsområdene, i skog og mark eller til sykling utenfor vanlig vei. Det er ikke tillatt å ta med seg bysykkelen utenfor Oslos bygrense.
 • Setter du fra deg bysykkelen utenfor et av våre stativer, skjer det helt og holdent på eget ansvar. Blir sykkelen stjålet er du erstatningspliktig, og du må umiddelbart melde tyveriet til Clear Channel. Du plikter også å samarbeide med Clear Channel om utfylling av politianmeldelse.
 • Etter endt bruk må du sette bysykkelen tilbake i et av Oslo Bysykkels sykkelstativer. Ved retur må du forsikre deg at sykkelen blir returnert på korrekt vis. Du setter sykkelen i en lås hvor lyset mellom låsepinnene er grønt. Det vil ved korrekt retur blinke rødt/grønt og ende på permanent grønt. Etter det må du forsikre deg at sykkelen er låst. Hvis sykkelen ikke er returnert på korrekt vis, er du erstatningspliktig dersom den blir stjålet.
 • Dersom du handler i strid med vilkårene i denne avtalen og sykkelen blir mistet eller stjålet, plikter du å erstatte sykkelens verdi - i 2011 er dette kr 3.250. Beløpet skal innbetales til Clear Channel Norway AS.
Kilde: Clear Channel Norway AS

bysykkel sykkel oslo

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Mest kommentert

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil