SIER NEI: Jurist Miriam Karlsen i Forbrukerombudet mener veldedige organisasjoner må holde seg vekk fra de som reserverer seg mot telefonsalg.  (Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet)

SIER NEI: Jurist Miriam Karlsen i Forbrukerombudet mener veldedige organisasjoner må holde seg vekk fra de som reserverer seg mot telefonsalg. (Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet)

Organisasjoner kan ikke ringe deg

Publisert: Tirsdag 7. juni 2011 kl 18:00

Sliter med frivillige organisasjoner som ringer til tross for reservasjon mot telefonsalg.


Dinside Har du først gitt penger til en veldedig organisasjon per telefon, kan du regne med å høre fra dem igjen.

Gir du et enkeltbeløp til organisasjonen, for eksempel i forbindelse med en naturkatastrofe, legges du rett inn i listene til telefonselgerne. Du blir regnet som en gavmild potensiell "kunde".

Normalt sett er ikke dette noe problem, i alle fall ikke juridisk. Men mange organisasjoner ringer også givere som er reservert mot telefonsalg.

- Vi mener dette helt klart er i strid med loven, sier jurist Miriam Karlsen i Forbrukerombudet til DinSide.

Tolkning av loven

Markedsføringsloven forbyr telefonselgere fra å ringe dem som har reservert seg mot salg. Med et lite unntak: Folk som har et "eksisterende kundeforhold" til selskapet.

Mange organisasjoner som har mottatt enkeltbidrag fra en person, hevder derfor at personen har et slikt forhold til organisasjonen, og at selgerne dermed har lov til å ringe tross reservasjon. Derfor står telefonsalg fra slike organisasjoner for et flertall av klagene Forbrukerombudet får på uønsket telefonsalg.

7 av 10 ringes av telefonselgere tross reservasjon

Karlsen og resten av Forbrukerombudet er soleklare i sin kritikk mot praksisen, og har en ganske annen tolkning av loven: Ett enkelt bidrag i ny og ne er ikke nok til å kalle noen for "kunde".

 (Foto: FORBRUKEROMBUDET)
KRITISK: Forbrukerombud Gry Nergård mener feiltolkning av loven undergraver reservasjonsretten. (Foto: FORBRUKEROMBUDET)
- Den liberale tolkningen som en stor del av den frivillige bransjen har lagt til grunn, er etter min vurdering med på å undergrave Reservasjonsregisteret som et effektivt system for reservasjon mot telefonsalg, har forbrukerombud Gry Nergård uttalt.

Organisasjonene fortviler

Kun faste givere, for eksempel folk som gir en sum i måneden, kan anses som "kunder" ifølge ombudet. Og kun disse kan ringes selv om de har reservert seg mot salg.

Organisasjonen Norsk Innsamlingsråd er sterkt uenig i dette. De håper nå at en revisjon av markedsføringsloven ikke blir i tråd med Forbrukerombudets tolkning, men deres egen. For ifølge hjelpeorganisasjonene mister de mye av inntekten om de ikke får ringe alle som gir sporadisk.

- Det betyr enormt mye. Hvis vi ikke kan kontakte våre aktive givere og loddkjøpere vil inntektene fra private givere og loddkjøpere bli halvert, sier Håkon Aas i LHL på Norsk Innsamlingsråds nettsider.

"Kan skje av og til"

Et av selskapene som ringer på vegne av veldedige organisasjoner heter Selektiv. De er også et av selskapene Forbrukerombudet har mottatt klager på, fra tidligere givere som ikke ønsker å bli oppringt igjen.

Heller ikke på Finn.no hjelper det å reservere seg

Daglig leder Ove Mustvedt i Selektivs callsenter hevder de følger Forbrukerombudets råd, og at de ikke anser sporadiske givere som faste kunder.

- Men vi har 11.000 teletimer i måneden, så av og til kan en reservert person gå gjennom systemet, sier Mustvedt til DinSide.

- Vi anser kun dem som gir en fast sum som faste givere. Hadde vi hatt en annen regel, hadde vi ikke bare fått inn enkelte klager.

Kan stille ett spørsmål

Jurist Miriam Karlsen i Forbrukerombudet er veldig fornøyd med at flere callsentre nå lover å følge deres lovtolkning.

 (Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke)
HUSK: Du må hake av her om du også vil slippe giver-telefoner. (Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke)
Men det betyr ikke at du er helt "trygg" likevel. Ut året har nemlig organisasjonene fått lov til å ringe sporadiske givere for å stille ett spørsmål, og kun ett spørsmål: Ikke om du vil gi penger der og da, men om du ønsker å motta telefoner fra dem i fremtiden. Svarer du nei, skal du fjernes fra listene.

- Jeg har inntrykk av at praksisen var veldig utbredt tidligere, men at stadig flere strammer inn nå, sier Karlsen.

- Det merker vi ganske godt på klagetallene.

Slik gjør du det

Vil du slippe unna telefonselgere, må du registrere deg i Reservasjonsregisteret.

Disse driver dugnad mot telefonsalg

Om du heller ikke vil ha telefoner fra organisasjoner, må du huske å hake av ved "Jeg vil også reservere meg mot markedsføring fra frivillige organisasjoner".

Og ringer de deg på grunn av en enkeltstående gave, kan du gi klar beskjed om at du ikke ønsker å motta flere slike telefoner.

Plages du av telefoner fra veldedige organisasjoner? Bør de få lov til å ringe alle sporadiske givere? Si din mening under!

telefonsalg reservasjon veldedighet brønnøysundregisteret tele

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

Plages du av hjelpeorganisasjoner?

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil