Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?
 
Forbrukslån
Hva koster det egentlig?
 
Strømvalget
Finn billigste strøm
Flere nordmenn reiser for eksempel på ferie til Miami. Der er det dyrt å plukke opp mobilen. (Foto: Ole Thomas Halvorsen)
Flere nordmenn reiser for eksempel på ferie til Miami. Der er det dyrt å plukke opp mobilen. (Foto: Ole Thomas Halvorsen)

Mobilbruk i ferien

Noen land skiller seg ut som ekstra dyre.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide Skal du til Kroatia, Tyrkia eller kanskje til USA i sommer? Da kan det hende du vil merke ferien kraftig på mobilregningen din.

Feriesurfing med mobiltelefonen kan bli en svært dyr opplevelse hvis du ikke passer på, men det er stor forskjell mellom ferielandene.

>>> Slik surfer du gratis med mobilen

Pass på utenfor EU

Du husker kanskje de mange oppslagene i fjor om høye roamingpriser i ferien. Det var ikke uten grunn at det ble mye oppmerksomhet rundt dette, og mange har fått det med seg. En undersøkelse foretatt tidligere i år, viste at nesten tre av fire europeere er bekymret over hvor mye det koster å bruke mobiltelefonen når de reiser i EU.

Men utenfor EU og EØS er det mye verre: Prisene i land utenfor EU er nemlig ikke regulert etter samme avtale, så skal du utenfor disse grensene, bør du endre mobilvanene hvis du ikke vil bli ruinert.

Hva er roaming?

Roaming er et engelsk uttrykk som brukes også på norsk for å betegne at sluttbruker av mobiltelefon med kundeforhold til et spesifikt mobilnett (hjemmenett) kan benytte et annet mobilnett (det besøkte nettet), utenfor hjemmenettets geografiske dekningsområde, for å få tilgang til mobiltjenester; å ringe ut, motta samtaler, sende og motta SMS/MMS og bruke datatjenester. Mulighet for roaming kan være kommersielt fremforhandlet, eller pålagt av telemyndighetene, i Norge Post- og teletilsynet.

Man skiller mellom internasjonal roaming og nasjonal roaming. Internasjonal roaming betegner at det besøkte nettet og hjemmenettet er i to ulike land. Internasjonal roaming er svært utbredt, og betyr at en mobilkunde som reiser utenlands, får bruke mobilnettet til en mobiloperatør i landet eller landene personen besøker.

(Kilde: Wikipedia)

Flådd i USA

Og noen av nordmenns favorittreisemål ligger faktisk utenfor EU. Verken Kroatia eller Tyrkia er foreløpig medlemmer i EU, noe som er tydelig når du ser på prisene de ulike mobiloperatørene opererer med for utenlandsbruk:

Eksempel 1: Du er i Kroatia og vil sjekke Facebook og DinSide med ditt Telenor-abonnement. Du betaler 40 kroner per MB datatrafikk.

Eksempel 2: Du er på ferie i Tyrkia og vil ringe hjem med ditt private NetCom-abonnement. Dette koster nesten 17 kroner per minutt med Avea og Vodafone, 13 kroner per minutt med Turkcell.

Eksempel 3: Du er på ferie i USA, er Tele2-abonnent og vil bruke internett på mobil for å finne en restaurant. Watch out! Du betaler minimum 85 kroner per MB datatrafikk. Er du riktig heldig, kan du komme opp i 99 kroner per MB.

Heller ikke land som Island og Albania er med i EU, og reiser du til andre verdensdeler, kan du glemme forbrukerbeskyttelse på mobilregningen din.

Makspriser innen EU og EØS

Innenfor EU/EØS-området er det innført makspriser for bruk av mobiltelefon når du befinner deg i disse landene.

I henhold til regelverket skal det nå ikke koste mer enn 3,87 kroner per minutt å ringe innen EU/EØS. videre skal det ikke koste mer enn 1,49 kroner å motta en samtale i samme område.

Maksimalprisen for å sende en SMS er 1,09 kroner, og å motta SMS skal være gratis.

Det er imidlertid ikke tilsvarende maksimalpriser for datatrafikk, ifølge Post- og Teletilsynet. Men første gang du benytter deg av datatjenester innenfor et EU/EØS-land, skal du få informasjon om at datatjenester er tatt i bruk og gjeldende pris for dette.

Fra 1. april 2010 ble tilbyderne også pålagt å tilby kundene en grense for å sperre mot bruk av datatjenester. Standardgrensen skal ikke overstige bruk tilsvarende en kostnad på i overkant av 60 euro, normalt et sted mellom 450 og 500 kroner.

Betaler du for mye? Prøv vår MOBILKALKULATOR
Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Odd Nerdrum

Ettårsdagen
Ettårsdagen
  • Galleripris:
    20 000,-

Nico Widerberg

Familie
Familie
  • Galleripris:
    6 500,-