Verktøy
 
Sløse-kalkulator
Tør du sjekke?

Slik finner du boligens ligningsverdi

Med Skatteetatens boligverdikalkulator kan du se om du må skatte - og om det vil lønne seg å klage.

Annonse
Nettkatalogen.no
Telefon- og bedriftskatalog

DinSide I fjor måtte norske boligeiere skrive en egen boligselvangivelse for å få satt ny ligningstakst på boligen sin.

For de som leverte, på ære og samvittighet, innen fristen 15. oktober eller i god nok tid før skattekortene ble sendt ut, ble den nye ligningsverdien tatt med i skatteberegningene på skattekortet for 2011. Og vil automatisk komme med på selgangivelsen du skal levere i april.

Men dersom du ikke har levert, eller tallene ikke kom med på skattekortet, kan du sjekke ligningsverdien på boligen din allerede nå. For i dag la Skatteetaten ut en kalkulator, som beregner nettopp dette. Du trenger ikke vente til du får selvangivelsen i mars.

Dersom du av en eller annen grunn ikke har levert boligselvangivelsen, eller disse tallene ikke kommer med på den forhåndsutfylte selvangivelsen, kan du bruke kalkulatoren for å fylle inn data i selvangivelsen.

Sjekk hva som skjer dersom du ikke leverte boligselvangivelsen.

Forteller deg om du kan klage

Slik ser kalkulatoren ut. (Faksimile: Skatteetaten)
Slik ser kalkulatoren ut. (Faksimile: Skatteetaten)
Når du bruker kalkulatoren må du føre inn korrekte opplysninger om byggeår, areal og boligtype, akkurat slik som i boligselvangivelsen. Dette danner grunnlaget for ligningsverdien.

Ved hjelp av opplysninger du fører inn, samt boligprisstatistikk fra Statistisk sentralbyrå, beregner kakulatoren hvor stor ligningsverdi du får på boligen. Ligningsverdien på primærboligen din, der du har folkeregistrert adresse, vil ligge på cirka 25 prosent av gjennomsnittsprisen for en bolig av den størrelsen i ditt område, mens har du to boliger vil verdien av den andre settes til 40 prosent av kalkulert markedsverdi.

Det sier seg selv at når man bruker gjennomsnittspriser vil man kunne oppleve verdivurderingen som fordelaktig - eller urettferdig. Spesielt for dem som ligger på vippen til å komme i en formuesskatteposisjon, eller allerede må betale formuesskatt, er det et poeng at man får satt ligningsverdien så lavt som mulig.

Det er en såkalt sikkerhetsventil, som sier at du kan klage på ligningsverdien i forbindelse med selvangivelsen, dersom den overstiger 30 prosent av markedsverdi for primærboliger, eller 60 prosent for sekundærboliger.

Kalkulatoren viser deg også verdigrensen du må bevise at boligen din ligger under, for å kunne få satt ned boligens ligningsverdi. Dersom du kan bevise at boligen din er mindre verdt, kan du klage, men bevisbyren vil være på din side.

Les også: Skattesmell for 500.000 boligeiere

Fakta om ny ligningsverdi:

 • I fjor høst skulle 2,4 millioner boligeiere få ny ligningsverdi på boligen sin.
 • Målet er at ligningsverdien skal ligge på rundt 25 prosent av markedsverdi for bolig du bor i (primærbolig), 40 prosent for andre boliger (sekundærbolig).
 • Samtidig ble bunnfradraget på formueskatten hevet til 700.000 for enslige og 1,4 millioner kroner for par.
 • Boligeierne måtte selv supplere Skatteetaten med følgende informasjon: Areal (P-rom eller BOA); alder/byggeår og boligtype
 • Markedsverdien finnes ved å gange antall kvadratmeter med stipulert kvadratmeterpris i det aktuelle området. Disse prisene hentes fra SSBs tall.
 • Synes du ligningverdien blir for høy? Maksgrensen for ny ligningsverdi er på 30 prosent for primærboliger og 60 prosent for sekundærboliger.
 • Fritidsboliger berøres ikke av ordningen.
Les mer her: Nå må du skrive boligselvangivelse


Les mer om:

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på DinSide. Meld gjerne fra hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og DinSide forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uavhengig av innhold. Har du kommentarer til måten redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende, må du gjerne ta kontakt på tips@dinside.no. Mellom 23 og 07 vil debatten være stengt, og den stenger automatisk 14 dager etter publiseringsdato.

Vær obs på at vi vil fjerne innlegg som inneholder:

 • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
 • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

Mer om vilkårene her

Mest populære nå:

Se alle bilder

Runi Langum

Lilje
Lilje
 • Galleripris:
  3 600,-

Pushwagner

Sitting down
Sitting down
 • Galleripris:
  12 000,-

Tone Flesche

Kattevask
Kattevask
 • Galleripris:
  2 200,-