Slik finner du boligens ligningsverdi

Publisert: Tirsdag 22. februar 2011 kl 17:05

Med Skatteetatens boligverdikalkulator kan du se om du må skatte - og om det vil lønne seg å klage.


Dinside I fjor måtte norske boligeiere skrive en egen boligselvangivelse for å få satt ny ligningstakst på boligen sin.

For de som leverte, på ære og samvittighet, innen fristen 15. oktober eller i god nok tid før skattekortene ble sendt ut, ble den nye ligningsverdien tatt med i skatteberegningene på skattekortet for 2011. Og vil automatisk komme med på selgangivelsen du skal levere i april.

Men dersom du ikke har levert, eller tallene ikke kom med på skattekortet, kan du sjekke ligningsverdien på boligen din allerede nå. For i dag la Skatteetaten ut en kalkulator, som beregner nettopp dette. Du trenger ikke vente til du får selvangivelsen i mars.

Dersom du av en eller annen grunn ikke har levert boligselvangivelsen, eller disse tallene ikke kommer med på den forhåndsutfylte selvangivelsen, kan du bruke kalkulatoren for å fylle inn data i selvangivelsen.

Sjekk hva som skjer dersom du ikke leverte boligselvangivelsen.

Forteller deg om du kan klage

Slik ser kalkulatoren ut.  (Faksimile: Skatteetaten)
Slik ser kalkulatoren ut. (Faksimile: Skatteetaten)
Når du bruker kalkulatoren må du føre inn korrekte opplysninger om byggeår, areal og boligtype, akkurat slik som i boligselvangivelsen. Dette danner grunnlaget for ligningsverdien.

Ved hjelp av opplysninger du fører inn, samt boligprisstatistikk fra Statistisk sentralbyrå, beregner kakulatoren hvor stor ligningsverdi du får på boligen. Ligningsverdien på primærboligen din, der du har folkeregistrert adresse, vil ligge på cirka 25 prosent av gjennomsnittsprisen for en bolig av den størrelsen i ditt område, mens har du to boliger vil verdien av den andre settes til 40 prosent av kalkulert markedsverdi.

Det sier seg selv at når man bruker gjennomsnittspriser vil man kunne oppleve verdivurderingen som fordelaktig - eller urettferdig. Spesielt for dem som ligger på vippen til å komme i en formuesskatteposisjon, eller allerede må betale formuesskatt, er det et poeng at man får satt ligningsverdien så lavt som mulig.

Det er en såkalt sikkerhetsventil, som sier at du kan klage på ligningsverdien i forbindelse med selvangivelsen, dersom den overstiger 30 prosent av markedsverdi for primærboliger, eller 60 prosent for sekundærboliger.

Kalkulatoren viser deg også verdigrensen du må bevise at boligen din ligger under, for å kunne få satt ned boligens ligningsverdi. Dersom du kan bevise at boligen din er mindre verdt, kan du klage, men bevisbyren vil være på din side.

Les også: Skattesmell for 500.000 boligeiere

Fakta om ny ligningsverdi:

  • I fjor høst skulle 2,4 millioner boligeiere få ny ligningsverdi på boligen sin.
  • Målet er at ligningsverdien skal ligge på rundt 25 prosent av markedsverdi for bolig du bor i (primærbolig), 40 prosent for andre boliger (sekundærbolig).
  • Samtidig ble bunnfradraget på formueskatten hevet til 700.000 for enslige og 1,4 millioner kroner for par.
  • Boligeierne måtte selv supplere Skatteetaten med følgende informasjon: Areal (P-rom eller BOA); alder/byggeår og boligtype
  • Markedsverdien finnes ved å gange antall kvadratmeter med stipulert kvadratmeterpris i det aktuelle området. Disse prisene hentes fra SSBs tall.
  • Synes du ligningverdien blir for høy? Maksgrensen for ny ligningsverdi er på 30 prosent for primærboliger og 60 prosent for sekundærboliger.
  • Fritidsboliger berøres ikke av ordningen.
Les mer her: Nå må du skrive boligselvangivelse

ligningsverdi bolig boligselvangivelse formueskatt boligøkonomi boligtakst boligpriser skatt

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil