Volvo har lykkes godt med XC60, men det kommer trolig en mindre SUV fra svenskene (Foto: Volvo)

Volvo har lykkes godt med XC60, men det kommer trolig en mindre SUV fra svenskene (Foto: Volvo)

Volvo satser på mindre SUV

Publisert: Tirsdag 4. januar 2011 kl 17:00

I likhet med konkurrentene jobber Volvo med en ny og mindre SUV, trolig med navnet XC30.


Dinside Det er britiske Autocar som forteller om den svenske bilprodusentens planer. Det har i lengre tid vært snakket om en Volvo-SUV i klassen under XC60. Kanskje ikke så rart, da de fleste andre premiummerkene er i ferd med å innta den nye klassen av kompakt-SUVer.

Først i gjengen var BMW X1, som allerede er godt etablert på markedet. Konsernfetter Mini Countryman kan på mange måter også plasseres her, selv om den er en del mindre igjen. Audi er ventet å lansere en Q3 om ikke for lenge, og det har vært spekulert mye i at også Mercedes vil komme på banen, trolig med en bil basert på neste generasjon A/B-klasse.

SUV prioriteres

Slik sett krever det ikke mye fantasi for å forestille seg at Volvo også vil foreta seg noe, ikke minst med tanke på at man har gode erfaringer med sine to større SUVer, XC60 og XC90. I følge Autocar har Volvo-sjefen Jacoby uttalt at en konvensjonell femdørs kompaktklassebil er utsatt. Og dette åpner opp for å sette ressursene på en kommende XC30.

Kompakt

XC30 blir betydelig romsligere og større enn dagens C30, men under skallet blir det noen likheter
I følge Autocar vil bilen bygges på samme plattform som dagens C30, og dermed også S40/V50. Denne er allerede kompatibel med firehjulsdrift, så det burde ikke by på større problemer å basere en SUV på denne. Autocar antar at XC30 vil bli om lag 435 centimeter lang, men dette er det nok litt tidlig å si noe sikkert om. XC30 må i alle fall ha tilstrekkelig avstand til XC60, og denne er 462 centimeter. Dermed bør nok XC30 ned på undersiden av 440 centimeter, noe som vil gjøre den omtrent like lang som de større bilene i kompaktklassen.

Forhjulsdrift og firehjulsdrift

Volvo har allerede et bredt utvalg av motorer og girkasser, slik at det her nok bare blir å plukke noen passende kombinasjoner. Firehjulsdriftsystemet vil nok i fremtiden også leveres av Haldex, men vi tipper at en del varianter vil komme også bare med forhjulsdrift. Det vil åpne for mindre motorer, kanskje til og med dieselmotoren på 1,6 liter som har blitt så populær også hos Volvo.

2013?

I følge det britisk bilmagasinet vil XC30 være klar mot slutten av 2013. Prismessig er det for tidlig å si noe sikkert, men de rimeligste modellene vil kunne havne ned i ganske folkelige prisklasser, om man som antatt får på plass en moderat motorisert utgave med forhjulsdrift.

volvo suv xc30

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil