IKKE FOR PYSER: For kjørevante amerikanere er det ikke sikkert denne trafikkmaskinen i Los Angeles ser så skrekkinngytende ut, men for en beskjeden nordmann ser Judge Harry Pregerson Interchange er det nok litt annerledes.

IKKE FOR PYSER: For kjørevante amerikanere er det ikke sikkert denne trafikkmaskinen i Los Angeles ser så skrekkinngytende ut, men for en beskjeden nordmann ser Judge Harry Pregerson Interchange er det nok litt annerledes.

Utrolige veikryss

Publisert: Lørdag 4. desember 2010 kl 15:34

Veiarbeid er betegnelsen på det sjåfører må gjennom når de møter marerittveikryss som dette for første gang.


Dinside De såkalte feriefilmene til Chevy Chase, som i Norge konsekvent blir oversatt med "Hjelp, vi må på ferie" når de hver jul vises fram på TV3 eller TVN, er kanskje ikke det ypperste amerikansk film har produsert, men scenen når familiefar Griswald blir sittende fast i en rundkjøring i London til det blir mørkt er en klassiker.

Trafikkmarerittene utarter seg på ulikt vis, men det finnes veikryss i verden hvor du virkelig bør vite hvor du skal før du legger ut på tur.

Oppkalt etter dommer

Ett slikt kryss er den såkalte Judge Harry Pregerson-trafikkmaskinen i Los Angeles. Harry Pregerson er en dommer som har gjort sin plikt i en av USAs appeldomstoler i en årrekke, og takken for lang og trofast tjeneste, og for at Pregerson ledet rettssaken i forbindelse med et søksmål vedrørende byggingen av trafikkmaskinen i 1992, er altså å få stemplet navnet sitt på et forvokst "veikryss" som kan ta livslysten fra selv de mest garvede motorister.

Trafikkmaskinen forener motorveiene I-105 og I-110, og ble offisielt åpnet i 1993. Den inkluderer blant annet sambruksfelt og jernbane for deler av Los Angeles' t-bane-linjer, noe som bidrar til å forklare den noe kompliserte konstruksjonen.

Full fleksibilitet - for noen

Den massive labyrinten tillater i utgangspunktet at alle som kommer fra en hvilken som helst retning på den ikke-regulerte hovedferdselsåren, det vil si den som ikke er sambruksfelt, også kan forlate veinettet i en hvilken som helst retning.

Ironisk nok har altså de som for eksempel kompiskjører mindre fleksibilitet i trafikkmaskinen enn de som kjører alene.

  • BILDESPESIAL: Sjekk de trafikkryssene:
  • (Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)


Ifølge Wikipedia ble deler av Jugde Harry Pregerson-trafikkmaskinen brukt under innspillingen av "Speed" med Keanu Reeves og Sandra Bullock, der de blant annet den fartsglade bussen hopper mellom uferdige deler av veinettet.

Indisk kaos

USA har sin andel utrolige veikonstruksjoner, og også i New Jersey finnes en monstrøs trafikkmaskin som er egnet til å forvirre. Det viser blant annet dette utsnittet på Google Maps, der hele fem hovedveier bindes sammen til én slags helhet.

Sammenlikner det amerikanske veinettet med for eksempel denne indiske varianten framstår de gigantiske trafikkmaskinene uansett som langt å foretrekke.


veikryss trafikkmaskin los angeles galskap

Nye tester på Dinside

Test: Mercedes GLC 350e ladbar hybrid

Lekker og potensielt rimelig.

Testet: SsangYong XLV

Koreanske SsangYong er tilbake etter flere år med modelltørke. Modellen XLV imponerer med mye, men er den bra nok?

Test av håndsåper: Her er de beste og verste såpene

Men det er ingenting i såpene som er ulovlig!

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil