To av fem bruker kun hytten 1-4 uker i året. Hvorfor ikke tjene på den mens den står tom? (Illustrasjonsfoto: Elisabeth Dalseg)

To av fem bruker kun hytten 1-4 uker i året. Hvorfor ikke tjene på den mens den står tom? (Illustrasjonsfoto: Elisabeth Dalseg)

Utleie: Tjen gode penger på hytten i høstferien

Publisert: Torsdag 30. september 2010 kl 06:01

Sitter du på en ubenyttet gullgruve?


Dinside Kun seks prosent av hytteeiere leier ut hytten, viser en undersøkelse foretatt på vegne av Nordea.

- Når to av fem bruker hytta si kun 1-4 uker i året kan det være svært lønnsomt å leie den ut. Så istedenfor å la hytta stå tom i høstferien kan du leie den ut og putte 10.000 kroner rett i lomma uten skatt, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Nordea, til DinSide.

Nå er høstferien rett rundt hjørnet, og dersom du selv ikke skal bruke hytten, kan du tjene gode penger på å la andre bruke den i stedet for at den står tom.

Når har skolene høstferie? Finn ut for alle landets fylker med vår ferieoversikt.

10.000 kroner skattefritt

Så mye kan du tjene

   
Leieinntekter i løpet av året 50.000
Skattefritt beløp - 10.000
Skattbare leieinntekter 40.000
15% fradrag - 6.000
Skattepliktig leieinntekt 34.000
Skatt 28 % - 9.520
Netto leieinntekter etter skatt 40.480
Kilde: Nordea
Bruker du hytten jevnlig, kan du leie den ut for 10.000 kroner per år skattefritt. Overstiger leieinntektene dette beløpet, skattelegges 85 prosent av det overskytende beløpet. Denne inntekten skattelegges som kapitalinntekt med 28 prosent.

Kostnader som er knyttet til selve utleien er fradragsberettiget, men vanlig vedlikehold av eiendommen får du ikke fradrag for.

Hvor mye koster hytten deg?: Regn ut med vår smarte kalkulator

Bare til utleie?

Dersom du ikke bruker hytten selv, men kun leier den ut, skal den regnskapslignes. Da blir hele inntekten minus utgifter relatert til utleievirksomheten skattelagt med 28 prosent.

Eksempler på utgifter du kan føre som fradrag er vedlikehold, kommunale avgifter, forsikring, festeavgift, annonsering av hytta, eiendomsskatt, slitasje av møbler, reiser, lys og varme (dersom inkludert i leien).

Synes du det virker stressende å leie ut? Profesjonelle aktører står klare til å gjøre jobben for deg, mot en prosentandel av inntektene.

Leie ut selv eller bruke utleiefirma?

 (Foto: Nordea)
Silje Sandmæl har satt opp et regnestykke som viser hvor mye du kan tjene på å leie ut hytten noen uker i året. Det kan bidra godt til årets vedlikeholdsbudsjett. (Foto: Nordea)
Ifølge Sandmæl kan det være verdt å prøve å leie ut privat, dersom det kun gjelder et par uker i året.

- Dersom det er snakk om regelmessig utleie, lønner det seg å sjekke opp forskjellige utleiesteder. Det tar jo tid å legge ut annonser, og følge opp, sier Sandmæl til DinSide. Men er det ikke snakk om regelmessig utleie, bør man først prøve å legge den ut selv.

Skal du leie ut selv, anbefaler Sandmæl å prøve å legge ut en annonse på Finn.no.

Hvor mye kan du få for en uke?

Hvor mye du kan få for hytten din kommer an på en rekke faktorer. Antall sengeplasser og beliggenhet har størst påvirkning på prisen, men også standard og kjøretid fra de store byene er med på å påvirke prisene.

For å få et bilde av hvor mye du kan ta for en ukes leie av hytten, anbefaler vi å sjekke tilsvarende objekter på Finn.no. Merk at du gjerne kan ta mer for utleie i skoleferien, mens du må være villig til å gå litt ned i pris for å leie ut hytten utenfor fridager.

Akkurat nå er det 3.919 hytter til leie i Norge. Hytter på fjellet er kanskje mest aktuelt i høstferien, men vinterisolerte hytter ved sjøen kan man også få leiet ut. Noen hytter leies ut på åremål, andre på uke- eller helgebasis og i hovedferiene. Flest utleieobjekter er det på Beitostølen, Sjusjøen, Trysil og i Hemsedal, skriver Finn i en pressemelding.

Sandmæls tips til deg som skal leie ut:

  • Inngå en skriftlig leieavtale
  • Ta et depositum for dekning av eventuelle skader
  • Ha gjerne et privat preg på hytta, men ikke personlig.
  • Fjern verdifulle gjenstander
  • Gjør plass til at andre skal bruke hytta
  • Lag gjerne en inventar- og vaskeliste
  • Sjekk om forsikringen gjelder for utleie også
- Beliggenhet, standard og pris varierer en god del. Du kan få alt fra en liten hytte uten innlagt vann til hytter med boblebad og høyere standard enn de fleste hus, sier Terje Berge, salgsdirektør i Finn reise.

- Prisene ligger gjerne på mellom to hundre til tusen kroner døgnet i høstferien. Det finnes eksempler på utleieobjekter med helt grei standard for rundt fire hundre til syv hundre kroner døgnet. Når skisesongen ikke har begynt enda, vil blant annet attraktive aktiviteter i området kunne bidra til høyere priser, sier han.

Et kjapt søk DinSide har gjort på Finn viser at du kan få leie fra fem-seks hundre kroner til rundt 8.000 for en uke.

Fritidsområdene på fjellet med flest søk på Finn i september måned er Trysil, Sjusjøen, Geilo og Hafjell.

hytteutleie hytte leie leiekontrakt

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil