BRUKTBIL: Her er noen av modellene til salgs på Finn.no i dag, som ifølge den svenske rapporten er gode bruktbilkjøp. (Skjermdump: Finn.no)

BRUKTBIL: Her er noen av modellene til salgs på Finn.no i dag, som ifølge den svenske rapporten er gode bruktbilkjøp. (Skjermdump: Finn.no)

De beste bruktbilkjøpene

Publisert: Søndag 19. september 2010 kl 09:00

Dette er gode bruktbilkjøp, ifølge en ny rapport.


Dinside Er du på markedet etter en bruktbil, men vet ikke helt hvilken du skal velge? Det er selvsagt mange forhold å vurdere, blant annet pris, størrelse og utstyr - men ikke minst kvalitet og sikkerhet.

Nå har svenske Bilprovningen og Folksam samkjørt resultater fra hver sine fagfelt, og kommet med en liste over de beste bruktbilkjøpene. Dette er biler med lite reparasjonstrøbbel, og med høy grad av sikkerhet. Du kan se listen lenger ned på siden.

Pass bare på at du gjør hjemmeleksen din skikkelig når du skal ut på markedet og handle bruktbil. Forbrukerrådet får 40 henvendeler hver dag som gjelder kjøp av bil, som fører bilkjøp inn på førsteplassen over antall henvendelser til Forbrukerrådet.

- Når over to hundre tusen personbiler hvert år skifter eier og kun to av tre bruker kontrakt når de kjøper av en privatperson, er det ikke rart det oppstår konflikter, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Her finner du kjøpevettregler for bruktbil, og pass deg for andres gjeld.

Trygt bruktbilkjøp

- Det er viktig å skaffe seg kunnskap om bilmodellen innen man kjøper bruktbil. Det kan bli avgjørende for både trafikksikkerhet og biløkonomi og påvirker hvor fornøyd man blir med bilkjøpet, sier Gun-Britt Ljungdahl, markedssanalytiker på Bilprovningen.

Den ferske svenske rapporten er en samkjøring av tre databaser: Bilprovningens årlige rapport med de beste og verste bilene fra EU-kontrollene, Folksams rapport "Hvor sikker er bilen" og EuroNCAPs kollisjonstester.

Resultatet blir en liste med biler som både er trygge hva gjelder sikkerhet - men som også er trygge kva gjelder forutsigbar økonomi. Ingen vil vel ha en bruktbil med sugerør inn på lønnskontoen.

Luftig i teten

Resultatene viser at det er ganske luftig i tetsjiktet. Kun sju av de 395 undersøkte modellene får beste karakter. Alle disse får fem stjerner i EuroNCAP, beste karakter i Folksam-rapporten "Hvor sikker er bilen", de har antiskrens som standard, bra nakkeslengbeskyttelse og er minst 25 prosent bedre enn gjennomsnittsbilen i Bilprovningens statistikk.

Utover de sju som er aller best, er det i tillegg noen modeller som også er betegnet som bra valg - som altså ikke er i tetsjiktet, men som er gode bruktbilvalg. Her kan du se en liste med alle modellene som alle innfrir som gode bruktbilkjøp. De sju beste er merket med "best", mens de øvrige er merket "bra".

Dette er de beste bruktbilkjøpene:

De beste bruktbilkjøpene

Merke Modell Årsmodell Karrosseri Drivstoff   Best/Bra
Honda Civic 2006 - Halvkombi Bensin Best
Seat Altea 2005 -   Bensin Bra
Lexus IS 2006   Bensin Best
Toyota Avensis 2005-2006 Kombi/sedan Bensin/disel Best
Toyota Avensis 2003-2004 Kombi/sedan Bensin/diesel Bra
Toyota Prius 2004-2006   Bensin+el Best
Volvo S40/V50 2004-2006   Bensin/diesel Best
Saab 9-5 2004-2006 Kombi/sedan Bensin+etanol Best
Toyota Camry 2001-2003   Bensin Best
Kilde: Bilprovningen og Folksam


I den andre endel av skalaen, finner vi Chrysler Grand Voyager 1996-2006 og Chrysler Voyager 1996-2005. De er dårlige både på sikkerhet og på feil og mangler. Her lyser det rødt herfra og til jul. Mitsubishi Galant 1996-1999 er også i denne enden av skalaen.

Gå til Folksam/Bilprovningen-rapporten for mer detaljer om hver enkelt modell: Her er rapporten.

Sjekk også disse rangeringene:

Sjekkliste

Folksam-rapporten "Hvor sikker er bilen" bygger på undersøkelser av 105.000 faktiske kollisjoner som inntraff i 1995-2008, med 29.000 skadde. Bilprovningens rapport bygger på den prosentvise andelen modellrelaterte feil ved kontrollene på Bilprovningen i 2009. Dette er altså modellrelaterte feil som i stor grad skyldes bilens konstruksjon og delenes kvalitet.

Vi gjør oppmerksom på at du ikke er sikret et trygt bilkjøp kun ved å velge en av disse bilmodellene - du må fremdeles gjøre hjemmeleksen din med kontrakt og undersøke bilen grundig før du handler. Sjekk motor, hjuloppheng, kjøleanlegg, bilens kjøreegenskaper og eventuelle rustproblemer. Selv om det ikke er avslørt modellrelaterte feil, kan det være flere problemer ved bilen som følge av ytre påvirkninger.

bruktbil kollisjonstest eu-kontroll trygt bilkjøp folksam bilprovningen

Nye tester på Dinside

Fem DAB-radioer i budsjettklassen

TEST: Vi har testet fem høyaktuelle DAB-radioer til under 800 kroner.

Pølsa med 30 prosent grønnsaker

Pølsa med 30 prosent grønnsaker.

Samsung UE55KS7005, Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

Vi har testet tre høyaktuelle TV-modeller i den populære mellomklassen, og kåret en vinner.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Debatten er stengt mellom 23 og 07, og stenger automatisk 7 dager etter publisering. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til [email protected].

RSS RSS FEEDER:     Hele DinSide  |   DinSide Data  |   DinSide Motor  |   DinSide Reise  |   DinSide Økonomi  |   DinSide Jobb  |   DinSide Bolig  |   DinSide Mobil